Istra u kadru – Povratak Dugih brodova u Limski kanal

„Istra u kadru – Film na izvornoj lokaciji“ jedan je od aktualnih projekata Istarske filmske komisije-IstriaFilm Commission koji obuhvaća reviju filmova prikazanih na izvornim lokacijama na kojima su i  snimljeni.

Cilj projekta je iskoristiti veliki potencijal filmova kako bi destinacijama pridodali novi motiv dolaska i time potakli razvoj filmskog turizma u Istri.

Nositelj projekta je Istarska filmska komisija koja djeluje pri IKA-i-Istarskoj kulturnoj agenciji, a osnovana je 2015. s ciljem promocije Istre kao atraktivne filmske destinacije.

U okviru projekta „Istra u kadru”, u nedjelju, 12. kolovoza 2018. godine u Limskom kanalu održat će se svojevrsna premijera filma “Dugi brodovi”, snimljenog davne 1964. godine. Riječ je o velikom filmskom spektaklu, među prvim anglo-jugoslavenskim koprodukcijama Avala filma i Warwick filmsa u režiji oskarovca Jacka Cardiffa, snimljenog velikim dijelom, baš u Limskom kanalu.

Glavne uloge u filmu ostvarili su Sidney Poitier, Richard Widmark, Beba Lončar, Rosanna Schiaffino, Russ Tamblyn. Na snimanju je sudjelovao I velik broj statista iz okolnih mjesta te ih pozivamo da nam se pridruže, obnove uspomene i podjele ih sa nama.

Radnja filma prati priču dvojicu braće Vikinga, Rolfa (Richard Widmark) i Orma (Russ Tamblyn) u krađi pogrebnog broda i prelijepe Gerde, kćeri (Beba Lončar) kralja Skandinavaca. S osvojenim plijenom kreću u potragu za Majkom glasova, ogromnim zvonom od čistog zlata. Braća se bore sa nemirnim morem, neposlušnom posadom i opasnim mavarskim vojnicima koje predvodi princ Al Mansuh (Sidney Poitier).

Radnja filma dijelom se odvija u Limskom kanalu, gdje je za potrebe filma uz more izgrađeno cijelo vikinško naselje, čiju scenografiju potpisuje Veljko Despotović.

Godinama su ostaci filmskog seta nastavili živjeti kao turistička atrakcija.

Bogat repertoar filmske glazbe i glazbe korištene u filmovima, u izvedbi limene glazbe KUD-a “Matka Laginje” iz Sv. Lovreča , uvest će posjetitelje i gledatelje u filmsku večer, s početkom u 20:00 sati.

Posjetitelji će u prizemlju restorana Fjord moći razgledati i izložbu fotografija s originalnoga filmskog seta, kao i nacrte scenografije koje nam je ustupila Jugoslovenka kinoteka.

Projekcija filma započet će u 21:00 sat, a održat će se uz samu obalu Limskog kanala u neposrednoj blizini ugostiteljskih objekata. Film se prikazuje na engleskom jeziku s podnaslovima (titlovima) na hrvatskom jeziku.

Projekt provodimo uz podršku Općine Sv. Lovreč, TZ Općine Kanfanar, TZ Vrsar, Tz središnje Istre, javne ustanova Natura Histrica,  Arheološkog muzeja Istre, restorana Fjord, restorana Viking i caffe bara Thor.

Izvor fotografija: Jugoslovenska kinoteka

O FILMU:

Dugi brodovi/ The Long Ships (1964)

Redatelj: Jack Cardiff

Glumci: Richard Widmark, Sidney Poitier, Rosanna Schiaffino, Russ Tamblyn, Beba Lončar

Filmske lokacije u Istri: Limski kanal

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.