A tko će nama plaćati penzije?

Istra umire; sve je manje djece

U rodilištu pulske Opće bolnice prošle je godine rođeno nešto više od 1.300 djece. Obavljeno je u 1.297 poroda, čak 82 manje nego prethodne, 2014. godine kada su se mogli pohvaliti sa 64 poroda više nego 2013. godine. Međutim, prema prirodnom prirastu i Istra je, kao i cijela Hrvatska, čitavo zadnje desetljeće izložena negativnom trendu. Prema zadnjem izvješću Državnog zavoda za statistiku o prirodnom kretanju stanovništva, u 2014. godini u Istarskoj je županiji umrlo 413 osoba više nego što je rođeno djece, a vitalni indeks koji predstavlja odnos živorođenih na stotinu umrlih iznosio je 81,4 (hrvatski prosjek bio je 77,8).

Manje djece i više umrlih

Još je gore bilo 2012. godine kad je Istra negativnim prirodnim prirastom izgubila 470 stanovnika, a loša je bila i 2010. godina s 426 manje rođenih nego umrlih. U minusu je većina županija, a jedine iznimke u zemlji su područje Grada Zagreba s 93 više rođenih nego umrlih, Dubrovačko-neretvanska županija s prirodnim prirastom od +47 te Međimurska županija s +6.

Na nacionalnoj je razini 2014. godine bilo gotovo jedan posto manje živorođene djece i jedan posto više umrlih nego prethodne godine, što je minus od 11.273 osobe. U Hrvatskoj je te godine rođeno 39.716 djece, i to 39.566 živorođene i 150 mrtvorođene, što je 373 novorođenčadi manje nego godinu prije, a umrlo je 50.839 osoba. Prema demografskim statistikama za zadnjih deset godina, od 2005. do kraja 2014. Hrvatska je izgubila 210 tisuća stanovnika. Godišnje ih je umiralo između 50 i 52 tisuće, a rađalo se 39-43 tisuće djece.

Stopa prirodnog prirasta kretala se od -1,8 do najgorih -2,7, što je zabilježeno upravo zadnje statistički zaokružene, 2014. godine. Tada je najveći negativni prirodni prirast imala Osječko-baranjska županija i to -1.260. U plusu su bila 82 grada, odnosno općine i Grad Zagreb, a u minusu 460 gradova, odnosno općina, dok ih je 13 imalo nulti prirodni prirast.

Istarska županija u 2014. godini bilježi 1.813 živorođene i šestero mrtvorođene djece, a 2.226 umrlih osoba. Veći minus u prirodnom prirastu stanovništva u prosjeku bilježe istarski gradovi u odnosu na općine: 247 prema 166 manje rođenih nego umrlih. Deset gradova u Istri pomladilo se za 1.220 novorođene djece, a umrlo im je 1.467 stanovnika, dok je u 32 istarske općine taj omjer 593 rođenih prema 759 umrlih osoba.

Najveći gubitnik je Pula s negativnim prirodnim prirastom od -177, a slijede Labin s -46 i Buzet s -15, dok je Vodnjan pozitivan primjer s osam rođenih više nego umrlih i vitalnim indeksom od 112,5, te Poreč i Umag s prirastom u 2014. godini od +3.

Marčana godišnje gubi 30-ak stanovnika

Među istarskim općinama negativni niz predvodi Marčana s 32 rođenih prema gotovo dvostruko više umrlih (63) tijekom 2014. godine. Sveta Nedjelja zabilježila je pad prirodnog prirasta od -20, Raša, Cerovlje i Višnjan su u manjku od 17-18 stanovnika, dok je na suprotnom kraju skale Medulin s 20 rođenih više nego umrlih i vitalnim indeksom od čak 140. Području medulinske općine dostojno parira još jedino Fažana s prirodnim prirastom od +12.

