Imaš 55+ i nije ti dosta? – Putuj!

TZ središnje Istre poziva sve osobe starije od 55 godina koje su spremne putovati, tako što će volontirati ili prenositi svoja znanja drugima, da se uključe u SORT projekt i povoljno putuju zemljama jugoistočne Europe. Prva na redu je Rumunjska, grad Drobeta – Turnu Severin na samim obalama Dunava, gdje prva četveročlana grupa seniora putuje besplatno 03.10. Prijavite se na stranicama projekta!

Osnovne informacije o SORT projektu

Projekt Seniors on Reciprocal Tourism (seniori u recipročnom turizmu) – SORT, multilateralni je projekt financiran u okviru COSME programa, a obuhvaća osam partnera iz zemalja jugoistočne Europe. Predviđeno trajanje projekta je 18 mjeseci, a provedba je započela u ožujku 2016. Ukupna vrijednost projekta je 228.091,90 EUR, a udio financiranja od strane EU iznosi 75%. Na TZSI otpada 27,927.00 € troškova koji se priznaju, od čega 25% podmiruje TZSI a 75% EU.

Misao vodilja projekta je osmisliti, isprobati, evaluirati, dokumentirati, proširiti i valorizirati nove turističke pakete i usluge namijenjene osobama starijim od 55 godina.
Glavni cilj projekta je potaknuti veću mobilnost seniora, usmjerenu na lokalne sredine projektnih partnera, u kojima će seniori biti u ulozi turista, ali i u ulozi volontera.

Seniori će tako imati priliku svoja znanja i vještine, bilo profesionalne ili hobističke, podijeliti sa zainteresiranima u sredinama u koje putuju, primjerice sa studentima, mladima, ženama, osobama s posebnim potrebama i sl. Partneri domaćini pojedini projektnih aktivnosti, prilikom boravka na vlastitom području organizirat će im i turističke sadržaje primijenjene njihovoj dobi i sklonostima. Na taj će se način kreirati novi oblik turizma koji će uključivati obostrano davanje i primanje. Projektni partneri će projekt uklopiti u svoje redovite aktivnosti, pa se očekuje porast putovanja seniora, ali i produljenje turističke sezone.

U sklopu projekta partneri će raditi na kreiranju lokalnih programima ugošćavanja seniora iz drugih sredina i prezentirati ih ostalim projektim partnerima, testirati će te programe u praksi kroz organizaciju testnih putovanja, nakon čega će na sastancima evaluirati i usporediti rezultate. Na koncu će partneri zajednički kreirati tiskani vodič u kojem će opisati cjelokupni projekt. Na taj će se način ovaj turistički model proširiti na regionalni nivo u regijama partnera, te promovirati i na nacionalnim turističkim sajmovima.

Projektni partneri

Koordinator projekta je MENTORES Social Enterprise iz Grčke, a partneri na projektu su još:

§ Goranov I&V Ltd — Bulgaria
§ Chamber of Commerce and Industry Pécs-Baranya — Hungary
§ Antroposervice Sas — Italy
§ Ecological Tourism Association “Camena” — Romania
§ Jarina Zadruga za razvoj podželja z.o.o — Slovenija
§ Turistička zajednica središnje Istre — Hrvatska
§ Vlada regije Tesalija — Grčka
Lokalni timovi

Svaki projektni partner formirao je svoj lokalni radni tim sastavljen od stručnjaka raznih profila, uključujući i predstavnike seniora. Njihov je zadatak bio osmisliti desetodnevne vansezonske turističke aranžmane za grupe od deset seniora, te istražiti i predložiti mogućnosti volonterskih aktivnosti u svom kraju. Kao “primatelji” volonterskih aktivnosti do sada su nam se prijavili Likovna galerija u Pazinu, Dom za odrasle osobe Motovun, TZ središnje Istre i udruga Happy end iz Pazina, a rado ćemo uključiti i ostale organizacije i udruge, pa ih ovim putem još jednom pozivamo da nas kontaktiraju.

Testna faza projekta – poziv potencijalnim putnicima

U proteklom su razdoblju održana dva sastanka projektnih partnera u Larisi u Grčkoj. Na drugom sastanku, održanom u srpnju lokalni koordinatori projekta u pojedinim zemljama partnerima prezentirali su desetodnevne SORT turističke pakete koje su kreirale njihove radne skupine. Sada je vrijeme da se ti paketi i testiraju u praksi na način da će se realizirati u svakoj zemlji pilot – paketi za četiri osobe +55 u trajanju od šest dana. Krajem rujna u Pazin stižu tako četiri seniora iz Pečuha u Mađarskoj, a četvoro naši seniora putuje od 03. – 08. listopada u Drobetu – Turnu Severin u Rumunjskoj.

TZSI poziva sve osobe starije od 55 godina sa područja Istarske županije koje žele volontirati i putovati, da do petka 16. rujna ispune kratku anketu koju smo objavili na stranicama SORT projekta: www.central-istria.com/hr/sort

TZSI / iPazin.net

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.