Istra Inspirit ili priča o Istri: Privatni projekti, novac javni

normal_istra_inspiritNačin na koji je atraktivni prostor u Pazinskom kaštelu predan na korištenje poduzeću Istra Inspirit j.d.o.o. tek je vrh ledenog brijega, odnosno puno šire priče o tome kako javno pretvoriti u privatno, sve u režiji ili uz potporu politike, a na korist odabranih.

Osim nekretninskog biznisa, uglavnom urbanizacijom poljoprivrednog zemljišta, kakav je u posljednjih dvadesetak godina pod vlašću IDS-a uspješno zaživio u Istri ili dodjelom poslova plaćenih iz proračuna uvijek istim ponuđačima ili profesionalnim angažmanom u javnom sektoru po rodbinskoj i stranačkoj liniji, da nabrojimo samo neke od vidova politički kontroliranog i novcem građana plaćenog ‘poduzetništva’, vrlo se unosnim pokazuje i područje turizma, gdje se znatnim proračunskim novcem podupiru privatni projekti te kulture, gdje je nadzor trošenja novca minimalan, a propagandni učinak dovoljno velik da zamagli pitanja troška i sudionika.

Spoj potonjih područja, opisan izrazom kulturni turizam, u posljednjih nekoliko godina uživa iznimnu podršku onih koji raspoređuju javni novac, a slučaj Istra Inspirita, gdje se isprepliću i gube granice između javnog i privatnog, izvrstan je primjer kako politika vladajuće stranke zamišlja (i provodi) poduzetništvo u ovim krajevima.

Županijski projekt prebačen na udrugu, pa osnovana i privatna tvrtka

Projekt Istra Inspirit pokrenut je 2012. godine na inicijativu Upravnog odjela za turizam Istarske županije, kako se navodi, s ciljem obogaćivanja turističke ponude, poglavito u pred i posezoni te u unutrašnjosti Istre, uz valorizaciju naših kulturno-povijesnih, eno-gastronomskih, prirodnih i drugih resursa”, a osmišljeno je devet tematskih doživljaja-predstava u različitim istarskim mjestima uprizorenjem lokalnih mitova i legendi kroz različita povijesna razdoblja što se, zajedno s hranom nakon predstave, ponudilo kao turistički proizvod s ciljem komercijalizacije u budućnosti.

Taj se pilot projekt kasnije, ali i dan danas predstavlja kao zajednički projekt Istarske županije, Istarske razvojne turističke agencije (IRTA) i Turističke zajednice Istre, iako kasniji poslovni događaji ukazuju na njegovo prebacivanje u privatnu sferu, poglavito po pitanju rashoda, dok prihodi i dalje dolaze iz javne.

Istra Inspirit započeo se provoditi u ljeto 2012. godine, a iz Prijedloga Godišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna IŽ za 2012. godinu, može se iščitati da je IŽ za taj projekt uprihodila (prihodi po posebnim propisima – vjerojatno kroz neki EU program) 142.240 kn, dok se kao troškovi projekta navodi iznos od 69.926,97 kn.

U ožujku 2013., dva mjeseca prije lokalnih izbora, registrirana je Udruga Istra Inspirit, koju osnivaju djelatnica Upravnog odjela za turizam IŽ, Manuela Hrvatin, te Morena Milevoj i Slavica Tobok Kandić, koja postaje i predsjednica te osoba ovlaštena za zastupanje. Udruga je registrirana na adresi Dalmatinova 4, gdje je u Puli prostor IRTA-e.

Od tada one na Inspirit projektu rade u sklopu Udruge, pri čemu je Hrvatin djelatnica IŽ, a ostale dvije ključne osobe su na honoraru iz proračuna Županije. Za projekt se uredno izdvajaju novci iz proračuna, od županijskog do lokalnih, ali i iz proračuna turističkih zajednica, uključujući i krovnu HTZ. Za ovu je godinu za Istra Inspirit u županijskom proračunu planirano 500.000 kn.

