Istarski muzeji izlažu ujedinjeni

Pismo sporazuma i suradnje Koordinacije istarskih muzeja danas su potpisali na bastionu Povijesnog muzeja Istre ravnatelji i voditelji istarskih muzeja te istarski župan Ivan Jakovčić.

– Iznimno sam zadovoljan potpisivanjem toga pisma, u želji da što kvalitetnije i obuhvatnije predstavimo djelatnost svih naših muzeja. Zahvaljujući toj suradnji svakih nekoliko godina realizirat ćemo velike i značajne projekte te velike izložbe. Prva izložba na programu bit će ona posvećena prehrani od prapovijesti do današnjih dana, i to uz demonstraciju priprema i kušanja jela, a ta bi izložba mogla biti i putujućeg karaktera. Nakon toga planiramo prirediti izložbu posvećenu ljubavi i spolnosti, a u svim tim našim pristupima planiramo biti moderni i originalni, rekao je ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo.

Biljana Bojić iz Muzeja grada Umaga kazala je da će se pripremiti i katalog muzeja na četiri jezika (njemački, engleski, talijanski, ruski), a u sastavu promidžbe istarskih muzeja u sklopu Sabora kulture Istre. Dizajneri kataloga bit će Zaneto Paulin i Maja Briski. Bojić je govorila i o muzejskom sajmu gdje će biti ponuđene razne publikacije, replike, razglednice, kao i o raznim manifestacijama, gdje će doći do intenzivnije suradnje među muzejima.

Gracijano Kešac, ravnatelj povijesnog muzeja Istre najavio je Tjedan istarskih muzeja, na programu od 10. do 17. rujna, budući da se sve manifestacije vezane za muzej, odnosno Noć muzeja, Dan muzeja i pedagoške radionice posvećena najmlađima održavaju u prvoj polovici godine, nakon čega slijedi duže zatišje.

Istarski župan Ivan Jakovčić kazao je da je već od 2002. godine inzistirao da se pokrene ta koordinacija istarskih muzeja, što je na početku išlo malo teže, ali da je “veli Vlado istarske kulture”, odnosno županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica uspio u nakani da se ravnatelji dogovore.

Županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica rekao je da je “ovo pismo sporazuma i suradnje rezultat zajedničkih promišljanja i dogovora u cilju ostvarivanja zajedničkih programa svih muzejskih na području Istarske županije. Programi predstavljaju, odnosno sagledavaju istarsku prošlost u svim razdobljima i segmentima koji Istru stavljaju u širi povijesni kontekst, ali i onima koji su specifični za istarske identitete i pojedine zajednice u Istri”.

Program će se sastojati od organiziranja izložbi, kataloga i drugih stručnih publikacija, virtualnih izložbi, muzeobusa i drugih aktivnosti, a uz moto “Kad prošlost postane privlačna”.

Pismo sporazuma i suradnje potpisali su istarski župan Ivan Jakovčić, ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine Elena Uljanić-Vekić, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo, ravnateljica Zavičajnog muzeja grada Rovinja Marija Smolica, ravnatelj Povijesnog muzeja Istre Gracijano Kešac, Tullio Vorano voditelj Narodnog muzeja Labin pri Pučkom otvorenom učilištu i Saša Nikolić voditelj Zavičajnog muzeja Buzet pri Pučkom otvorenom učilištu “A. Vivoda”.

Nadalje, pismo su potpisali i Lorella Limoncin Toth za Etnografsku zbirku pri bujskom Pučkom otvorenom učilištu, Biljana Bojić ravnateljica Muzeja grada Umaga, Ketrin Milićević-Mijošek kao ravnateljica Muzeja-Museo Lapidarium, Denis Visintin, ravnatelj Muzeja grada Pazina, privremena ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti Gorka Ostojić Cvajner i pročelnica Konzervatorskog odjela u Puli Narcisa Bolšec Ferri.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.