Intervju: Istra Inspirit – novo lice istarskog kulturnog turizma

2Istra Inspirit inovativan je projekt Istarske županije, Turističke zajednice Istre i Istarske razvojno turističke agencije, pokrenut prošle godine, a objedinjuje različite kulturno turističke programe i manifestacije s temom istarske prošlosti. Projekt je u kratko vrijeme dobio nekoliko vrijednih priznanja, a o detaljima smo razgovarali s njegovom voditeljicom Manuelom Hrvatin.

Kada je i na čiju inicijativu pokrenut Istra Inspirit? Koja je osnovna ideja projekta?

Godinama slušamo fraze o „produljenju sezone“ i „novim proizvodima“ u turizmu, a da se ništa ili gotovo ništa ne događa po tom pitanju. Kako je kulturni turizam dugo godina bio zanemarivan u odnosu na gourmet ili sportski turizam u Istri, odlučili smo iskoristiti već postojeće potencijale: kostimirane priče, odlične legende, mitove i bajke i od njih učiniti proizvode. Da ne bude zabune, u Istri postoje manifestacije koje se godinama njeguju, koje se financiraju iz proračuna, te se nude domaćim i stranim turistima u tijeku turističke sezone kao dodatna ponuda, međutim s Inspiritom smo zaokružili i objedinili sve te priče u jedan proizvod čiji je cilj komercijalizacija.

Koliko je ukupno programa ponuđeno do sada i kome su namijenjeni? Kako ste podijelili programe?

Do sada je ponuđeno devet programa koji se održavaju na devet različitih lokacija duž istarskog poluotoka – od Medulina, Pule, Rovinja, Poreča, Savudrije, Pazina, Savičente, Buzeta do Labina. Programi su namijenjeni kako stranim gostima koji borave u Istri, tako i domaćem stanovništvu iz Istre i cijele Hrvatske i šire, koji žele saznati nešto više o povijesti Istre, te njenim mitovima i legendama, a usput kušati specijalitete iz pojedinih razdoblja. Za potpuni doživljaj, uz glazbu i ples određenih povijesnih razdoblja, nude se prigodna jela, primjerice rimska gozba, ribarski meni, rudarska marenda, renesansna pučka gozba, večera Julesa Vernea…

U kojoj ste mjeri uspjeli komercijalizirati projekt, kakva je potražnja i koji se programi najviše traže?

Najviše se traže programi koji postoje više od jedne sezone, kao što je Crispo koji se održava na Vižuli u Medulinu već četiri godine za redom. Tu je i Spacio u Rovinju koji je također u ponudi već nekoliko godina. Malo teže ide s novim proizvodima za koje gosti tek trebaju čuti i sami ih potražiti u agencijama ili na našem webu. Za komercijalizaciju projekta zadužena je IRTA (Istarska razvojna turistička agencija) preko koje se sklapaju ugovori sa subagentima, odnosno prodajnom mrežom (turističkim agencijama, turoperatorima, hotelima). Osim toga, imamo i online booking sustav preko našeg weba koji je preveden na šest jezika, a ove godine su u pripremi još dva jezika (ruski i španjolski).

Na koji način surađujete s turističkim agencijama?

Dogovaramo suradnju na način da se preko agencija kupuju ulaznice za same evente putem B2B sustava za booking ili cijeli paket s vodičem i transferom.

Programi su prikladni i za poslovne grupe, za insentive i teambuildinge. Jeste li imali upita i na tom području?

Imamo dosta upita, posebno od strane agencija iz Zagreba, koje su većinom specijalizirane u tom segmentu poslovnih putovanja. Ako trebamo izdvojiti nekoga, to su onda svakako Atlas d.d. i Tales of Croatia.

Projekt je dobio nekoliko značajnih nagrada. Možete li nam reći više o tome?

Projekt je prepoznat kao važan proizvod hrvastkog kulturnog turizma te je do sada nagrađen s čak pet prestižnih nagrada: CBTour nagrada, nagrada udruge MRAK (Mreža za razvoj i kreativnost), Simply the best – nagrada koju dodijeljuje UHPA i časopis Way to Croatia, te Zlatna koza 2012. / Capra d’oro 2012 koju dodijeljuje Istarska županija za najbolji inovativni proizvod. Posljednja u nizu nagrada je Golden Zoom Award 2013 – nagrada za najbolju marketinšku kampanju turističke destinacije. Pored toga, Istra Inspirit je kao jedini hrvatski proizvod bio nominiran na FITUR-ovom natječaju u Madridu za najbolji međunarodni turistički proizvod u kategoriji kulture. Te nagrade su nam donijele veliki publicitet, kao i poticaj za daljnji razvoj projekta.

Istra Inspirit je sjajan primjer razvoja turističkog proizvoda kao dio upravljanja destinacijom. Što biste savjetovali drugim turističkim destinacijama: na koji način trebaju pokrenuti programe koristeći lokalnu prirodnu i kulturnu baštinu te ih uspješno ponuditi na tržištu?

Potrebno je da se dogodi sinergija, ali sinergija se ne događa sama. Uložen je jako velik napor i trud da se objedini projekt od lokalnog nivoa i javnog sektora prema privatnom sektoru s ciljem njegove komercijalizacije. Projekt kao takav ima za cilj nova zapošljavanja, uključivanje privatnih dobavljača hrane i pića, umjetnika, tehničkog osoblja, kao i studenata pulskog sveučilišta, smjer kulture i turizma. Istra Inspirit je pokrenuo novi trend upravljanja destinacijom, međutim ispred nas je još jako puno posla na etabliranju započetih projekata i njihovog dugoročnog definiranja koji vode ka održivosti samog projekta.

poslovniturizam.com

© iPazin.net portal 2001. - 2024.