Istrakon: Predavanja Davora Horvatića i Gorana Dimića te književno druženje

2 14. Istrakon će se održati ovaj vikend od 22. do 24. ožujka u pazinskom Spomen domu. Organizatori su najavili predavanja Davora Horvatića i Gorana Dimića. U subotu će se održati i književno druženje gdje će Davor Šišović predstaviti pisca Gorana Skrobonju (talk-show).

Više o predavanjima možete pročitati u daljnjem tekstu.

Dva predavanja Davora Horvatića: ‘Vatrozid crnih rupa’ i ‘Higgsov bozon­ božja ili vražja čestica?’

Vatrozid crnih rupa

Vatrozid na horizontu crnih rupa nova je ideja koja se pojavila u zadnjih mjeseci u fizičarskoj zajednici. Ideja je dosta intrigantna jer totalno mijenja perspektivu koju smo imali do sada o horizontu događaja. Predavanje će također pokriti i druge aktualnosti koje su se prodrmale fizičarsku scenu u 2012. godini.

Higgsov bozon ­božja ili vražja čestica?

Higgsov bozon podigao je puno medijske prašine u prošloj godini. Ovih dana ponovo je aktualan i znanstvenici imaju puno bolju sliku o njegovoj prirodi nego prije par mjeseci. Što je to Higgsov bozon? Zašto je toliko važan za naše razumijevanje svemira? Zbog čega ga zovu Božjom česticom? Kojim metodama su znanstvenici uspjeli pronaći Higgsov bozon? Sva ta pitanja odgovorit ćemo u predavanju.

Doc. dr. sc. Davor Horvatić, docent je na Fizičkom odsjeku zagrebačkoga Prirodoslovno-­matematičkoga fakulteta. Glavno je područje njegova istraživanja kvantna kromodinamika (teorija jake sile) na konačnim temperaturama i gustoći materije. Pored toga, bavi se i fizikom kritičnih fenomena, koja ima veliku važnost u modernoj ekonomiji, fiziologiji i seizmologiji. U slobodno vrijeme drži popularna predavanja, tako da je čest gost na Festivalu znanosti, Istrakonu, Sferakonu, Rikonu i Hoykinoj Fotosofiji. Na Istrakonu 2013. će održati dva predavanja:

Goran Dimić – Predavanje i RPG

“CHARMS AND FIREBALLS”

Predavanje o generalnom konceptu upotrebe magije i okultnog u role playing igrama – od spellova za “Dungeons & Dragons” , preko “World of Darknessa” do Biblije i tajnih bratovština današnjice. Kratko predavanje vjerojatno nece uci u dubinsku raspravu o prizivima i sigilama, ali pojašnjava neke osnovne pristupe i izvore čarobnih elemenata koje čine role playing igre toliko zabavnima.

“PROMETHEAN: THE CREATED”

Saznajte tko su Prometheani, nakaradna bića osuđena na lutanje svijetom koji ih prezire ili ih se boji. Ovo malo predavanje o role playing igri izdavacke kuce “White Wolf Publishing” je namijenjeno svim ljubiteljima horror igara, posebno fanovima Frankensteina i World of Darknessa. Nakon uvodnog predavanja slijedi kratka demonstrativna igra sa sklopljenim likovima.

Književno druženje – Davor Šišović predstavlja pisca Gorana Skrobonju (talk-show)

U subotu, 23.03.. na Istrakonu 2013.

Goran Skrobonja tijekom ožujka boravi u Kringi, u domaćinstvu Konobe Danijeli i Općine Tinjan, kao dobitnik nagrade “Jure Grando” koja mu je dodijeljena na lanjskom Međunarodnom susretu izdavača “Put u središte Evrope” u Pazinu. Nagrada “Jure Grando”, nazvana prema znamenitom križanskom vampiru, namijenjena je isključivo piscima horora, a Goran Skrobonja je jedan od najznačajnijih autora ovog žanra u Srbiji i regiji.

Pored niza priča u časopisima, fanzinima i zbornicima, objavio je autorske zbirke horor priča “Od šapata do vriska”, “Tihi gradovi”, “Šilom u čelo”, horor roman “Nakot”, i roman alternativne povijesti “Čovek koji je ubio Teslu”. U svojoj izdavačkoj kući “Paladin” Skrobonja objavljuje moderne svjetske klasike horora i znanstvene fantastike, ali i zbornike žanrovskih priča autora iz regije, među kojima su najnovija izdanja dvije antologije – “U znaku vampirice” i “U znaku vampira” – zasebne muška i ženska zbirka vampirskih priča.

Tijekom svog boravka u Kringi Skrobonja radi na novom romanu, a to će biti svojevrsni prequel odnosno pred-nastavak romanu “Čovek koji je ubio Teslu”, ponovno uz malo “pomaknutu” konstrukciju povijesnih tijekova i uz uplitanje mnogih poznatih osoba s prijelaza 19. u 20. stoljeće.

istrakon.hr

© iPazin.net portal 2001. - 2024.