Istarska policija otkrila ilegalno oružje u Vrsaru, Pazinu i Labinu

Istarska će policija, radi nedozvoljenog posjedovanja oružja kazneno prijaviti jednu osobu, dok će protiv još dvije osobe podnijeti optužne prijedloge radi počinjenja prekršaja iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana.

Djelatnici Službe organiziranog kriminaliteta proveli su kriminalističko istraživanje i utvrdili sumnju da je 60-godišnji hrvatski državljanin počinio kazneno djelo nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari.

Naime, prilikom pretrage osobe i obiteljske kuće u Vrsaru, policijski službenici jučer su pronašli automatski pištolj tzv. škorpion s četiri pripadajuća spremnika i 93 komada streljiva, pušku s užljebljenom cijevi s pripadajućim spremnikom i 25 komada streljiva, revolver s 44 komada streljiva te šest komada lovačkog streljiva.

Radi posjedovanja automatskog pištolja, odnosno radi posjedovanja zabranjenog oružja, protiv osumnjičenog se podnosi kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu, dok se radi neovlaštenog posjedovanja drugog oružja i streljiva, odnosno radi počinjenja prekršaja iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana, protiv njega podnosi optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu.

Istog dana, djelatnici Službe organiziranog kriminaliteta obavili su pretragu osobe, prijevoznih sredstava i obiteljske kuće u okolici Pazina te su kod 35-godišnjaka pronašli malokalibarsku pušku s montiranom optikom i pripadajućim spremnikom, optički nišan i 46 komada streljiva. Radi posjedovanja oružja bez odobrenja, odnosno radi počinjenja prekršaja iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana, protiv 35-godišnjaka se podnosi optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu.

Navedeni prekršaj utvrđen je i kod 58-godišnjaka, kod kojeg su policijski službenici prilikom pretrage osobe, prijevoznih sredstava i stana na području Labina pronašli pištolj s pripadajućim spremnikom te je utvrđeno da ga 58-godišnjak posjeduje bez odobrenja.

Policijska uprava istarska apelira na građane da predaju oružje koje nedozvoljeno posjeduju, a pogotovo oružje koje je zakonom zabranjeno: automatsko vatreno oružje, vatreno oružje skriveno u drugim predmetima, vojne projektile s eksplozivnim punjenjem, eksplozivno oružje i njegove dijelove, streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim zrnima, vojno oružje i slično. Podsjećamo da se protiv građana, koji dragovoljno prijave zabranjeno ili dozvoljeno oružje nadležnom tijelu, neće pokretati prekršajni niti kazneni postupak. Građani koji žele predati oružje, ne trebaju donositi oružje u policijsku postaju, već mogu nazvati policiju na broj 192 ili 0800 8892 te će na njihovu kućnu adresu doći stručni policijski službenici koji će takvo oružje preuzeti na siguran način. (iPress)

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.