Idućih dana pljuskovi sve češći, velike vrućine ne prijete

Vruće ljetno vrijeme, ali bez ekstremna nastavlja se i idućih dana. Pritom očekujemo nove lokalne pljuskove koji mogu biti praćeni i grmljavinom. Ni sredina tjedna nije prošla bez nestabilnosti. U utorak je jači pljusak zahvatio riječko područje i donio do 8 mm kiše, a sredinom srijede slab pljusak (1 mm kiše) pogodio je i Pulu.

Iduća dva dana sudeći prema prognostičkim modelima pljuskovi će biti još i češći, naročito oko Učke gdje mogu biti i izraženiji. U četvrtak je izolirani pljusak moguć i uz obalu.

Ovo je “pravo” ljeto
Temperature zraka ostaju visoke ljetne. Danju će prevladavati vruće vrijeme uz vrijednosti do 33 °C, a pljuskovi će donijeti tek kratkotrajno osvježenje iza kojeg nastupa sparina.

Treba svakako istaknuti kako je riječ o vrijednostima koje su malo čak i iznad prosječnih za doba godine (1961.-2017.). Dakle ovo je “pravo” ljeto kakvo priželjkujemo, a ne temperature iznad 35 °C.

Što se tiče dugoročnih tendencija, velikih ekstrema (vrućina) nema na vidiku. Temperature u narednom periodu neće prelaziti 35 °C, a uskoro ulazimo u posljednju trećinu klimatološkog ljeta…

P.R./Istramet

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.