Istra ostaje na tragu antifašizma

Foto: Glas IstreSvečanom sjednicom predsjedništva Saveza udruga antifašističkih boraca i antifašista Istarske danas je u Spomen domu obilježena 67. obljetnica sveopćeg plebiscitarnog ustanka u Istri od 9. rujna 1943. Uoči sjednice položen je vijenac na spomenik palima za slobodu u gradskom parku.

“Tiskat ćemo razglednicu na kojoj je stara istarska kuća s natpisom na fasadi Viva Tito. To je simbol samo Istre”, rekao je Valerio Drandić izaslanik istarskog župana pričajući kako je nedavno mladi fotograf došao u Županiju s ponudom za tiskanje razglednica.

Drandić je poručio antifašistima da su oni postali simboli pravih vrijednosti koje su ugrađene i u nove naraštaje i da Istra ostaje na tom antifašističkom tragu. To je istakao i pazinski gradonačelnik Renato Krulčić rekavši da je antifašističko opredijeljenje upisano u gradski statut, ali i da je vidljivo u svakodnevnom radu.

Detaljno je o rujnu 1943. te značaju i vrijednostima tih događanja uključujući 13. i 25. rujna govorio istarski prvoborac Miljenko Benčić. Rujanska su događanja nastala u špici užasa Drugog svjetskog rata, njihovi su kreatori i protagonisti bili istaknuti istarski narodnjaci, antifašisti Hrvati, Slovenci i Talijani, svećenstvo. Jedina je alternativa, ocjenjuje Benčić, bilo uključivanje u sastav Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda pod Titovm vodstvom.

glasistre.hr

3 komentara na “Istra ostaje na tragu antifašizma”

 1. komentator napisao:

  ti antifašisti mi gredu već na kurac…

  alo ljudi, 2010. godina je…

  1. antikomentator napisao:

   muči!!!, antifašisti su zaslučni ča nam je drug tito osnova jugoslaviju!

 2. pazinjannn napisao:

  Tebi je je osnova tele.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.