Istarski svećenici protiv Pape i biskupa: traže povrat imovine državi!

Istarski svećenici, koji su danas na zajedničkom sastanku u Pazinu, nakon što su doznali za izjavu Stalnoga vijeća HBK, koja ide na ruku benediktincima, burno su negodovali. Štoviše, oni traže izvanredno zasjedanje cijele Hrvatske biskupske konferencije, a ne samo četvorice nadbiskupa Stalnoga vijeća.

Istarski svećenici su jednoglasno danas poduprli porečko-pulskog biskupa mons. Ivana Milovana u namjeri da se imovina u Dajli vrati državi, jer država na to ima pravo, potvrdio je to novinarima nakon dvosatnog izvanrednog sastanka istarskih svećenika u Pazinu, kancelar porečko-pulske biskupije Ilija Jakovljević.

“Čak i ako nema pravo, mi imovinu vraćamo državi, jer želimo ovaj slučaj riješiti mirnim putem i unutarcrkvenim dogovorom”, kazao je Jakovljević dodavši kako se nada da kada se imovina bude vratila državi, “neće neka nova ili stara kardinalska komisija opet donijeti neki novi zaključak o porečko-pulskoj biskupiji”.

“Sve vraćamo državi i nadoknadit ćemo joj ono što smo prodali”, naglasio je Jakovljević nakon sastanka koji je okupio sedamdesetak svećenika iz Istre. Dodao je kako je većina istarskih svećenika zatražila izvanredno zasjedanje cijele Hrvatske biskupske konferencije, a ne samo četvorice nadbiskupa Stalnoga vijeća.

Biskupija je do sada prodala u Dajli, prema riječima Jakovljevića, nešto više od 190 hektara a od države navodno potražuju još oko 400 hektara zemljišta iz raznih župa, pa bi u tom scenariju došlo do kompenzacije ali i vjerojatnog ‘zatvaranja slučaja Dajla’.

Istarski svećenici tvrde da je izjava HBK posve u suprotnosti s pismom koje je HBK uputio u siječnju papi Benediktu XVI. i u kojemu se brane stavovi Porečko-pulske biskupije.

Ova izjava Stalnoga vijeća trebala je, očito, misli istarski kler, zaštiti poziciju kardinala Bozanića, koji je sudjelovao u radu kardinalske komisije, koja je bila glavni kreator papina stava o cijelom slučaju.

ipress.hr

6 komentara na “Istarski svećenici protiv Pape i biskupa: traže povrat imovine državi!”

 1. heretik napisao:

  Ki bi reka, ki bi moga znat da ćemo dobit Istarsku autokefalnu crijekvu prije autonomije :-D

  1. sven napisao:

   Ovaj naslov je netočan jer polovica svećenika ne podržava ovu inicijativu. Ne slažu se da netko u tuđe ime generalizira i zastupa sve svećenike. Ne slažu se svi svećenici sa ovakvim jednostranim postupcima. Slagali su se da se pokuša poslati pismo i objasniti situaciju ali na kraju da se bude poslušan odlukama Svetog Oca i Biskupske konferencije RH. Jer odluka je više nego pravedna…a to što netko želi biti veći od Pape je žalosno.

   1. Pajdo napisao:

    Samo jedno pitanje bih postavio svima. Što bi vi napravili da vas je netko nasilno istjerao iz rodne kuće i da vam za nju iako to ne želite uplati neku lovu (pa makar i više od vrijednosti). Ja bi ju probao prvo vratit milom (pravno i zakonski) a ako neide tako onda silom. Pa i puškom.

    1. Ždaja napisao:

     Ali to nije njihova rodna kuća, to je naša zemlja. Ljudi gladni a oni se razbacuju tuđim parama. Imam ja sad pitanje. Di su pare od prodane zemlje??

 2. Pajdo napisao:

  Sve što se dešavalo nakon otuđivanja imovine je manje bitna stvar. Da su meni tako oteli kuću koju sam primjerice fer-play kupio u austriji, bez obzira koja je to država. To je moja kuća i amen. A ako mi ju netko otme i protjera me iz nje ma bio ja meksikanac, španjolac, bosanac ili turak, englez totalno nebitno. To je krađa, pljačka, i nešto što se nesmje dozvolit u modernom svijetu. Ne branim crkvu, sa mnogim njihovim stavovima i potezima se neslažem nikako. Ali da meni netko otme kuću u Austriji i onda ju preprodaje i unutra stavlja nekog po svojoj volji – to zaslužuje šamar u najmanju ruku. Nijedna isprika nije bitna niti važa, tipa: to je austrijska zemlja, ja nisam austrijski državljanin i sl. Nebitne stvari. Ja sam kupio kuću uredno i fer play i nema meni ko to oduzimat. To se zovu gamadska posla. I onda se čudimo kako su drugi nepravedni prema nama, zašto ima ratova. Dok s druge strane sebi dozvoljavamo da drugima otuđujemo imovinu, protjerujemo ili čak ako ne to onda opravdavamo i zadržavamo taj “ratni” pljen svojih predaka. Oteto = prokleto…!

  1. Pajdo napisao:

   Očemo bolji i pravedniji svijet za sebe? Očemo da nas netko pravedno tretira i fer play? Pokažimo i mi to prema drugima. Nema dvostrukih mjerila bili to meksikanci, turci, australijanci, hindusi, srbi, muslimani, nikakve vjerske, teritorijalne i ostale ego-trip izrigotine. Svi smo u velikom stupnju isti, imamo približne snove, strahove, želje, ambicije želju za ispunjujućim i funkcionalnim životom. Da živimo i da budemo. A ovakve stvari ubijaju svaki tračak života i navode ljude u bijes, ljutnju, ratove, sudske sporove. Šta to nama treba u 21-om stoljeću? Baš smo napredovali kao civilizacija, moš mislit. Pokažimo primjer, budimo primjer.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.