In Memoriam: Franjo Paulišić – Odlazak dugogodišnjeg dobrog duha pazinskog planinarstva

Franjo_Paulisic_2014Dugogodišnji dobri duh pazinskog planinarstva Franjo Paulišić – Frane umro je u Pazinu 31. srpnja 2014. godine u obiteljskom stanu. Frane je bio jedan od onih samozatajnih aktivista i stvaralaca koji su širili pozitivnu sliku svijeta, optimist po prirodi pa čak i kad ga je potkraj života zgrabila bolest i nije više se mogao baviti onime što je cijeli život volio – diviti se prirodnim prostranstvima. Pedantan i ugodan jedan je od najdugovječnijih planinara srca Istre koji je svoje bogato iskustvo predano koristio u službi zaštite prirode i širenja planinarstva.

Frane je rođen 1936. godine u Zarečju, a njegova povijest planinarenja istovjetna je s razvojem ove aktivnosti na Pazinštini poslije Drugog svjetskog rata.

U planinarenje se je zaljubio kao mladić kada je započeo sa svojim prvim turama po Ćićariji i Učki. Ubrzo se učlanjuje u riječki PD „Kamenjak”, a kada je 1953. u Pazinu osnovan PD „Planik” postaje njegovim članom. Na školovanje u Maribor odlazi 1960. godine te pet godina otkriva ljepote slovenskog gorja kao član tamošnjeg PD-a »Pohorje«. Nakon toga vraća se u Pazin i zajedno s još nekolicinom entuzijasta ponovno pokreće i Nogometni klub „Pazinku” udahnuvši tako novu snagu.

Početkom 80-ih u tvornici Pazinka, u kojoj je tada radio, zajedno sa skupinom entuzijasta koja se bavila planinarenjem sudjeluje u osnivanju riječke podružnice Kamenjaka, a budući da sjeme planinarenja postalo među tadašnjim radicima vrlo popularno osniva se uskoro samostalno Planinarsko društvo „Pazinka”, a uskoro Frane biva izabran na poziciju tajnika, postajući tako dobrim duhom.

U svom bogatom planinarskom iskustvu Frane je ostvario čari pogleda s najviših vrhova u bivšoj Jugoslaviji i okolnim zemljama, od Bugarske i Grčke do Italije i Austrije, a osvojio je i Mont Blanc, najviši vrh Starog kontinenta.

Svoj posljednji uspon na Triglav, kojeg je prošao uzduž i poprijeko bivajući na njemu nekoliko desetaka puta, Frane je ostvario u rujnu 2008. godine, kada ga je već nagrizla bolest, pokazujući da je snaga volje jača od fizičke (ne)moći.

Planinarsko društvo Pazinka

1 komentar na “In Memoriam: Franjo Paulišić – Odlazak dugogodišnjeg dobrog duha pazinskog planinarstva”

  1. Ljepo od Vas da ste se sjetili našeg Franeta, legendu pazinskog planinarstva.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.