Igor Fonović: “Ne staje dok ne pretekne i samog sebe”

igor_fonovic.jpgNastupom tridesetak istarskih motorista protekle je subote kraj Svetog Lovreča otvorena nova staza “Brigi” gdje su natjecatelji, među kojima su se našli trenutno vodeći u motocross i enduro prvenstvu, odmjerili snage u supercross utrkama i svojim izvedbama zadivili publiku, te su tako na najbolji način potpomogli da premijera bude više nego uspješna.

Tradiciju najmnogobrojnosti na svim važnijim utrkama u Lijepoj našoj i šire nastavili su i ovoga puta članovi EMK-a “Buzet”, te su i ovo supercross druženje pohodili u najvećem broju, a pored njih tu su još bili članovi vodnjanskog MKK “Calderiva”, te još nekolicina ovisnika o ovakvoj vrsti adrenalina.

Nakon što su kvalifikacijskim utrkama dobivene dvije jakosne skupine, krenuli su međusobni obračuni i borba za pobjednički pehar. Igor Fonović, Pazinjan u dresu buzetskog kluba, vrhunsku formu pokazao je u obje vožnje, te je sasvim zasluženo odnio pobjedu u skupini “A”. Njegove vožnje, gdje je borbu vodio sa klupskim kolegama Ivanom Vitulićem na kraju drugoplasiranim i trećeplasiranim Markom Prodanom, te četvrtoplasiranim Vodnjancem Danijelom Šainom najbolje opisuju riječi službenog spikera: “ne staje dok ne pretekne i samog sebe”. Kasniji start u sezonu zbog ozljede nadoknađuje prvim mjestima, te je trenutno u enduro prvenstvu Hrvatske drugoplasirani u klasi junior s velikim šansama za napredak, kao i u motocrossu gdje bi do kraja sezone mogao završiti visokom pozicijom.

– Iako smo došli prvenstveno radi druženja i promocije nove staze, te općenito moto sporta natjecateljski duh ne možeš zapostaviti, pogotovo kada su u pitanju stvari prestiža među poznatom konkurencijom, kazao je pobjednik Igor Fonović.

– Što se tiče staze, bila je teška zbog kiše koja ju je dodatno “zapaprila”, no navikao sam motocross i enduro pa je ovaj blaži oblik koju nudi supercross samim tim i lakše odraditi. Sama staza je odlično pripremljena, iako u usporedbi s ostalima nedostaje joj većih skakaonica.

Sve u svemu, primjećuje se veliki trud organizatora koji su ovom manifestacijom pokazali da idu u dobrom smjeru i vjerujem da će ako tako nastave dobiti prepoznatljivo i konkurentno mjesto za održavanje utrka, što bi nas zbog nedostatka staza u Istri svakako radovalo, zaključio je Fonović.

Da trenutno nedostižno prvo mjesto motocrossa u klasi 650 Kupa Hrvatske za žene nije slučajnost, pokazala je Vodnjanka Marina Banković, koja je u kvalifi kacijama izborila mjesto u prvoj skupini i bila dio subotnje “kreme” adrenalinskog društva.

– Staza je u kvalifikacijama bila suha pa sam vozila kako sam navikla i među jakom konkurencijom ušla u “prvu ligu”. S kišom su počele muke kakve nisam odavno doživjela. Važno je bilo završiti bez padova, što mi je i uspjelo u drugoj vožnji za razliku od prve, kazala je Marina osvrćući se na utrku. Kada je riječ o organizaciji, dobre dojmove također su na nju ostavili organizatori, a i o samoj stazi ima dobro mišljenje. -Probala sam puno staza i misli da je ova vrlo blizu da s vremenom stane uz bok puno poznatijim mjestima. Predispozicije za tako nešto su odlične, ima izvrsne zavoje kojima možda treba pridodati još malo skokova za potpuni užitak koji bi izvlačio krajnji maksimum od natjecatelja, zaključila je Marina.

Opreznije vožnje “koštale” su neke da nakon kvalifikacija utrku voze u “B” skupini , okarakteriziranoj kao nešto lakšoj.
No, utrka nije ništa zaostajala u atraktivnosti i zanimljivosti , pa je okupljenoj publici priređen pravi supercross doživljaj.
Slavio je Ivan Matešić, Rovinjež s buzetskom natjecateljskom adresom, također uspješan u prvenstvu Hrvatske, gdje je trenutno trećeplasirani u klasi Junior, ispred Patrika Prodana te Damira Blaškovića.

– Vrhunska utrka, kiša je malo zeznula i napravila “led” stazu pa je trebalo uključiti dodatna čula kako bi je uspješno završili. Uz zabavu, dobro je došlo takvo druženje i za trening pred kraj prvenstva. Organizatori su nas i više nego ugodno iznenadili, a staza bi uz male izmjene mogla daleko dogurati, kazao je pobjednik skupine “B”, Ivan Matešić.

Prvu utrku uspješno su priveli kraju organizatori Donald Jurcan sa ženom Karmen, a kako su i sami naglasili, cilj uspješne probne utrke je postignut. – Ideja o izgradnji staze potekla je prije nekog vremena kada sam od djeda dobio zemljište, a obzirom da sam veliki ljubitelj motocikala, odlučio sam se na ovaj potez. Izuzetno smo zadovoljni odazivom, koji bi bio i veći da nije bilo kiše. Drago mi je da su prvu utrku svojim nastupom obilježili ponajbolji hrvatski vozači, koji su vidljivo željni adrenalina i ekstrema ovu manifestaciju digli na visoku razinu, što je svakako veliki plus već u startu. Dobro nam dođu sugestije i prijedlozi od takvih majstora koje smo svakako spremni uvažiti, kazao je organizator Donald Jurcan.

– Također, posebno nas raduje što smo uspjeli pokrenuti projekt koji će doprinijeti okupljanju i popularizaciji ovog sporta, koji je u Istri u posljednje vrijeme nepravedno zapostavljen a prema broju okupljenih natjecatelja i publike vidljivo je da ima i više nego dovoljno zainteresiranih. Sljedeći korak uz dorade i proširenje staze je formiranje kluba za koji imamo puno zainteresiranih i nadam se da će u skoroj budućnosti staza ući u programe i kalendare važnijih natjecanja u motosportu, zaključio je Jurcan.

Glas Istre

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.