Iskreniji smo nego izvršna vlast

(Glas Istre, 20. 5. 2011.) Polovicu mandata u pazinskom Gradskom vijeću predstavnici većinske koalicije HDZ-a, Nezavisne liste Valtera Milohanića i nezavisnog vijećnika Renata Kalca obilježili su konferencijom za novinare, na kojoj su kao svoju zaslugu istaknuli uspješno utjecanje na niz pozitivnih poteza izvršne vlasti, a istodobno spočitnuli što ih ta ista izvršna vlast premalo uvažava.

Renato Kalac, koji je u prvoj trećini mandata obnašao dužnost predsjednika Gradskog vijeća, podsjetio je da je ova većinska “kohabitacija” (oni sami nerado rabe izraz “koalicija”) podržala i pridonijela ostvarenju niza gradskih projekata, a nastojala je pridonijeti i racionalizaciji financijskog poslovanja gradske uprave.

Sadašnji predsjednik pazinskog Gradskog vijeća, Stjepan Gabrić iz HDZ-a, kazao je da su unatoč podršci koju je gradska većina davala gradonačelnikovim planovima i programima, “naše ponašanje i suradnja bili iskreniji od gradonačelnika i najbližih mu suradnika”. To nezadovoljstvo ilustrirao je tvrdnjama da se gradonačelnik i njegovi suradnici nikad nisu “u startu” konzultirali s većinom u Vijeću oko važnijih gradskih projekata već su “planovi stizali na stol pa je bilo uzmi ili ostavi”. Gabrić je također nezadovoljan što gradonačelnik nije pozivao predsjednika Gradskog vijeća, bili to on sada ili Kalac ranije, u obilaske mjesnih odbora, ili u posjet talijanskom gradu Scanzano Jonico s kojim se Pazin (“odlukom Gradskog vijeća”, naglašava Gabrić) odlučio zbratimiti. Većina u Gradskom vijeću ništa službeno ne zna o pazinskom domaćinstvu Europskom prvenstvu u boćanju ili o obilježavanju 200. obljetnice rođenja Jurja Dobrile.

Gradonačelniku i njegovim suradnicima iz IDS-a zamjera se što se “ovih dana slikaju po novinama” predstavljajući programe uređenja gradskih ograda ili fontana, a na te obilaske ne zovu predsjednika Gradskog vijeća, itd.

Valter Milohanić je pak ukazao na nepoštivanje odluka Gradskog vijeća u izvršavanju komunalnih investicija; upozorio je da se novac planiran za promidžbu Grada koristi za promidžbu IDS-a, a neki se proračunski korisnici zakidaju na njihovu štetu, primjerice Osnovna škola Vladimira Nazora, kojoj Grad ne prosljeđuje namjenska “decentralizirana sredstva” većih zadržava na računu Grada, zbog čega škola svojim dobavljačima mora plaćati zatezne kamate nemajući novca za pravovremeno podmirivanje računa.

Sva tri govornika zaključila su kako će se u preostaloj polovici mandata postaviti kao “puno žešći korektiv izvršnoj vlasti”. Novinare je zanimalo koliko se s “načelom transparentnosti” za koje su više puta istaknuli da se jako zalažu, slaže najava predsjednika Gradskog vijeća Stjepana Gabrića s posljednje sjednice da će se u srpnju održati za javnost zatvorena tematska sjednica o gradskoj financijskoj situaciji. Milohanić je kazao da se on zalaže za otvorenu sjednicu, a Kalac i Gabrić da bi, kao i gradonačelnik Renato Krulčić, htjeli da sjednica bude zatvorena da bi se upoznali sa situacijom koju ne poznaju dovoljno (ali znaju da su “dubioze ozbiljne”), i kako ne bi htjeli da vjerovnici Grada iz te sjednice izvuku krive zaključke i poduzmu neželjene korake.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.