Ipsilonom do Pule i nazad za 40 kuna!

Autocesta Kanfanar Pula(Glas Istre 29.4.2011.) Direktor Bina-Istre David Gabelica ovih je dana s delegacijom francuske kompanije Bouygues razgledao novoizgrađene dionice Istarskog ipsilona od Kanfanara do Umaga i Pazina. Tom su prigodom dogovarani završni radovi na autocesti od Pazina do Matulja.

– Ova faza, u kojoj smo gradili drugi profil autoceste od Kanfanara do Umaga i Pazina te spojne ceste od Pule do Pomera, je skoro dovršena pa se sada intenzivno pripremamo za dovršetak Ipsilona. Drago nam je da je javna rasprava o studiji utjecaja na okoliš za sve općine i gradove kojima prolazi istočni krak održana istovremeno u Pazinu, što nam je skratilo proceduru. Sada ćemo raspisati natječaj za projektiranje tog dijela Ipsilona i do kraja svibnja bi trebali biti poznati projektanti.

Čvorište kod stancije Peličeti

Ako se sve bude odvijalo po planu, početkom iduće godine mogli bismo početi graditi istočni krak. Nakon otkupa zemljišta istovremeno će se graditi na cijeloj dužini i bušiti druga cijev tunela Učka, tako da će na trasi biti zaposleno puno kooperanata, kaže Gabelica.

U pogonu dionica Umag – Višnjan

Na naše pitanje o financiranju nastavka gradnje Gabelica je odgovorio da se razgovaralo s nekoliko stranih i domaćih banaka koje su izrazile želju financirati izgradnju. Pregovarat će se o visini kamata, a Bina-Istri pogoduje činjenica da je Hrvatska pred ulaskom u Europsku uniju pa će kamatne stope za financiranje javnih radova u našoj zemlji padati.

U petak je povjerenstvo koje je oformilo Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva pregledavalo trasu zapadnog kraka Ipsilona između Buja i Baderne. Do sada su pregledane dionice od Kanfanara do Baderne i od Buja do Umaga. U Bina-Istri ne očekuju nikakve probleme pa bi nova trasa trebala biti puštena u promet početkom lipnja.

Kružni tok na Medulinskoj

– Već za uskrsnih praznika privremeno smo pustili u promet dionicu od Umaga do Višnjana. Očekujem da će cijeli zapadni krak do Umaga biti pušten u promet prvih dana lipnja, do kada ćemo dobiti uporabne dozvole. Postupak izdavanja tih dozvola je dug jer se radi o nizu građevinskih dozvola, a mora se provjeriti jesu li svi uvjeti ispunjeni. Datum otvaranja utvrdit ćemo u dogovoru s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, kaže Gabelica.

Direktor Bina-Istre nam je rekao da se sada najviše radi na pristupnoj cesti od čvora Pula prema Pomeru i na dionici Kanfanar – Rogovići. Pristupna cesta prema Pomeru će također biti puštena u promet tijekom lipnja. Prvo će biti otvoren dio do ceste Pula – Medulin, a potom i do Pomera s obilaznicom ovog mjesta.

Da bi izgradili dionice od Kanfanara do Umaga i Pazina u profilu autoceste, graditelji iz francuskog Bouyguesa i domaći kooperanti su morali iskopati i premjestiti oko četiri milijuna kubika materijala. Po riječima šefa gradilišta Luke Dujmovića, na zapadnom kraku dovršava se podvožnjak Kršete kod Brtonigle. Na dionici od Kanfanara do Pazina dovršavaju se najveći usjeci, a najviše je strojeva na pristupnoj cesti od čvora Pula do Pomera. Na toj kratkoj dionici od osam kilometara trebalo je, naime, izgraditi jedan vijadukt te četiri podvožnjaka i četiri kružna toka.

Kraći zastoj za građevinare

Kad je riječ o dionici od Kanfanara do Pazina, taj će dio u promet u listopadu ove godine. Nakon toga bit će kraći zastoj u gradnji, koji će, budući da je riječ o najvećem gradilištu u Istri, posebno pogoditi istarske građevinare. Mnogi su od njih, naime, preživjeli aktualnu krizu upravo radeći na Ipsilonu.

