Istrani najviše ugroženi lopovlukom

Nedavno je istarska policija razotkrila šesnaestoricu muškaraca koji su u grupi počinili više kriminalnih djela na području Istre, među ostalim za pljačke bankomata u Tinjanu i Svetom Lovreču, provale i krađe u Poreču i Pazinu te pokušaj ubojstva u Plovaniji. Čak petnaestorica od njih su iz Poreča ili šireg područja toga grada.

Od 2007. pa zaključno s proteklom godinom broj prijavljenih kaznenih djela na području djelovanja Policijske postaje Poreč u stalnom je porastu, i to 2007./2008. za 3,3 posto, 2008./2009. za 10,6 posto i 2009./2010. za 0,4 posto. Stalni rast evidentiran je i u Policijskoj postaji Umag, dok oscilacije od minusa do plusa bilježe preostale policijske postaje: Pula, Buje, Buzet, Labin, Pazin i Rovinj.

Kakva je slika kriminaliteta kada se kaznena djela stave u neki drugi kontekst, primjerice u odnosu na broj stanovnika na području koje pokriva pojedina policijska postaja ili pak po naravi kaznenih djela?

Svake se godine najviše prijavljenih kaznenih djela bilježi u Puli. Lani ih je prijavljeno 2.783, a slijede Poreč, Umag, Rovinj, Buje, Labin, Pazin i Buzet. Zanimljivo je da je u Poreču, po broju stanovnika tri puta manjem od Pule, prijavljeno 1.361 kazneno djelo.

Po broju prijavljenih kaznenih djela u odnosu na broj stanovnika primat pripada Bujama, a na začelju je Labin. Na području Buja jedno kazneno djelo počini se na svaka 12,4 stanovnika, a u Labinu na svaka 102. Tako ispada da je Bujština kriminalom najugroženije područje i da je svaki 12. stanovnik Buja počinio kazneno djelo. Međutim, nije tako.

Naime, najviše kaznenih djela koje evidentira Policijska postaja Buje zapravo se odnosi na ona počinjena na graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija, a počinitelji su većinom osobe koje ne obitavaju na Bujštini.

Osobna sigurnost u svakodnevnom životu građana, isključimo li promet i terorizam, zapravo je najugroženija lopovlukom. Lopovska djela u policijskoj se statistici ubrajaju u opći kriminalitet, koji broji najviše takvih djela, a slijede ona iz domene zloporabe droga. Na udaru lopova našli su se razni objekti i motorna vozila, a najviše se kralo u Puli, a potom slijede Poreč, Umag, Rovinj, Labin, Pazin, Buje i Buzet.

Iako su pljačke banaka najspektakularnije, u Istri ih zadnjih godina nema. Razbojnicima su lakša meta od banaka u zadnje četiri godine bile pošte. Po jedna im se našla na udaru 2007. i svake iduće godine, zaključno s lanjskom. Tih su godina orobili po dvije do tri kladionice, lani čak četiri, te po dvije benzinske postaje. “Radišniji” su bili u trgovinama, a naročito na nezaštićenim, otvorenim prostorima.

Prošle godine lopovi su nakon dvogodišnjeg zatišja ponovno operirali po uredima. Zanimljivo je da džepara u Istri gotovo nema.

glasistre.hr

1 komentara na “Istrani najviše ugroženi lopovlukom”

  1. asd napisao:

    koji nabacani članak bez glave i repa

Komentiranje je onemogućeno.

© iPazin.net portal 2001. - 2024.