Istarska vina uskoro pod zajedničkim vinogorjem

2Hrvatska Istra, skupni je naziv za vinogorje koji će svi istarski vinari morati isticati na svojim etiketama od 1. srpnja, odnosno s prvim danom ulaska Hrvatske u EU.

Iz upotrebe izlaze dosadašnji nazivi vinogorja – Zapadna, Centralna i Istočna Istra. Razlog za jedinstveni naziv je i to što se vina iz slovenske Istre pod jednakim uvjetima plasiraju na tržište – vinogorje Slovenska Istra.

Ivica Matošević, predsjednik udruge Vinistra, podsjeća da su slovenski i hrvatski vinari iz Istre uputili zajedničku deklaraciju političarima na vlasti jedne i druge države kojom predlažu da se vina s područja i hrvatske i slovenske Istre vode pod zajedničkim nazivom – vinogorje Istra. Međutim, odgovora do danas nema.

Bez obzira na njihovu inicijativu, jasno je da će vinari morati mijenjati dosadašnje etikete. Srećom, trošak neće biti onoliki koliki je mogao biti da se to odnosi i na vina koja su proizvedena do 1. srpnja.

Matošević pojašnjava da je dogovoreno da će vina proizvedena prije datuma ulaska Hrvatske u EU moći biti prodavana s postojećom etiketom te da neće biti potrebe za njihovim povlačenjem s tržišta, iako je i takva opcija dolazila u obzir.

– Tu nemamo puno manevarskog prostora. Problem je, međutim, što informacije nadležnih institucija do nas dolaze prekasno. Mnogi vinari u Hrvatskoj nisu upoznati sa svim novostima koje nas očekuju ulaskom u EU.

U Istri smo organizirali edukaciju, a ove smo godine na Vinistri ugostili ljude iz Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo koji su zainteresiranim vinarima pojašnjavali nove propise, kaže Matošević.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.