Kada su bila otvorena sva gradilišta, na trasi je uz strojeve i djelatnike Bouyguesa bilo više od stotinu strojeva kooperanata s više od tisuću radnika. Inače, Bina-Istra je do sada u izgradnju Ipsilona uložila 750 milijuna eura.

Kružni tok na Šišanskoj

Prema gruboj procjeni, za dovršetak Ipsilona u profilu autoceste trebat će još 500 milijuna eura, a konačne cijene znat će se nakon izrade svih projekata i troškovnika. Prema važećem ugovoru o koncesiji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, Bina-Istra bi trebala upravljati Ipsilonom do 2027. godine.

Budući da je tvrtka preuzela i brojne druge obaveze, kao što je izgradnja pristupnih cesta, moguće je da će se ugovor sa sadašnje 32 godine produžiti na 40 da bi koncesionar uspio vratiti uložene investicije. To će, međutim, ovisiti o prometu koji će se ostvarivati na Ipsilonu pa će se o toj mogućnosti naknadno razgovarati.

Državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić nam je rekao da pažljivo prate i analiziraju gradnju Ipsilona jer država nakon isteka koncesije preuzima ovu prometnicu. Država je u ovom poslu profitirala jer se nije morala zaduživati, već je cesta građena javno-privatnim partnerstvom u kojem se zadužila Bina-Istra, u većinskom vlasništvu francuskog Bouyguesa, potom Hrvatskih autocesta i Istarske autoceste.

Od Pule do Matulji 40, a do Umaga 37 kuna

Od direktora tvrtke Upravljanje i održavanje Bina-Istre Christiana Santalese doznali smo očekivane cestarine nakon uvođenja zatvorenog sustava naplate na Ipsilonu u lipnju. Te su cijene trenutno u postupku odobravanja od strane nadležnog Ministarstva, mora, prometa i infrastrukture.

Cestarina na dionici od Pule do Umaga, čija je dužina 78 kilometara, iznosit će za automobile 37 kuna, odnosno 25,90 kuna za pretplatnike koji koriste ENC uređaj. Cijena prolaska kroz tunel Učka ostaje nepromijenjena, a ovisno o modelu pretplate uz korištenje mjesečnih karti za automobile iznosi od 6,50 kuna do 28 kuna.

Dok se na izgradi drugi profil između Rogovići i Vranje, dionice od Vranje do Kanfanara, odnosno od Vranje do Rogovići, kada se u promet pusti dio autoceste od Rogovići do Kanfanara, neće se naplaćivati. Prema sadašnjim tarifama, za putovanje od Pule do Matulji, dugačko 92 kilometra, plaćat će se ukupno 40 kuna, odnosno 12 kuna za dionicu od Pule do Kanfanara i 28 kuna za prolaz kroz Učku.

Vijadukt kod OKPD Valtura

Kada se u listopadu otvori dionica od Kanfanara do Rogovići, za koju će se plaćati 8 kuna, od Pule do Matulji će se ukupno plaćati 48 kuna. Santalesa napominje da korištenjem pretplate ENC-a ta cestarina u raznim aranžmanima može iznositi od 20,50 do 28 kuna. Od Pule do Pazina (46 kilometara) cestarina će u listopadu iznositi 20 kuna, odnosno 14 kuna za pretplatnike koji koriste ENC uređaj.

Na naše pitanje zbog čega su očekivane cijene veće od onih s kojima se kalkuliralo prije godinu dana, kada je za dionicu Pula – Umag najavljena cestarina od 32, a od Pule do Matulji 38 kuna, Santalesa je rekao da Bina – Istra godinama nije mijenjala cijene iako je koncesijskim ugovorom predviđeno usklađivanje s inflacijom.

– Budući da se cestarine određuju za duže razdoblje, u njih smo uključili inflaciju iz prošlih godina kada ih nismo povećavali. Napominjemo da se na hrvatskim autocestama po kilometru naplaćuje od 0,42 do 0,70 kuna po prijeđenom kilometru. Na dionici od Pule do Umaga po kilometru će se plaćati 0,47 kuna, a na dionici od Pule do Matulji, na kojoj uz cestarinu i tunelarinu ostaje i otvoreni sustav naplate, cijene se ne mogu uspoređivati na ovaj način, napominje Santalesa. (Aldo POKRAJAC, snimio Neven LAZAREVIĆ)

Glasistre.hr

© iPazin.net portal 2001. - 2024.