Istarske novine online

Istarske novine onlineNa stranicama ino.com.hr predstavljen je projekt Istarske novine online (INO), kojim su predstavljene digitalizirane stare novine koje su izlazile u Istri u drugoj polovini 19. st. i u prvoj polovini 20. stoljeća. Putem virtualne čitaonice hrvatskoj i svjetskoj javnosti omogućeno je da besplatno putem interneta čitaju takve novine.


Slijedeći suvremena nastojanja obrazovnih i kulturnih ustanova koja su vezana za mrežno predstavljanje javnosti digitaliziranih kulturno-povijesnih sadržaja koji se čuvaju u ovim ustanovama, Sveučilišna knjižnica u Puli je 2005. godine započela projekt digitalizacije starih novina iz svoje Zavičajne zbirke Histrica, s ciljem da se korisnicima i široj javnosti omogući dostup tiskanoj kulturnoj baštini Istre.

Projektom INO Sveučilišna knjižnica u Puli izlazi ususret interesu svojih korisnika (studenata, profesora, učenika i građana Pule, Istre i Hrvatske) i pojedinaca i ustanova u svijetu, kojima su putem ovih mreznih stranica stare istarske novine neposredno dostupne. Putem interneta korisnici mogu pretraživati informacije o povijesnim zbivanjima u Istri kao i povijest svakidašnjice istarskih gradova i manjih naselja u navedenom razdoblju. Dostupno je oko 30.000 stranica starih novina objavljenih u Istri na hrvatskom, talijanskom i njemačkom jeziku.

INO predstavlja multikulturalnu baštinu Istre – stare i rijetke hrvatske i talijanske novine objavljene u Istri i novine Nijemaca koji su do kraja Prvog svjetskoga rata živjeli u Istri (npr. u Puli je do kraja 1918. g. živjelo oko 10.000 Nijemaca doseljenih s područja Austro-Ugarske Monarhije). U planu je i digitaliziranje starih novina na slovenskom jeziku.

Narednih godina Knjižnica će novinama koje su sada dostupne dodati nove naslove starih istarskih novina.

www.ino.com.hr

1 komentar na “Istarske novine online”

  1. Ino napisao:

    Odličan projekt, fora je čitat stare novine…

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.