Istarska večera u Feltreu

Feltre, talijanski gradić s nešto više od 20 tisuća stanovnika u regiji Veneto, podno Dolomita, ovoga je tjedna bio središte boćarskog svijeta ugostivši 150 boćara i brojne osobe iz njihove pratnje i organizacije iz 37 zemalja sa svih kontinenata koji su se sedam dana natjecali na Svjetskom prvenstvu.

Jednako tako, Pazin će sljedeće godine biti središte boćarske Europe s obzirom da će se u srcu Istre od 8. do 13. rujna 2012., ponovno, nakon 13 godina, održati  Europsko boćarsko prvenstvo. Stoga je Grad Pazin iskoristio ovotjedni svjetski boćarski skup u Italiji i za brojne uzvanike iz boćarskog miljea, njih 70-ak te u restoranu
Alpina priredio istarsku večer, na kojoj je predstavio ne samo boćarske, već i sve ostale potencijale grada, ali i cijele Istarske županije.

Među uzvanicima koji su se okupili na istarskoj večeri su bile sve relevantne osobe iz boćarskog svijeta, čelnici svjetske boćarske federacije (FIB) predvođeni  predsjednikom Francuzom Christianom Lacostom i počasnim predsjednikom, također Francuzom Alphonse Lagier Brunom, zatim čelnici svjetske boćarske konfederacije (CMSB) predvođeni predsjednikom Talijanom Romolom Rizzolijem i predstavnici Feltrea na čelu s gradonačelnikom Gianvittorom Vaccarijem.

Domaćine večeri je naravno predvodio pazinski gradonačelnik Renato Krulčić, a izaslanstvo Pazina bilo je pojačano i s Alenom Damijanićem, predstavnikom Istarske županije, te Valterom Krizmanićem, predsjednikom Istarskog boćarskog saveza. Poveznica između gostiju i domaćina bio je naravno Aleksandar Anzur, najistaknutiji hrvatski boćarski aktivist u svijetu, dopredsjednik FIB-e i član Izvršnog komiteta CMSB-a.

Gradonačelnik Krulčić i predsjednik IBS-a Krizmanić u prigodnim su obraćanjima okupljene upoznali s Pazinom, njegovim povijesnim, kulturnim, prirodnim, gospodarskim i sportskim znamenitostima te pozvali sve nazočne da sljedeće godine u Pazinu budu rado viđeni gosti domaćina. Gostima je prikazan i prigodan promotivni film o Pazinu i istarskom boćanju koji je već prije toga istoga dana prikazan i na redovnom kongresu FIB-e, održanom također u Feltreu.

Na večeri su gostima ponuđene istarske delicije spravljene na bazi boškarina i divljači, točnije jelena, namirnica koje promovira istarski AZRRI. Za hladna i topla predjela, juhu, rižoto, glavno jelo i desert pobrinule su se vješte ruke poznatog pulskog ugostitelja Dušana Černjula i njegovih dviju pomoćnica. Večera je bila zalivena i probranim istarskim vinima, ponajviše malvazijom. Za glazbeni ugođaj, s hrvatskim, ali i talijanskim canzonama bila je zadužena muške klapa Nevera iz Lovrana.

Valja dodati da je završnih dana SP-a u Feltreu, pokraj boćališta Turistička zajednica središnje Istre postavila štand, na kojem zainteresirani od njenog direktora Radenka Slokovića mogu dobiti sve potrebite informacije u vezi s Pazinom, Istrom i EP-om sljedeće godine, ali i kušati istarske delicije kao što su rakije i pršut.

Glas Istre, 11. rujna 2011.

© iPazin.net portal 2001. - 2024.