Inspirit Fantasy park predstavljen na prezentaciji strateških projekata u Ministarstvu turizma

2Danas, 11. veljače 2014., je u Ministarstvu turizma u Zagrebu održana prezentacija o planu izgradnje Inspirit Fantasy parka. Prezentaciju su održali gradonačelnik Grada Pazina Renato Krulčić i predstavnica Istarske županije Manuela Hrvatin, viša savjetnica za međunarodnu suradnju, a na temelju zahtjeva Ministarstva turizma za identifikaciju turističkih projekata koji imaju namjeru aplicirati na korištenje strukturnih fondova EU.

Naime, projekt Inspirit Fantasy park prijavljen je krajem prošle godine na natječaj Fonda za razvoj turizma u sklopu kojega je zatraženo sufinanciranje izrade projektne dokumentacije, a današnja je prezentacija drugi krug selekcije u kojem se nalazi 50 projekata od prvotno 400 prijavljenih.

Inspirit Fantasy park, čija se gradnja planira na bivšem vojnom poligonu kraj Lindara, tematski je zabavni park koji se bazira na svijetu istarske i slavenske mitologije te prezentiranju lokalnih tradicijskih obrta i običaja. Park bi predstavljao značajan novi sadržaj u turističkoj ponudi Istre, doprinio povećanju zaposlenosti i potaknuo brojne gospodarske aktivnosti, a cilj je njegova otvaranja povećanje turističke atraktivnosti i konkurentnosti te, u konačnici, ulazak Istre u 20 vodećih turističkih destinacija svijeta.

Park je zamišljen na način da se najbolje od istarskih legendi, mitova, običaja, tradicije i gastronomije prezentira kroz pet tematskih cjelina uparenih s osam tehničkih atrakcija uključujući sektor hrane i pića, pet pozornica i dvije igraonice za najmlađe. Kombinacija atrakcija uključivat će 40% adrenalinskih atrakcija te 60% avanture od čega je 30% namijenjeno djeci.

Zabavni tematski park ovakve vrste također predstavlja i idealnu platformu za prodaju lokalnih poljoprivrednih proizvoda, prezentaciju cjelokupne istarske gastro ponude te za prezentaciju i prodaju produkata zanata, što će dovesti do podrške ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji te revitalizaciji starih obrta. Specifičnost parka u odnosu na druge tematske parkove je i orijentiranost na interakciju u smislu sudjelovanja gostiju u raznim događajima i radionicama čime se kreira jedinstveni doživljaj.
Kao lokacija parka odabran je Pazin (Lindar) zbog izvrsne povezanosti sa svim dijelovima Istre ali i šire, te zbog činjenice da prema njemu gravitira preko 3 milijuna stanovnika u radijusu od 200 km. Velika je prednost i nepostojanje sličnih sadržaja u krugu od 400 km te sezonski posjet od oko 3 milijuna gostiju u Istri.

Nositelj projekta je Grad Pazin, a partneri u projektu su Istarska županija te IRTA d.o.o. – Istarska razvojna turistička agencija.

Projekt, čija je procijenjena vrijednost 12,5 milijuna eura, kandidiran je i na natječaje Ministarstva turizma, Ministarstva regionalnog razvoja i Fondova Europske Unije za financiranje iz sredstava potprograma „Priprema regionalnih razvojnih projekata“, a dobivanjem novčanih sredstava za izradu projektne dokumentacije započinje se s prikupljanjem i izradom sve potrebe dokumentacije kako bi se projekt mogao prijaviti na europske fondove.

Planirana mapa parka uz sve popratne sadržaje, koje svi veći parkovi ovog tipa u Europi i svijetu uključuju:

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.