Istrani pohrlili na snimanje emisije “Lijepom našom”

Istrani su u velikom broju sinoć pohrlili u porečku sportsku dvoranu Žatika gdje je održano javno snimanje popularne HRT-ove emisije “Lijepom našom”. Snimljene emisije, na kojima su posebno predstavljeni Poreč i Istarska županija, gledatelji će moći pogledati 1. i 8. travnja, na Prvom programu HRT-a.

Oko 2.200 gledatelja već je sat vremena prije početka programa pristiglo pred Žatiku, u kojoj je snimanje dvodijelne emisije trajalo gotovo četiri sata. Uz cijenu karte od samo 20 kuna Istrani su imali prigodu na jednom mjestu uživo poslušati najpoznatije sastave i pjevače iz Hrvatske i Slovenije. Gordan Gregurović, Mladen Grdović, Jasmin Stavros, Helena Blagne, Koktelsi, Sergio Pavat, Serđo Valić, Vesna Nežić Ružić, Ivan Bottezar, KUD „Matko Laginja“ iz Svetog Lovreča, klape Le Parentine i Lungomare samo su neki od 30-ak izvođača koji su nastupili. Osim preksinoćnjeg snimanja zabavnog dijela emisije, produkcija najdugovječnije emisije HRT-a tijekom svog boravka u Poreču obišla je i snimila lokalne proizvođače, poljoprivrednike i turističke zanimljivosti Poreštine, čime će se tradicija i kulturne vrijednosti ovog dijela Istre predstaviti široj hrvatskoj publici.

Program je vodio Branko Uvodić, a na samom početku prisutnima su se obratili istarski župan Valter Flego i gradonačelnik Poreča Edi Štifanić koji je izrazio zadovoljstvo što je snimanje emisije “Lijepom našom” u dvorani Žatika ponovno okupilo tako velik broj zainteresiranih.

glasistre.hr

5 komentara na “Istrani pohrlili na snimanje emisije “Lijepom našom””

 1. Lijepom našom napisao:

  Jučer sam pogledao drugi dio emisije Lijepom našom sniman u Poreču i ne mogu se oteti dojmu da se ovdje radi o kulturnom zlostavljanju Istre odnosno njene kulture. Emisija je snimana već nekoliko puta u Poreču, par puta i u Pazinu, bila je i u drugim gradovima u Istri.

  Isforsirano guranje tamburaških sastava koji sviraju kao podloga Istarskim pjevačima (Alenu Vitasoviću, Eriku Baliji, Serđu Pavatu, …) mogu biti zabavni jednom, ali ne kao ustaljeni obrazac. Ne vidim da se sviraju sopele i mih kao pratnja Miroslavu Škori kada je Lijepom našom u Našicama, Požegi, Osjeku. Ne vidim da se tamo uopće zastupa Istarska, Primorsko-goranska ni Dalmatinska kultura.

  Ipak, dobra strana emisije je što bar dio “onoga što imamo” uspije doći na TV u koliko-toliko originalnom izdanju: Duo Magnolija, Vesna Nežić Ružić, folklorna društva. Mogu shvatiti i da je Istarska tradicija i zabavna glazba ljudima dosadnija nego u drugim dijelovima Lijepe nam naše, ali tada bi HRT, kao organizator i kulturni promotor, trebao ili odustati od snimanja ove emisije u Istri ili prikazati ono što Istra ima.

  Ovo kako je sada mogu nazvati jedino prostitucijom Istarske kulture odnosno pokušajem da “pohrvatimo” Istru..

  1. Anonimno napisao:

   Branko Uvodić je davno reka da se neće frmat dok “tamburicu ne dovede u svaku kuću u Hrvatskoj”. A mi to financiramo, i svejedno posjećujemo i plješćemo, istovremeno s njurganjem po netu.

   1. .. napisao:

    Ja uvijek kažem da bi se emisija trebala zvati “Lijepom njihovom” pa dobijem po nosu. U poptunosti se slažem sa gornja dva komentara. Na HRT-u imamo non stop tamburice pa još mi ih dopelju i doma. Zašto “Krasna zemljo Istro mila” ne otpjeva neki zbor s obzirom da je to ipak zborna pjesma. Imamo mi tu ki će to otpjevati. Sramota.

  2. glazba napisao:

   “Glazba je univerzalni jezik čovječanstva.”
   (Henry Wadsworth Longfellow)

   A ima i dalje ljudi koji taj jezik ne razumiju?

   A ako smatrate da vam identitet i kulturu ugrožava emisija Lijepom našom, onda se ozbiljno zabrinite.

   Svoj identitet i kulturu se ne održava ugrožavanjem, zatiranjem, omalovažavanjem ili ignoriranjem tuđe kulture i identiteta već poštivanjem, razvojem i izgradnjom svog identiteta i kulture.

   1. Razumijevanje napisao:

    Glazba, potpuno si pogrešno shvatio komentare. Nitko ne priča o ugrožavanju kulture. Ovdje se radi o emisiji državne televizije koja pokazuje temeljno nerazumijevanje (možda čak i netoleranciju) područja u koje dolazi. A ako smo već kod “ignoriranja i nepoštivanja”, onda je ova emisija zoran primjer toga.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.