IRTA preuzima Istra Inspirit, zataškano prelijevanje javnog novca u privatne džepove

Župan Valter Flego (IDS) donio je, slijedom preporuka iz revizorskog izvješća, odluku da upravljanje projektom Istra Inspirit preuzima Istarska razvojna turistička agencija.

U odluci se pojašnjava da je ovaj kulturno-turistički projekt inicirao, osmislio, financirao i stvorio županijski Upravni odjel za turizam te da je projekt već sada postigao visoku razinu samostalnog financiranja na tržištu te da se, s obzirom na njegovu opravdanost i dosadašnje rezultate, on nastavlja provoditi, ali se mijenja model upravljanja, a financirat će se iz proračuna tzv. de minimis potporom.

IRTA je, inače jedna od županijskih agencija za koje nije najjasnije koji su joj učinci i smisao, jer javno dostupnih izvješća nema, a na čelu joj je stanoviti Siniša Miljević. Vlasnici su Županija i šest velikih hotelskih kuća. Na internetskim stranicama stoji da IRTA upravlja službenim turističkim web portalom Istre te kontakt i prodajnim centrom u kojem profesionalni agenti na odgovarajućem jeziku, bilo telefonom ili e-mailom, daju informacije o Istri i smještaju u Istri. IRTA, također, kažu, upravlja jednim dijelom online oglašavanja destinacije Istra.

Kako smo ranije izvještavali, županijski projekt Istra Inspirit, za koji se i IRTA navodi kao sukreator, svojedobno je preuzela udruga koju su osnovale županijske djelatnice, a potom je još i osnovana istoimena tvrtka, i to u poslovnim prostorima Istarske županije, uz financiranje iz proračuna. Podsjetimo, projekt Istra Inspirit započet je u Istarskoj županiji na ljeto 2012. godine, da bi već u ožujku 2013. istoimenu udrugu registrirale djelatnica Upravnog odjela za turizam Manuela Hrvatin, te Morena Milevoj i Slavica Tobok Kandić, honorirane iz proračuna, odakle stiže i dio novca za poslovanje, dok dio dolazi iz lokalnih proračuna i turističkih zajednica. U ožujku 2014. udruga osniva i tvrtku sa sjedištem na adresi Riva 8, u prostoru Istarske županije, čime privatni biznis pokriven javnim sredstvima poprima još veće razmjere.

Na žalost, Istarska županija nije objavila ”Reviziju procesa planiranja, financiranja, izvršavanja i izvještavanja u projektu Istra Inspirit”, na koju se župan poziva u odluci, pa tako javnost ostaje zakinuta za uvid u dosadašnje djelovanje ovog javnog projekta privatiziranog od strane javnih službenika. Promjena modela upravljanja mogla bi ukazivati da djelovanje projekta/udruge/poduzeća nije bilo čisto i transparentno, ali za sada nema naznaka da će se tražiti ičija odgovornost.

U županovoj odluci navodi se da će se ovom odlukom “omogućiti transparentnije i efikasnije financiranje i provedba projekta Istra Inspirit, te poštivanje važećeg zakonodavstva kojim se regulira dodjela državnih potpora i potpora male vrijednosti u Republici Hrvatskoj”.

Napomenimo da je proračunsko financiranje i dalje moguće, s obzirom na to da navedene de minimis potpore – potpore male vrijednosti, podrazumijevaju da se korisnika-poduzetnika može sufinancirati s do 200.000 eura u razdoblju od tri fiskalne godine. Kako u ovogodišnjem proračunu nema stavke “Istra inspirit”, može se pretpostaviti da su izdvajanja za ovaj projekt pod stavkom “Razvoj kulturnog turizma”, a iznose 320.000 kn.

ipress.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.