Istarski doprinos ublažavanju posljedica klimatskih promjena

U pazinskoj gradsko-školskoj sportskoj dvorani u četvrtak su otvoreni treći Istarski energetski dani, trodnevna stručno-poslovna manifestacija namijenjena predstavljanju i promicanju tehnologija i politika koje doprinose poboljšanju energetske učinkovitosti.

Na otvorenju je zamjenica istarskog župana Sandra Ćakić Kuhar naglasila kako su teme energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije sve važnije, a u Istarskoj im se županiji posvećuje dosta pažnje i uvažava značaj svih dionika, od građana preko lokalne samouprave do gospodarstva.

Pazinski gradonačelnik Renato Krulčić rekao je kako ova manifestacija, održavajući se u energetski učinkovitoj zgradi sportske dvorane, održava opredjeljenje pazinske gradske uprave za primjenu načela energetske učinkovitosti u svim područjima života. Na tom tragu su i dva aktualna pazinska gradska projekta za koje je Krulčić najavio da će se ostvariti u narednih nekoliko mjeseci: Pazin bi trebao dobiti prvu punionicu električnih automobila, kao i prvi “bike share point” na kome će se moći napuniti, ali i iznajmljivati električni bicikli.

Energetska učinkovitost u zgradarstvu

Direktor Istarske energetske agencije (IRENA) Valter Poropat predstavio je ovu agenciju kao tijelo zaduženo za provođenje strategije sustavnog gospodarenja energijom s ciljevima povećanja energetske učinkovitosti, zaštite okoliša, zaštite zdravlja i povećanja kvalitete života u Istri. Sve ove aktivnosti nadovezuju se na odluke Europske unije i na Pariški sporazum čijim se odredbama nastoje umanjiti posljedice klimatskih promjena, a konkretne mjere iz tih programskih dokumenata su smanjenje emisije stakleničkih plinova za 40 posto do 2030. godine, i u istom roku povećanje energetske učinkovitosti s 20 na 27 posto te korištenja obnovljivih izvora energije također na 27 posto. Tim ciljevima doprinose i Istarski energetski dani, naglasio je Poropat.

Program Istarskih energetskih dana odvija se na dva kolosijeka: u konferencijskoj sali pazinske sportske dvorane nižu se stručna predavanja i prezentacije, dok je u holu postavljena izložba proizvođača materijala i opreme za poboljšanje energetske učinkovitosti. Prvog dana manifestacije predstavnici Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost predstavili su programe sufinanciranja projekata energetske učinkovitosti u zgradarstvu i turizmu.

Na okruglom stolu u kome su sudjelovali predstavnici Pazina i Labina, Istarske županije, Istarske regionalne energetske agencije (IRENA), Istarske razvojne agencije (IRA) i Gospodarske komore Pula predstavljeni su projekti energetske učinkovitosti u istarskim gradovima i Istarskoj županiji.

Radionica za vrtićku djecu

U petak se Istarski energetski dani nastavljaju jutarnjom radionicom za vrtićku djecu u organizaciji Društva Naša djeca, prezentacijom Irena-e za srednjoškolce, predstavljanjem kampanje “Energija u rukama građana” koju provodi Zelena energetska zadruga iz Zagreba, i predstavljanjem ideje za kampanju prikupljanja sredstava crowd-funding metodom za energetsku obnovu pazinskog Spomen doma.

U subotu u 10 sati je na programu predavanje Korada Korlevića “Budućnost energetike i upravljanje prostorom”, te nagradna igra “Zeleno pitanje” namijenjena građanima.

Glas Istre (Davor Šišović)

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.