Istra Inspirit Junior u pazinskom kaštelu

Istra_Inspirit_Bijeg_iz_Kastela,_foto_Hassan_Abdelghani-275x27017. listopada 2013. godine održana druga interaktivna predstava ove godine za školske grupe pod nazivom Jules Verne Junior u prostoriji pazinskog Kaštela ranije ove godine preuređenoj u Sobu Jules Vernea. Bitno je za istaknuti da se ovaj projekt održava u sklopu projekta zavičajne nastave i tradicijske kulture Istarske županije kojom se potiče zavičajnost u nastavi osnovnih i srednjih škola te vrtića.

Radionici je prisustvovalo pedesetak učenika OŠ Šijana koji su aktivno sudjelovali u likovnim i glumačkim kreativnim aktivnostima kroz koje su stekli znanje iz djela Jules Vernea te njegovu povezanost s Pazinom. Projekt je organiziran u suradnji s Muzejem grada Pazina i Etnografskim muzejem Istre koje su učenici također imali priliku razgledati. Podsjetimo se, prvi Inspirit Junior održan je ove godine i to 29.06. u novouređenoj Sobi Jules Vernea u Pazinu.

Cilj projekta preuređenja bivšeg restorana u sklopu pazinskog Kaštela u Sobu Jules Vernea je upoznavanje posjetitelja s likom i djelom Julesa Vernea te s gradom koji mu je poslužio kao inspiracija. U multimedijalnom prostoru Sobe Jules Vernea projiciraju se audio-video isječci koji prikazuju pazinsku epizodu „Mathiasa Sandorfa” te poveznicu između Pazina i Vernea. U prodajnom prostoru posjetitelji mogu kupiti originalni suvenir izrađen od strane kreativnih obrtnika iz ovog kraja, a koji će ih trajno podsjećati na Pazin, Istru i Julesa Vernea kao i promidžbene materijale projekta Istra Inspirit. Soba je zamišljena u maniri living history muzeja, a uključuje scenografiju radne sobe Jules Vernea obogaćenu izumima i likovima iz njegovih knjiga koji su nastali kao plod njegove bogate mašte.

Stalni postav sobe prilagođen je svim uzrastima, a sastoji se od male Verneove knjižnice u kojoj su izloženi primjerci knjiga prevedenih na brojne svjetske jezike, karte, pisma, radni stol i dječji kutak. Svrha projekta je privući ciljne skupine školske djece svih uzrasta, obitelji s djecom, turiste svih dobnih skupina kao i studijske posjete te omogućiti cjelogodišnju posjećenost. Tijekom ljetnih mjeseci Soba Jules Vernea se može razgledati kao dodatna ponuda Muzeja grada Pazina i Etnografskog muzeja Istre u sklopu postojeće cijene ulaznice, dok se tijekom ostatka godine posebna ponuda Inspirit Jules Junior nudi vrtićima i školama po pristupačnimcijenama.

regionalexpress.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.