Ilegalne bazne postaje

foto: Barkun.hrPodaci ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva pokazuju kako se u Hrvatskoj trenutačno pod inspekcijskim nadzorom nalazi 413 baznih postaja, što čini oko 12 posto ukupnog broja baznih postaja u Hrvatskoj. Po broju baznih postaja pod inspekcijskim nadzorom rekorder po nelegalnosti je Vipnet s čak 183 postaje u inspekcijskom nadzoru.

T-Mobile ima 165 baznih postaja pod nadzorom, a nakon toga slijedi Tele 2 sa 49 bazne postaje. Najveći broj baznih postaja pod nadzorom je u Zagrebu, 102, od čega najviše ima T-Mobile, čak 50, a slijedi Vipnet sa 36.

Naime, inspekcijski se nadzor Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva pokreće kada ne postoji pravomoćna građevinska ili lokacijska dozvola, odnosno ako postoji sumnja u poštivanje svih procedura predviđenih zakonom i prostornim planovima.

Velik broj postaja pod inspekcijskim nadzorom je u Rijeci, Gospiću, Pazinu, Splitu, pokazuju dalje podaci Ministarstva. Kada je pak riječ o odlukama o uklanjanju, najviše baznih postaja treba ukloniti Vipnet, i to 32 bazne stanice, slijedi T-Mobile sa 28, Tele 2 sa devet, a najmanje Optima Telekom, dvije.

Najviše baznih postaja za uklanjanje je u dijelu koji potpada pod samo Ministarstvo, odnosno Ministarstvo izdaje građevinske dozvole, i to za 18 postaja, slijedi nakon toga Zagreb sa 16 baznih postaja. Kada je pak riječ o inspekcijskom nadzoru, Vipnet je opet rekorder sa 46 postaja pod nadzorom, s tek jednom manjom slijedi T-Mobile, a nakon toga Tele 2 sa 28.

Nije sve tako crno. Prema podacima Ministarstva postoji 214 baznih postaja kod kojih je ishođena građevinska dozvola ili je inspekcijski postupak prekinut radi usklađenja sa zakonom. I ovdje je po broju baznih postaja predvodnik Vipnet sa 104, slijedi T-Mobile sa 92 te Tele 2 sa 12 i Optima Telekom s pet.

Očito je da će i Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, svi uredi koji se bave izdavanjem građevinskih dozvola, te telekomunikacijski operateri i Hrvatska agencija za telekomunikacije morati sjesti za isti stol i napokon dogovoriti načine kako ovaj nelegalni kaos napokon riješi na zadovoljstvo svih korisnika, telekomunikacijskih operatera.

Business.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.