Glasistre.hr
Duška PALIBRK

Dodatak: Kultura smrti i govor mržnje

Osim što se i inače rađa manje djece, svjedoci smo sustavnog pritiska na javno mnijenje ljudi da se ide upravo u tom smjeru, imati što manje djece. To najbolje potvrđuje izjava našega novinara.
”Što više djece imate, razmjerno raste i vjerojatnost da ćete i vi i djeca glasati za HDZ. Vidio sam mnogo takvih. Upicanjeni nakon nedjeljne mise, dođu ti katolici sa svojih pet sinova i sedam kćeri na glasačko mjesto, a ja se gotovo onesvijestim od užasa. Negativni natalitet, kažete? Bože sveti, da! Da! Dajte ga još niže”, napisao je Ante Tomić u jednoj od svojih brojnih kolumni za Slobodnu Dalmaciju, a koju je, kao i uvijek, prenio Jutarnji list. Nažalost, ovakav eklatantni primjer govora mržnje u Hrvatskoj ne samo da se tolerira nego se na neki način i honorira.

Narod.hr

 

Da li bi trebalo dodatno stimulirati rađanje više djece?


Pogledaj rezultate

5 komentara na “Istra umire; sve je manje djece”

 1. Pero napisao:

  Nažalost, ima još takvih kao Ante od Kante koji sramotno iskazuju svoju mržnju prema Hrvatskoj. Tako je Vesna Pusić jutros izjavila: – Demografska obnova može značiti direktni teror nad građanima, a može bit i pozitivan projekt (citat sa televizije N1). Dakle, ona ozbiljno sumnja da je demografska obnova dobra za Hrvatsku!?! Ništa čudno za potpredsjednicu antihrvatske vlade i Zokijevu ponovnu kandidatkinju za tajnika UN-a!

  1. frakat napisao:

   Pitanje je što je u stvari Vesna mislila time što je rekla. Očito je izjava izvučena iz konteksta i ima prije i poslije još toga što je rekla. Kad se razmotri mogućnost da se pod povećanjem nataliteta uključe elementi izvanjskog doseljavanja (ne-hrvatskog stanovništa), povećanje nataliteta kod (već) doseljenog ne-hrvatskog stanovništva u HR te vršenje pritiska na građane da se ševe radi povećanja nataliteta, taj aspekt povećanja demografskog broja dobiva negativan predznak – bar iz aspekta hrvatske nacionalnosti i očuvanja hrvatskog roda, gena.
   Drugo je pitanje što je to uopće Hrvat, po čemu se netko može tako opredijeliti po arijevskim principima čiste rase. Štoviše, ako ćemo dalje u tom smjeru, postavlja se uopće pitanje što je to neka nacija, što je obilježava, zbog čega bi se morala štititi te, konačno, zašto bi bilo bitno očuvati “čistoću” jedne nacije. Onako, gledajući “satelitski”. :)
   Zašto bi bilo bitno sačuvati hrvatsku rasu? :-)
   A ovo za odijela i slično za nedjelju, razumijem zašto je to napisao. No, ne bih to okarakterizirao kao govor mržnje, čak niti kao anti-hrvatski govor, već prilično resko i neuvijeno sagledavanje stvari. Jer, da – tako i jest tih nedjelja kad su izbori. Drugo je da li nekome smeta činjenica što netko tko vrši takve vjerske dužnosti mahom glasa za jednu specifičnu stranku. Krivo analizirano? :) Hmmm… možda samo malo neukusno. :)

   p.s. čiji je ovaj dodatak o govoru mržnje? Isto preneseno iz novina ili je to netko samostalno dodao ovdje na portalu?

 2. . napisao:

  Pitanje je samo gdje će djeca raditi i tko će djecu školovati, odnosno čime?

  1. M&M napisao:

   A ne pitas se tko ce ti placati mirovinu kad ostaris? Lako je sada govoriti ali to je veliki problem koji ce biti jos veci u buducnosti.

 3. . napisao:

  Imam dvoje djece, drago bi mi bilo da mogu iz plaće uplaćivati u mirovinsko kako bi imali penziju oni pa drugi. Vrlo vjerojatno će to morati učiniti u nekoj drugoj zemlji.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.