In memoriam: Drago Opašić Billy (1948. – 2000.)

drago_opasic_billyJamar – savezni instruktor speleologije, pjesnik, samotnjak, ekolog, ronilac, zabavljač, snimatelj, pirotehničar, boem i deklarirani anarhist, Drago Opašić – Billy, rođen je točno u podne, 12.12.1948. u Cerovlju. Radoznalost i oduševljenost prirodom i Istrom, tjera ga u istraživanje Istarskog podzemlja, obilazi čitavu Istru s ruksakom na leđima, znaju ga u svakom selu, na svakoj fešti.

Ljubav prema zemlji, prirodi i ljudima izvire iz njega u obliku pjesama i govori nam koliko o Istri i njenim ljudima, toliko i o njemu samome.

Iako po vlastitom izboru van sustava i bez stalnog zaposlenja, član je, pokretač, osnivač i dugogodišnji predsjednik Speleološkog društva “Istra” iz Pazina, u sklopu kojeg svoje oduševljenje prirodom širi na nove generacije, kao učitelj, mentor i uzor. Učesnik je značajnih međunarodnih i domaćih speleoloških ekspedicija (npr. Kamensko, Rokina bezdana, Durmitor, Panjkov ponor – Muškinja.)

Billijevo oduševljenje Pazinskom jamom kulminiralo je velikom istraživačkom akcijom u Jami 1975., kojom prilikom su ronioci kročili korak dalje slijedeći Vernovog junaka Sandorfa na putu u Istarsko podzemlje.

A u našim je očima upravo Billy bio taj moderni Sandorf – onaj koji teži novom, boljem i nepoznatom.
U ime svih istarskih jamara čiji ćeš ostati vječiti uzor i u ime svih malih ljudi kojima si pomogao:
HVALA.

1 komentara na “In memoriam: Drago Opašić Billy (1948. – 2000.)”

  1. Anonimno napisao:

    Radujem se da Billy nije zaboravljen. Ja, osobno, uvjek odnesem bar kandelu na Dan mrtvih makar ga se sjetim i drugih dana. Šteta da ga više nema među nama.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.