Istarski pjevači uspješni na CHORUS INSIDE CROATIA – međunarodnom natjecanju u Rovinju

Na šestodnevnom festivalskom programu od 28. kolovoza  – 02. rujna 2019. na kojem je sudjelovalo više od 300 pjevača održano je prestižno natjecanje zborova i vokalnih skupina, revijalni koncert u Crkvi sv. Eufemije u Rovinju te koncerti prijateljstva u Puli i Vodnjanu.

Chorus Inside festival se godišnje realizira u pet zemalja: Hrvatskoj, Španjolskoj, Italiji, Rusiji i Mađarskoj. U Rovinju se festival realizira u suradnji sa hotelskom kompanijom Maistra i Turističkom zajednicom Grada Rovinja s ciljem da se kroz atraktivne aktivnosti i programe potakne razlog dolaska ovih specifičnih grupa gostiju. Svrha festivala u umjetničkom smislu je razvoj publike i povećanje kvalitete amaterskog pjevanja obzirom da je riječ o natjecateljskom modelu festivala u sklopu kojeg se održava natjecanje i radionice za pjevače i dirigente.

Nastupili su zborovi i vokalne grupe iz različitih dijelova svijeta –Slovačke, Rusije, Bugarske, Moldavije i Poljske a Hrvatsku su predstavili pjevači iz Pule – klapa Brnistra, zbor Cantus Populi, zbor Carillon i zbor ZARO te zbor zajednice talijana iz Vodnjana.

Natjecateljski dio festivala održao se u subotu 31. kolovoza u koncertnoj dvorani Adris u Rovinju. Stručni žiri predvodio je ugledni glazbeni pedagog i dirigent iz Italije, maestro Mauro Marchetti. Ostali članovi žirija bili su ugledna glazbena pedagoginja iz Moldavije, gospođa Elena Marian dok je Hrvatsku među njima predstavljao glazbeni pedagog i skladatelj iz Pule, gospodin Branko Radić. Stručno povjerenstvo je 20 nastupa ocjenjivalo u rangu bodova od 1-30 za brončanu, srebrnu i zlatnu nagradu. Zborovi su bili podijeljeni u dvije kategorije od kojih su jednu kategoriju činili samo zborovi mladih i dječji zborovi.

U „E“ kategoriji zabavne glazbe pobijedio je zbor CARILLON iz Pule sa 25,33 boda te među zborovima mladih najbolji je bio PRIMO, zbor srednje škole iz grada Bydgoszcz iz Poljske sa 27,2 boda.  U „C“ kategoriji polifone klasične glazbe pobijedio je zbor CONCORDIA, zbor mađarske manjine u Slovačkoj iz mjesta Komarno sa osvojenih 25,7 boda. Među zborovima mladih u istoj kategoriji pobijedio je mješoviti zbor studenata medicinskih znanosti iz poljskog grada Poznan sa osvojenih 25,66 boda. U „A“ kategoriji folklorne tradicionalne glazbe pobijedila je Klapa Brnistra iz Pule sa 25,3 boda dok je među zborovima mladih trijumfirao zbor srednje škole CAPRICOLIUM iz grada Glucholazy iz Poljske sa osvojenih 29 boda. To je ujedno bila i najviša ocjena koju je dodijelilo stručno povjerenstvo te je time mladi poljski zbor osvojio i Grand Prix festivala. Spomenimo i da su zbor Zajednice talijana iz Vodnjana osvojili srebrnu nagradu za 18 boda a zbor MIĆI ZARO iz Pule posebnu nagradu za mlade talente.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.