iPazin interview: Mirta Krsnik – “Najvažnija je podrška obitelji i prijatelja”

Iako joj je tek 14 godina, iza sebe ima brojne nastupe ne samo na hrvatskim pozornicama, već i onima u susjednim zemljama. Sa gostovanja na raznim dječjim festivalima redovito se vraća sa nagradama i priznanjima. Pamtimo i njeno uspješno sudjelovanje u Super-talentu Nove TV gdje je stigla čak do polufinala. Ona je naravno, Mirta Krsnik, talentirana, mlada pazinska pjevačica koju smo zamolili za intervju za čitatelje portala iPazin.

Mirta, tek ti je 14, a kad te vidimo na pozornici tvoj je nastup samouvjeren, hrabar, odlučan, bez naznaka treme kao da imaš najmanje 14 godina iskustva. Ostaje li ta trema u garderobi ili je dobro skrivaš?

Mirta: Treme uvijek ima, ali se onda smanji probom ili pak samim dolaskom na pozornicu i naravno sve ovisi o kojem se nastupu ili prigodi radi.

 

Nastupiti pred nekoliko stotina ljudi ili pak pred tv kamerama ipak nije jednostavno. Ima li ponekad straha da glas zakaže, da zaboraviš tekst ili da se dogodi neka nezgodna situacija? Je li lakše nastupiti uživo ili pred kamerama?

Mirta: Uvijek postoje ti strahovi! Ha-ha… Čak se i jednom dogodilo da sam zaboravila tekst ili da sam pjevala promukla glasa, ali kao što Queen reče: ”The Show must go on!” Mislim da je ipak lakše nastupiti uživo pred ljudima nego pred kamerama.

 

Kad već spominjemo nezgodne situacije je li ih bilo? Kako si se snašla?

Mirta: U Ljubljani sam jednom neočekivano nastupala, nisam ponovila pjesmu pa sam zaboravila tekst, otpjevala sam stih sa ”na-na-na’,nasmiješila se i sjetila se ponovo teksta. :) Dobiješ mali napadaj srca,ali preživiš, ha-ha!

Hoćemo li se prisjetiti tvojih pjevačkih početaka? Kada je bio tvoj prvi nastup ako izuzmemo nastupe na vrtićkim i školskim priredbama?

Mirta: Moj prvi nastup bio je 2007. godine u Buzetu na festivalu ”Mali Veliki Mikrofon”, imala sam 8 i pol godina.

 

U početku si nastupala izvodeći tuđe pjesme i to sa zanimljivim, ali i zahtjevnim pjesmama. Nikad nisi izvodila popularne, trendovske pjesmuljke, već su na tvom repertoaru bila imena od Norah Jones do Queena. Imaš li nekog svog glazbenog favorita? Što inače slušaš?

Mirta: Imam više svojih glazbenih uzora, no svi su u različitim stilovima glazbe. Npr. od Dianne Krall koja izvodi jazz pjesme do Barbare Streisand koja je poznata po nastupima na Broadway-u, volim i Queen, Arethu Franklin, Ettu James, Michaela Bublea, Whitney Houdston, ima ih puno! A od hrvatske estrade najviše slušam Marka Tolju. Od samog stila glazbe najčešće slušam jazz, blues i soul.

 

Nastupila si na brojnim dječjim festivalima. Doduše, u Hrvatskoj ih nema baš mnogo, ali ima ih u zemljama našeg okruženja. I kuda god odeš, vraćaš se sa nekom nagradom.

Mirta: Nedavno sam se vratila iz Istanbula s osvojenom drugom nagradom u svojoj starosnoj kategoriji, bila sam ovog ljeta i u Maioriu, mjestu blizu Napulja, dobila sam pozive u Rumunjsku, Ukrajinu, Bugarsku, Maltu.

 

Nastupi kako oni u Hrvatskoj, a pogotovo oni u inozemstvu iziskuju detaljne pripreme, ali i određene financijske izdatke. Tko te prati i pomaže u svemu tome?

Mirta: Moja majka me uvijek prati. U financiranju sudjeluju moji najbliži: roditelji, djed i baka… Pjesme biram sama, pronalazimo matrice, vježbam uz svoju profesoricu solo-pjevanja, Sofiju Cingulu i ponekad osmislim koreografiju.

Ima li neki sponzor  koji je prepoznao tvoj talent i kvalitetu?

Mirta: Možda se nismo dovoljno angažirali oko traženja sponzora. Jednom smo samo uputili zamolbu za sponzorstvo prilikom snimanja nove pjesme. Odazvali su se Grad Pazin i Učka Konzalting. Međutim, moje potrebe su stalne.

 

Pretpostavljam da su ti svi uspjesi i nagrade podjednako dragi, ali ima li neki koji bi htjela izdvojiti? Zašto?

Mirta: Izdvojila bih osvojenu drugu nagradu u Istanbulu jer je konkurencija u mojoj kategoriji bila velika.

