Istrani i Riječani masovno hrle po špežu u Trst

2Petak poslijepodne, na parkiralištu tršćanskog trgovačkog centra tik uz granicu jedna do druge naredane pulske registracije, kao da smo usred Pule.

Svi užurbano krcaju kupljene stvari u gepeke, prekidajući pretovar tek da pozdrave kupce do njih te prokomentiraju aktualne cijene. Mnogi se, vele nam, već i poznaju iz viđenja jer u prekogranični (doduše, granice više i ne postoje) šoping dolaze redovito – svakih nekoliko mjeseci te obavezno prije fešti.

Pašta, kava, ulje, sir, pelati, salamini, Dash… samo su neki od proizvoda za koje nam nabrajaju kako se isplate kupiti u Italiji. Tako nam Puljanka Tatjana Piškulić, slažući kutije panettonea u auto, priča da je po špežu zadnji put bila prije tri mjeseca. Njezina prijateljica dodaje da se isplate i pivo, pršut – koji doduše nije kao pravi istarski, ali ga je za 60 kuna po kilogramu zaista grijeh ne kupiti.

Isplate se i sokovi, kupke za kupanje, paste za zube…. One su dvije od četiri prijateljice koje su zadnji radni dan u tjednu iskoristile za kupovinu u Trstu. Na parkiralištu dalje “lovimo” naše, što i nije tako teško – Puljani, Riječani, Labinjani, Pazinci…

No, ne odlaze oni samo do granice. Mami ih i novootvoreni šoping centar u Villesseu, od Trsta udaljenom tek pola sata vožnje. Spojen s Istranima popularnim proizvođačem namještaja, Ikeom, početkom ovog mjeseca tu je otvoren i novi trgovački centar Tiare – mega mall na 90 tisuća kvadratnih metara, čak 175 dućana i 4.200 parkirnih mjesta (mali savjet: dobro pazite i zapamtite na kojem ste slovu i boji parkirali jer inače auto nećete tako lako pronaći).

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.