Na internetskim stranicama www.istrainspirit.hr (koje služe za prodaju ‘evenata’) te na stranicama Udruge www.blog.istrainspirit.hr koje mnogo sistematičnije opisuju čime se Istra Inspirit sve bavi (Inspiritom, Inspiritićem, ali i event managementom (MICE)), može se pročitati da je Hrvatin voditeljica projekta Istra Inspirit, Milevoj koordinatorica marketinga i PR-a, dok je Tobok Kandić koordinatorica projekta. Ostali suradnici su s raznih strana, uključujući i IRTA-u i TZI, dok se sudionici programa angažiraju honorarno, prema potrebama pojedinog događaja.

Tko pokriva troškove poslovanja?

Već je sada, stoga, teško reći gdje u ovoj priči počinje, a gdje završava Istarska županija i IRTA, a gdje Udruga, kasnije i tvrtka, budući da se cijelo vrijeme isprepliću, pa tako nejasnim ostaje i tko je pravi vlasnik projekta, odnosno branda Inspirit – Istarska županija ili Udruga. Nadalje, u ožujku 2014. Udruga osniva tvrtku Istra Inspirit j.d.o.o. sa sjedištem na adresi Riva 8, gdje se u međuvremenu preselila iz Dalmatinove 4. Kako je poznato, Riva 8 adresa je zgrade u kojoj je smješteno niz institucija i odjela Istarske županije, ali, kako je vidljivo i jedna privatna udruga i privatna firma.

Poveći ured na čijim vratima piše “Istra Inspirit”, “organizatori”, ispod čega je još navedeno “Istarska županija, IRTA i Turistička zajednica Istre”, ured je u kojem se nalaze Udruga i tvrtka Istra Inspirit i u kojem svoje radno vrijeme provode Manuela Hrvatin, Slavica Tobok Kandić i Morena Milevoj te još oko 7-8 povremenih ili stalnih suradnika, uz volontere studente. Nema javno dostupnih dokumenata ni o prijenosu projekta Istra Inspirita na privatnu udrugu, a kamoli poduzeće, o prebacivanju zaposlenika, kao ni o korištenju prostora (natječaj za najam, kriteriji najma privatnoj udruzi i poduzeću, podmirivanje režijskih troškova).

Financijski izvještaji Udruge za 2013. i 2014. godinu objavljeni u Registru neprofitnih organizacija pri Ministarstvu financija pokazuju da Udruga nema osoba u radnom odnosu pa se može pretpostaviti da se među navedenim osobama koje rade na projektu Udruge nalazi još pokoji zaposlenik čija plaća pristiže iz nekog od javnih proračuna. Godišnji financijski izvještaji udruge pokazuju da se veliki dio rashoda odnosi na plaćanje vanjskih suradnika.

Istra Inspirit diči se i volonterskom snagom, kako domaćom studentskom, gdje volontiranje u Istra Inspiritu donosi ECTS bodove, tako i stranom, gdje sudionike plaća EU. Dakle, Udruga, kasnije i poduzeće, se pri osiguranju radne snage može osloniti na Istarsku županiju i kroz projekte i kroz djelatnike i kroz javni utjecaj.

Javno dostupni izvještaja za 2013. i 2014. godinu o poslovanju Udruge, kad su prihodi iznosili 257, odnosno 394 tisuće kn, a rashodi 249, odnosno 352 tisuće kuna, otvaraju daljnji niz pitanja, posebice kad se u priču uvede novi element – osnivanje istoimenog poduzeća u ožujku prošle godine, čije izvješće govori o prihodima od gotovo pola milijuna kuna. Kad je riječ o prihodima, bilo bi zanimljivo saznati što se uprihoduje kroz udrugu, a što kroz tvrtku, koje je to trgovačko društvo doniralo udrugu, kao i na što se odnosi stavka “ostali prihodi od donacija”.

Što se, pak, tiče rashoda, iz izvještaja je vidljivo da udruga nema stalno zaposlenih osoba pa je još zanimljiviji podatak s web stranice Udruge na kojoj je navedeno 13 osoba koji stalno ili povremeno rade na projektu – stalno zaposleni nalaze se na drugim proračunima, a ostali povremeno angažirani u uredu ili na predstavama spadaju pod stavke “ostale osobe izvan radnog odnosa”. Iako, ne treba zaboraviti da postoji i tvrtka, pa je vjerojatno i kroz nju bilo isplata plaća, honorara, naknada i ostalih troškova.

