Istarska Stanica gorske službe domaćin tečaja speleospašavanja

U okviru redovnog Programa obuke Hrvatske gorske službe spašavanja i ove se jeseni održao jedan od osnovnih tečajeva za stjecanje zvanja gorskog spašavatelja, tečaj speleoloških tehnika spašavanja. Zbog složenosti i obima gradiva tematski je podjeljen u tri cjeline koje se izvode kroz tri radna vikenda. Ovogodišnje vodstvo i organizacija državnog tečaja povjerena je iskusnim istarskim gorskim spašavateljima i speleolozima Sebastijan Labinjan i Moreno Almassi, a uloga domačina i logističke potpore HGSS Stanici Pula.

Uvodni dio je održan u Zagrebu od 23.-25. rujna. na vježbalištu Tunel “Dolje” upoznavanjem i uvježbavanjem tehnika samospašavanja i spašavanja iz speleoloških objekata. Nastavak je usljedio od 07.-09. listopada u dva istarska speleološka objekta, nedaleko Kanfanara odnosno Nedešćine, gdje su pripravnici uz vodstvo instruktora savladane tehnike i vještine primijenjvali u stvarnom speleološkom okruženju. Smještaj učesnika pružila je u svojim prostorijama Općina Žminj, dok su stručna predavanja održana u Čakavskoj kući.

Završni dio tečaja, odnosno simulacija stvarnog događaja, u kojem polaznici tečaja moraju samostalno pripremiti i izvesti izvlačenje unesrećenog sa dubine od 100 metara, održana je od 21.-23. listopada u morfološki zahtjevnijem speleološkom objektu na Ćićariji. Ovog puta za smještaj učesnika Mjesni odbor Roč ustupio je prostore bivše škole u Ročkom polju.

Tečaju su pristupila i uspješno završila 24 pripravnika iz Stanica gorske službe Bjelovar, Delnice, Karlovac, Makarska, Novska, Ogulin, Požega, Pula, Rijeka, Split, Šibenik, Varaždin i Zagreb, s kojima je radilo 20 instruktora i demonstratora Komisije za speleospašavanje HGSS-a, stoji u priopćenju.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.