Inspekcija ne djeluje u Valipile, a radnici bježe na bolovanje

Puris“Tvrtka Valipile, koja je dobila u najam dio Puris, jača je od zakona, Vlade, inspekcija i od same Hrvatske države”, tim je riječima u petak započeo konferenciju za novinare u Puli Bruno Bulić, predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.

Pojasnio je da samo tvrtka koja je jača od hrvatske Vlade, Inspektorata rada i drugih institucija si može dozvoliti da tjera radnike da rade protuzakonito, a da zbog toga nitko ne snosi odgovornost i ne bude kažnjen.

– Tako posluje tvrtka Valipile u Svetom Petru u Šumi. Oni traže od svojih radnika da rade više od 15 sati prekovremeno na mjesec, ali im taj prekovremeni rad iznad 15 sati uopće ne bilježe već im isplaćuju stimulaciju.

Tamo radnici rade na praznike, tijekom vikenda, a nakon završene prve smjene dolaze na posao i u treću smjenu iako između smjena niše prošlo više od 12 sati. Pozivaju radnike na godišnjem odmoru da se vrate na posao. Radnicima se ubrzava proizvodna traka pa ne uspijevaju izvršiti zadatak, a članovima našeg sindikata poručuje se da se učlane u sindikat PPDIV.

Sve to je dovelo da svaki dan 5-6 radnika odlazi na bolovanje, nabrojao je Bulić sve nepravilnosti u Valipile. Dodao je kako su takvo ponašanje u Valipile prijavili inspekciji i da će ih ponovno prijaviti te da bi inspekcija tamo trebala boraviti svaki tjedan, a Valipile kao poslodavac uopće nije potreban radnicima Hrvatske. Bulić je podsjetio da su tvrtku Valipile prijavili inspektoratu rada sredinom travnja nakon što su provjeravali lojalnost radnika na poligrafu. Mišljenja je kako je i na primjeru Valipile vidljivo da je Vlada stala na stranu kapitala, a ne radnika.

– To na ovom primjeru potvrđuje lani usvojen novi Zakon o radu koji od radnika stvara invalide rada. Vlada je tim zakonom napravila veću štetu nego je to učinilo 10 Sanadera. Oni nisu ni svjesni koju su štetu napravili hrvatskom narodu samo kroz donošenje novog Zakona o radu, zaključio je Bulić. Darko Vidmar, voditelj ureda SIKD-a u Pazinu je rekao je da nakon njihove prijave inspekcija utvrdila nepravilnosti i podnijeta je prijava Prekršajnom sudu jer se ne poštuje tjedni i dnevni odmor radnika te se ne vodi prava evidencija rada. Zaključio je kako se takva praksa nastavlja i dalje.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.