 

Nastupaš još uvijek u dječjim kategorijama gdje biste prije svega trebali pokazati svoje pjevačke sposobnosti i kvalitete. Ima li tu nekih manje dobrih stvari koje inače vladaju estradom poput podmetanja, ljubomore, zavisti ili preambicioznih roditelja?

Mirta: Ljubomoru ili podmetanje kod drugih natjecatelja nikad nisam osjetila. Ako je i postojala, nisam je doživjela. Svi natjecatelji se međusobno druže i stvaraju se nova prijateljstva.

 

Tvoji inozemni nastupi uglavnom su po istočnoj Europi. Polaže li se tamo više na glazbene talente ili je do zapada teže doći? Kako se uopće dođe do nekog festivala primjerice u Turskoj ili Bugarskoj?

Mirta: U Istočnoj Europi je veća tradicija održavanja festivala i natjecanja. Pojedini festivali se mogu naći i istraživanjem na internetu gdje postoji i prijavnica za natjecatelja.

 

Na svim tim nastupima i putovanjima upoznaješ mnoštvo mladih pjevača. Sklapaju li se prijateljstva? Dogovori li se neki nastup ili suradnja?

Mirta: Na svakom festivalu se sklapaju prijateljstva. Ove godine sam upoznala jednu curu iz Poljske koja će, nadam se, doći k meni sljedećeg ljeta. O zajedničkoj suradnji još nije bilo riječi. 

Osim pjevanja tuđih pjesama izvodiš i autorske pjesme koje su pisane upravo za tebe. S kim surađuješ? Je li teško doći do pjesme?

Mirta: Trenutno surađujem s Brunom Krajcarom. Zahvaljujući nastupu na Malom Histria Festivalu u pulskoj Areni i mojoj profesorici solo pjevanja, započela je suradnja s njim. Bruno mi je napisao već dvije pjesme i jako sam zadovoljna njima. Nije teško doći do pjesme,  ali sve to financijski košta.

 

Uz redovitu školu pohađaš i glazbenu. Razmišljaš li o pisanju pjesama, komponiranju?

Mirta: Napisala sam nekoliko tekstova, no mislim da oni nisu baš za tekst koji se može uglazbiti. Komponiranje je teže i o njemu još nisam razmišljala.

 

Dobar nastup, uz kvalitetno otpjevanu pjesmu treba upotpuniti i prikladnom koreografijom, garderobom, frizurom, šminkom… Kako se snalaziš s tim stvarima? Pomaže li netko na tim područjima?

Mirta: Majka najviše pomaže. Uvijek treba isplanirati što ću odjenuti, obući, kakvu ću frizuru imati…Nije lako, ali treba razmišljati o tome.

 

Mamu Mirjanu često spominješ. Očito ti je velika potpora.

Mirta: Mama je uvijek bila tu. Uvijek mi je pomagala i sada mi pomaže u svemu.

 

Kad budeš velika hoćeš li biti pjevačica ili ćeš se posvetiti nečemu „ozbiljnijem“, a pjevanje će biti hobi?

Mirta: Željela bih se baviti pjevanjem, ali bih rado voljela završiti fakultet.

 

Susrećeš li na nastupima neke poznate estradne „face“?  Tko te od njih iznenadio bilo ugodno ili možda neugodno?

Mirta: Susretala sam neke poznate pjevače na festivalima koji su bili gosti, npr. Bojan Jambrošić, Jacques Houdek, grupa ENI, Luka Nižetić, Antonija Šola…  Svi su me ugodno iznenadili svojim nastupima. Čak su djeca mogla biti s njima na pozornici,plesati i pjevati.

Kako uspijevaš uskladiti redovnu školu, zatim glazbenu, nastupe? Baviš li se još čime?

Mirta: Mislim da je bitna dobra organizacija vremena. Pokušavam sve to uskladiti, učiti na vrijeme i ostale stvari. Nekad sam bila u plesnoj skupini, ali sada za to više nemam vremena. Osim Glazbene škole pohađam i satove solo pjevanja u Puli, a u osnovnoj školi idem na Lidrano i bavim se recitiranjem. Ove godine planiram ići i na natjecanja iz biologije i engleskog.

 

Jesi li u školi i društvu više „cool“ zbog svog pjevanja? Kako reagiraju prijatelji? Ima li koji dečko koji se zagledao u tebe?

Mirta: Ha-ha, pa ne znam. Mislim da nisam. Moji me prijatelji uvijek podržavaju u svakom nastupu i raduju se mojim uspjesima. Za mene je podrška mojih prijatelja vrlo bitna kao i podrška obitelji. Hmm,što se dečki tiče, to još uvijek ne znam!

 

Za kraj, ono uobičajeno pitanje: kakvu su planovi, barem za blisku budućnost.

Mirta: Upisati Opću Gimnaziju Jurja Dobrile u Pazinu, putovati po svijetu i nastaviti s pjevanjem.

 

Mirti želimo još puno dobrih pjesama i odličnih nastupa, a prvi koji slijedi je već ove nedjelje u Zagrebu na festivalu Imagine Croatia 2012.

 

[youtube YnZni6jZZCw]

 

iPazin.net

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.