Istarski LAG-ovi dobili na Natječaju više od 35 milijuna kuna

U uljari San Lorenzo u Vodnjanu istarski je župan Valter Flego uz predsjednike 4. istarska LAG-a predstavio rezultate Natječaja o dodjeli sredstava iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014.-2020. Riječ je o sredstvima od 35 milijuna kn; na način da će LAG Središnje Istre dobiti 9,819 milijuna kuna, LAG Južne Istre 8,943 milijuna, LAG Istočne Istre 8,592 milijuna te LAG Sjeverne Istre 7,715 milijuna kuna.

Nakon što je novinare uvodno pozdravio gradonačelnik Grada Vodnjana Klaudio Vitasović, naglasivši važnost dobivenih sredstava za razvoj poljoprivrednih područja u županiji te za sve buduće aktivnosti ova 4 istarska LAG-a, istarski župan Valter Flego podsjetio je kako je Istra još 2012.g. krenula s osnivanjem LAG-ova i pomoći poljoprivrednicima. Lokalne Akcijske Grupe potpisat će dakle sa Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju ugovore o spuštanju sredstava. Ovo je odlična vijest koja pokazuje istarsko zajedništvo i strateško planiranje, zaključio je Flego, jer će LAG-ovi potom ta sredstva spustiti dalje za razvojne projekte lokalnim OPG-ima te ostalim korisnicima.

U ime LAG-a Središnja istra, predsjednik Renato Krulčić kazao je da očekuju 51 projekt te da će iznos potpora iznositi od 3 000 do 50 000 eura, a najviše za poljoprivredne djelatnosti, za razvoj društvene infrastrukture te šumska područja.

Predsjednik LAG-a Južna Istra Ezio Pinzan kazao je da će se novac na natječajima podijeliti na 10 jedinica lokalne samouprave koje ovaj LAG obuhvaća, te da je ovaj rezultat prvi pravi primjer decentralizacije iz ruralnog programa u RH.

Predsjednik LAG-a Istočna Istra Tulio Demetlika, kazao je kako je ovo najmanji LAG koji obuhvaća 5 jedinica lokalne samouprave, no da su mu projekti izuzetno uspješno ocijenjeni ( na 4/5 mjestu) između 54 LAG-a. Novac će se na natječaju podijeliti poljoprivrednicima i obrtnicima.

Naposlijetku, predsjednik LAG-a Sjeverna Istra, Anteo Milos, rekao je kako imaju 5.ciljeva: povećati konkurentnost, razviti održivu poljoprivredu, razviti nepoljoprivredne djelatnosti, lokalnu infrastrukturu te promicati prijenos znanja i informacija.

Sudionici konferencije za novinare istakli su istarsko zajedništvo i promišljeno strateško planiranje te dodali i kako je velik put od ugovorenih do realiziranih sredstava. Zbog toga su pozvali sve buduće korisnike ovih sredstava ( LAG-ovi natječaje raspisuju u svibnju/lipnju), da upravo posjete svoje LAG-ove i dođu po potrebne informacije o istima.

Odličan je posao obavljen i samo o poljoprivrednicima s ovih područja ovisi dalje kako će se razvijati, zaključeno je..

regionalexpress.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.