INDUSTRIJSKA ZONA PAZINKA: Iz bivših hala Ecooperative napokon uklonjeno najmanje 300 toma opasnog otpada

Tijekom aktualnog sata pazinskog Gradskog vijeća objavljena je informacija da su velike količine opasnog otpada po nalogu Ministarstva zaštite okoliša i energetike nedavno konačno uklonjene iz industrijske zone Pazinka I., odnosno bivšeg skladišta opasnog otpada tvrtke Ecooperativa. Podsjetimo, u halama je, protivno propisima, bilo uskladišteno najmanje 200 tona opasnog otpada te oko 340 tona raznog neopasnog otpada.

– Sav opasni otpad uklonjen je iz skladišta u industrijskoj zoni Pazinke, a ostao je neopasni otpad, izjavio je gradski komunalni pročelnik Elvis Kliman na pitanje vijećnika Valtera Žgrablića (IDS).

Dogodilo se to još prije nekoliko tjedana, ali je uklanjanje otpada prošlo u potpunoj “tišini”, što pomalo začuđuje budući da se o toj temi godinama raspravljalo. Od predstavnika gradske uprave doznajemo da su imali namjeru objaviti da je trakavica oko koje su se godinama “borili” s raznim institucijama napokon gotova, ali tek kad se skladišta potpuno očiste i od neopasnog otpada koje se još uvijek nalazi u halama.

Od Ministarstva zaštite okoliša i energetike tražili smo odgovore na brojna otvorena pitanja: u kojem je periodu uklonjen opasni otpad, o kojoj se količini radi, o kojem se otpadi radi, tko je obavio uklanjanje, gdje je otpad završio, koliko je uklanjanje opasnog otpada koštalo Ministarstvo, hoće li i od koga Ministarstvo potraživati naknadu štete, koliko je neopasnog otpada ostalo i kada će se pristupiti sanaciji tog otpada.

– Postupak uklanjanja otpada iz industrijske zone Pazinka I. je u tijeku i zasad vam ne možemo više kazati, glasio je usmeni odgovor iz resornog ministarstva.

Prilikom obilaska ispred nekadašnjeg ulaza u hale Ecooperative u industrijskoj zoni Pazinka I. susreli smo dva djelatnika tvrtke Kemis-Termoclean. Saznali smo da su radovi započeli još početkom godine te da se polako bliže kraju.

– Bilo je zaista mnogo posla, rekao nam je jedan djelatnik, a na pitanje kolika se količina opasnog otpada otpremila procijenio je da se radi o 300 tona. Doznali smo i da skladište svakog dana službeno otvara i zatvara viša inspektorica za zaštitu okoliša Marijana Božičević da bi lokacija bila pod nadzorom. (Anđelo DAGOSTIN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU Glasa Istre

https://www.glasistre.hr/istra/industrijska-zona-pazinka-iz-bivsih-hala-ecooperative-napokon-uklonjeno-najmanje-300-tona-opasnog-otpada-580487

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.