Igrani film za djecu „Šumorko“ – Zavičajni projekt Područne škole Trviž

Nakon godinu dana rada na projektu zavičajne nastave (Institucionalizacija zavičajne nastave u Istarskoj županiji), pred kraj prvog polugodišta održana je premijerna projekcija igranog filma „Šumorko“. Projekt je nastao suradnjom članova Literarne grupe Područne škole Trviž (Osnovna škola Vladimira Nazora Pazin), pod vodstvom učiteljice Hrvatskoga jezika Tatjane Savić i učitelja Prirode, Biologije i Kemije Davida Jelenkovića.

Cilj projekta bio je upoznati povijest, kulturu, tradiciju i običaje zavičaja, upoznati bolje prirodu i njena bogatstva, pisati priče te ih dramatizirati. Likovi u pričama koje su nastale na Literarnoj grupi su mitska bića koja borave u prirodi – u šumama, na livadama. Likovima su podareni poslovi, zaduženja, obaveze, zanimacije, vezano uz korištenje biljaka, povezano sa slavenskom mitologijom. Učenici su tako, od samog početka, upoznali likove iz slavenskih legendi čitajući tekstove koji ih pobliže predstavljaju, promatrali njihov zamišljeni izgled, pisali priče koje su ih uvele u radnju kao likove te u nju uveli zamišljeni lik koji se zove Šumorko i kojemu su osmislili zanimljiv karakter i izgled. Priču su trebali napisati na šaljiv način, na zavičajnome govoru, te ju zatim dramatizirati, odabravši za mjesto radnje šumu i livadu u svome zavičaju. Iskorišteni su i različiti rekviziti pronađeni u prirodi.

Za scenarij koji je nastao tijekom priprema za projekt, zaslužna je učenica osmog razreda, sada već srednjoškolka, Klara Juričić. Ona je, uz redovite konzultacije s voditeljima projekta i vrijednim proučavanjem slavenske mitologije i njene povezanosti s biljkama, uklopila stečena znanja u priču. Nakon toga, odabrana je glumačka ekipa u koju su ušli Klara Juričić (Šumorko), Zita Brajković (Orko), Karla Bravar (Malik), Glorija Pahor (Štriga), Anastazija Širol (Krsnik), Stefani Mogorović (Stribog), Zehra Juskoska (Svarožić) te učitelji Tatjana Savić (Mama Krsnik) i David Jelenković (Glavni Krsnik). Osim toga, za režiju i montažu filma bio je zadužen učenik Paolo Matijašić. Kako bi ugođaj zavičaja bio potpuniji, u filmu su korištene pjesme s albuma „Dolina mlinova“ pazinske grupe Veja („Črni Orko“, „Dolina mlinova“ i „“Biži, biži maglina).

Cijeli projekt, od same ideje pa do realizacije, rezultat je rada učenika i učitelja. Posebna zahvala ide roditeljima učenika zbog nesebične podrške i razumijevanja.

iPazin.net

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.