Imaju za Severinu, a za djecu i Crveni križ nemaju

Zašto Općine Pazinštine ne podmiruju svoje obaveze prema predškolskom odgoju, školstvu, zdravstvu, Crvenom križu i kulturi? Ovo se pitanje višekratno ponovilo na sjednici Gradskog vijeća Grada Pazina u raspravi o financijskim izvještajima za 2010. godinu ustanova i institucija kojima je Grad Pazin osnivač ili suvlasnik zajedno sa Općinama Pazinštine. Usprkos neizvršavanju preuzetih obveza kako od strane Grada, a posebice susjednih Općina, Dječji vrtić, Osnovna škola, Muzej Grada Pazina, Gradsko društvo crvenog križa, Gradska knjižnica i Zajednica sportskih udruga u prošloj su godini poslovali pozitivno i ostvarili višak prihoda nad rashodima.

Nepodmirivanje preuzetih obveza od strane Općina Tinjan, Lupoglav, Gračišće, Motovun, Karojba, Sv. Petar u Šumi i Cerovlje najizraženije je kod Gradskog društva crvenog križa Pazin kojem su navedene Općine usprkos planu i potpisanom sporazumu uplatile višestruko manje iznose ili nisu uplatile ništa, poput Općine Sv. Petar u Šumi. Ništa bolje nije stanje ni kod Gradske knjižnice kojoj su Općine uplatile samo 15% planiranih sredstava.

„Za godišnje fešte i Severinu imaju i po 100.000 kuna, a za djecu, zdravstvo i Crveni križ nemaju!“, konstatirao je Bruno Rabar (SDP) i zatražio da se na Gradskom vijeću raspravlja o dugovanju Općina.

Valter Milohanić (Nezavisna lista) upitao je postoji li zakonska osnova da se tužbom ili ovrhom dođe do naplate preuzetih, a neizvršenih obveza od strane Općina.

Gradonačelnik, Renato Krulčić smatra da treba iznaći modele naplate potraživanja, upitao se što su ravnatelji pojedinih ustanova poduzeli da naplate lanjska, ali i dugovanja iz prethodnih godina. Ukazao je i na centraliziranost državnih sredstava, jer ako država ne podmiruje svoje obveze prema jedinicama lokalne samouprave ni općine i gradovi ne mogu na vrijeme izvršavati preuzete obveze.

Na kašnjenje uplata iz gradskog proračuna požalio se i Stanko Družeta, ravnatelj Osnovne škole „Vladimira Nazora“, dok je Vesna Rusijan Ljuština zatražila da se razmisli o većim investicijama u objekte Dječjeg vrtića.

Predsjednik vijeća Stjepan Gabrić izvijestio je vijećnike da će se na srpanjskoj sjednici raspravljati o dugovanjima Grada kao i o dugovanjima Općina prema Gradu odnosno o poštivanju sporazuma o sufinanciranju pojedinih ustanova.

Od 01. travnja kubični metar vode domaćinstva će plaćati 50 lipa skuplje prema usvojenoj odluci o naknadi za razvoj sustava javne odvodnje. Kao je rekao Danijel Maurović, pročelnik komunalnog odjela prikupljena sredstva namijenjena su održavanju prečistača otpadnih voda.

Viktor Lakoseljac (HDZ) smatra da se do tih sredstava umjesto uvođenjem novog nameta na osnovnu cijenu vode koji i sada čine oko 50% cijene može doći i preraspodjelom, dok se Valter Milohanić upitao što nas čeka u budućnosti ako vodovodna poduzeća zapadnu u dugove, pa ih Vlada kako i najavljuje proda, hoćemo li onda kupovati višestruko skuplju vodu od stranih tvrtki?

Odluku o uvođenju nove naknade na cijenu vode podržalo je 10 vijećnika, dok su Irina Kivela Ukotić i Viktor Lakoseljac bili suzdržani.

U raspravi o gospodarenju otpadom u 2010. godini postavljena su pitanja izostanka sredstava od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (Bruno Rabar), izgradnji reciklažnih dvorišta (Renato Kalac), neorganiziranosti prikupljanja krupnog otpada (Davor Sloković).