Kod rashoda za usluge, nadalje, zanimljiv je pad troškova za telefon, poštu i prijevoz u 2014. u odnosu na 2013. godinu te je pitanje pokriva li ih IŽ, dok udruga gotovo i nema troškova uredskog materijala i energije. Zanimljivo je, nadalje, s obzirom na visoku razinu vidljivosti Istra Inspirita kroz brojne promotivne materijale, web stranice, jumbo plakate, autobuse i sl., u izvještajima troškova promidžbe gotovo i nema, pa je pitanje odakle se pokrivaju. Iz izvješća o poslovanju poduzeća Istra Inspirit u 2014. godini, čija je direktorica Tobok Kandić, može se iščitati da su prihodi u 8 i pol mjeseci postojanja bili 469.712 kn, rashodi 427.632 kn, a dobit nakon oporezivanja 28.287 kn, ali struktura nije prikazana.

Ideje naše, benzin vaš

Gruba kalkulacija, uzevši u obzir samo ured, režije, opremu i plaće daje najmanje 600.000 kuna troškova godišnje, koje se ovoj privatnoj udruzi i firmi pokrivaju iz javnih izvora, a sve bez ikakvog natječaja, dok bi za točniji izračun trebale informacije o točnom iznosu najma, režija, uredskog materijala, telefona, računala i ostale opreme, odnosno svih onih troškova koji su plaćani od strane IŽ te IRTA-e ili TZI, te točan broj zaposlenika IŽ, IRTA-e i TZI koji rade na projektu Istra Inspirit te iznos njihovih bruto plaća. No, jednako bi tako bilo zanimljivo saznati i imena svih onih kojima se isplaćuju honorari, naknade i usluge, pa bi bili jasniji razmjeri financijske zloupotrebe, zloupotrebe službenog položaja i pogodovanja. Ne samo da su ova privatna udruga i tvrtka u boljem položaju od ostalih udruga i firmi koje nemaju pogodnost da im se iz proračuna plaća hladni pogon, nego postoji opravdana sumnja da Udruga i firma preostala sredstva (bez natječaja, te kroz vlastitu djelatnost) dobiva zahvaljujući trgovini utjecajem zaposlenice Županije i suradnica koje vode Inspirit, a koje se nalaze u realiziranom sukobu interesa.

Isti obrazac koristi se i na projektu Istrapedije, još jednom kulturnom iskoraku iz doba bivšeg župana, što, međutim, zaslužuje poseban tekst. (MBM)

http://ipress.rtl.hr/istra/istra-inspirit-ili-prica-o-istri-privatni-projekti-novac-javni–39032.html

7 komentara na “Istra Inspirit ili priča o Istri: Privatni projekti, novac javni”

 1. telefon napisao:

  naši mladi perspektivni ljudi zatrovani ponašanjem svojih uzora. šteta. što će tek sve izaći kada “krene” Istra Inspirit Park.

 2. pašta napisao:

  triput sam išla čitat da shvatim i ispravite me ako san krivo kapila, Krule je sve ono dela s udrugom koja ni županijska nego od njih par? i isto tako firma, nema veze s županijom, nego je isto od njih par? Uuuuuuuu

 3. ja napisao:

  ahaahaha…o Istapediji smo još davno razglabali…ono jel neki uopće kuži ča će nan to? Sada znamo i odgovor, smao je pitanje trebalo biti: ča će njima to?

  http://ipress.rtl.hr/istra/istrapedia-zupanijski-projekt-vodi-privatna-udruga-placena-iz-proracuna-39052.html

 4. sir&vrhnje napisao:

  i onda se čudimo da ima sve manje privatnika… u tome je klik, trebaš se umrežit s politikom, a zasto osnovat firmu kad je udruga isto profitabilna.

  1. momo napisao:

   ima još udruga i to pazinskih koje bi bilo dobro da se pročešlja…posebice one bliske gradonačelniku i njegovim ljudima…

 5. komunista napisao:

  Ma udruge su male ribe bolje bi da se pročešljaju papiri usluge tamo bi našli matrijala za optužnice

 6. momo napisao:

  kao i u udrugama kojima se rade usluge ;)

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.