IstraMet analiza: Zime nema na vidiku, toplije od prosjeka do daljnjega

vremenska_prognoza.jpgProteklih tjedana zima u našem dijelu Europe stanuje samo na nekim talijanskim meteorološkim portalima i raznoraznim fecebook stranicama. Nakon što su prošlu jesen i ranu zimu obilježile najave kako stiže “zima stoljeća”, Istramet je pokušao obrazložiti zašto takve najave nisu točne.

Na sjeveru Europe počekom tjedna došlo je do jačanje anticiklone koja je omogućila dolazak ruske zime, ali samo u Rusiju. Temperature zraka pale su oko 8°C ispod prosjeka, a hladno vrijeme zadržat će se i idućih dana. Prognostički modeli nisu u potpunosti usuglašeni koliko će se hladan zrak na tom području zadržati, ali realno je očekivati 10-ak dana. Povremeno će manja količina tog hladnog zraka stići i do naših krajeva, ali bit će riječ o takvoj količini da ćemo sa strepnjom pratiti da li će zalepršati na Učki.

Globalna promjena sinoptičke situacije i dalje se ne nazire. Imamo snažno zapadno strujanje, tako da je uspostava dugotrajnije “blok situacije” na Atlantiku trenutno malo izgledna. Možda nas pokoja hladna fronta u idućih 10-ak dana može iznenaditi u vidu blažeg zahlađenja i bure, ali prave zime sigurno još uvijek nema na vidiku. Ovakva situacija jako šteti biljnom i životinjom svijetu, a sigurno će se poremetiti i životni ciklusi brojnih štetnika u poljoprivredi.

istramet.com

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.