Fond nas za sufinanciranje pojedinih projekata upućuje na natječaje koji redovito kasne, a kasne i objave rezultata, rekao je pročelnik Maurović. Reciklažno dvorište planira se na odlagalištu Jelenčići čime bi se djelomično riješio problem krupnog otpada, ali to je poprilično velika investicija, dodao je.

Gradsko je vijeće raspisalo natječaj za prodaju nekretnina u vlasništvu Grada kojim se prodaju dva građevinska zemljišta kod kružnog toka, dva u poslovnoj zoni Ciburi II, te jedno u samom gradu, u ulici Sv. Ćirila i Metoda, kao i jedan neetažirani stan površine 20, 72 m2.

Prihvaćena je i odluka o bratimljenju sa talijanskom Općinom Scanzano Jonico s kojom su uspostavljeni dobri kontakti tijekom pripreme projekta Archeo.S., prvenstveno na području kulture. Toni Erdfeld, predstavnik talijanske manjine u Gradskom vijeću pozdravio je odluku o bratimljenju, ali i zamjerio gradskoj upravi što nije kontaktirala Zajednicu talijana prije donošenja ove odluke.

Većina odluka na ovoj sjednici Gradskog vijeća koja je trajala neuobičajeno kratko (1:45 sati) izglasana je jednoglasno i bez puno rasprave, a postavljena su i samo dva pitanja vijećnika:
Valter Milohanić upitao je gradonačelnika hoće li biti proslave 1. svibnja kako je i najavljeno?

Prvosvibanjska proslava održati će se u samom centru grada, u vojarni, u koju je puno uloženo posljednjih godina što je prilika mnogim građanima da je obiđu, rekao je gradonačelnik. Program sportskih i glazbenih aktivnosti predstaviti će se slijedeći tjedan, a dijeliti će se i besplatni grah, najavio je Krulčić.

Viktor Lakoseljac pitao je pročelnika Maurovića da li je bio na kojem sastanku MO Pazin ili St. Pazin ako se na njima raspravljalo o studiji utjecaja na okoliš buduće autoceste A8: dionica Rogovići – Matulji, te koji su zaključci doneseni.

Grad Pazin bio je samo domaćin javne rasprave, dok su nositelji Istarska županija i Hrvatske ceste kojima se do 18. travnja moglo uputiti primjedbe. Bilo je kontakata sa građanima u kojima su se iskristalizirala dva osnovna problema – ispusti vode na čvoru Ivoli i buka na vijaduktu Mečari, dok pismenih primjedbi Mjesnih odbora nije bilo, rekao je Maurović. Dobiveni su načelni odgovori i obećanje da će se izgraditi ukupno 18 km bukobrana.

Dario Brajković
Radio Pazin

7 komentara na “Imaju za Severinu, a za djecu i Crveni križ nemaju”

 1. Mae napisao:

  A nitko nista nije pitao ni rekao o izgradnji sklonista za zivotinje, iako je udruga HappyEnd poslala sluzbeni dopis gradonacelniku i svim clanovima Gradskog Vijeca :-(((

  1. tomcub napisao:

   izgleda da dopis nije stigao do članova vijeća

 2. Mae napisao:

  Uredno je predan prije skoro mjesec dana urudzbenom uredu i dobio svoj urudzbeni broj, toplo se nadam da ako ga nisu primili, mozda stigne do njih prije iduce sjednice :-( Drugi put cemo ga poslat po golubu pismonosi mozda bude islo brze.

  1. Prolaznik napisao:

   Dijete… svaka stvar u svoje vrijeme. Ne brini se, doći će tamo gdje treba, ako je primjereno. Glavu gore!

 3. nebo napisao:

  Općine koje se šlepaju na račun gradova još jednom pokazuju besmislenost svog postojanja. Ako nemaju šoldi za podmirivanje obaveza, neka se ukinu, ionako njihovi građani od njih nemaju nikakvih koristi.

 4. imaju napisao:

  vidiš da imaju za Severinu ;-)

 5. zvanee napisao:

  brižni mi s takovima… 100000miljari kun za severinu škifu,a za dicu nič,da ne govorimo o drugin stvarima

Komentiranje je onemogućeno.

© iPazin.net portal 2001. - 2024.