Istrapedija poziva studente na suradnju

pazinizzrakaUredništvo Istrapedije provodi akciju čiji je cilj motivirati studente da svojim radovima doprinesu popunjavanju stranice novim sadržajima te pritom osvoje nagrade. Pravo sudjelovanja imaju studenti preddiplomskih i diplomskih studija koji se školuju u Istri, Hrvatskoj ili inozemstvu.

Zadaća studenata je odabrati osobu, pojam, događaj ili nešto po vlastitom izboru što je posredno ili neposredno povezano s arhitekturom u Istri u XX. st. te ju obraditi. Radovi se šalju zaključno s 3. studenim 2013. na email: [email protected]. Natuknice koje budu zadovoljile će neovisno o osvojenom mjestu biti objavljene na Istrapediji s potpisom autora. Radovi se mogu pisati na hrvatskom ili talijanskom jeziku dužine do dvije kartice teksta (osim ako tema ne zahtijeva više pažnje). Prije odabira teme, važno je provjeriti postoji li isti pojam od prije na Istrapediji, jer će prednost kod vrednovanja imati radovi koji obrađuju tematiku koja u enciklopediji ne postoji, odnosno sadržaji koji u tom obliku na internetu još nisu objavljeni.

Prva nagrada za najbolju suradnju koja očekuje studente je laptop, druga je Istarska Enciklopedija Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, Zagreb iz 2005., a treća nagrada je knjiga Crkva u Istri Ivana Milotić, izdanje Porečka i Pulska biskupija, Pazin – Poreč 2010.

Razdoblje je zanimljivo i kronološki obuhvaća duži period … Gradilo se iz ničega, od manjih pothvata ili omanjih zgrada do čitavih gradova. Ima vrijednih i manje vrijednih projekata. Ima i nedovršenih, ima revitaliziranih, ali i onih koje je zadesila damnatio memoriae, pa su, iako vrlo korisni, zaboravljeni. Istarska je arhitektura u XX. st. prošla kroz četiri značajne faze gradnje: protomoderna (1910-30), rana moderna (1930-45), poslijeratna moderna (1945-sred.70ih), recentna moderna (od sredine 70-ih).

Istru su, osim lokalnih stručnjaka, stvarali i projektirali arhitekti iz različitih europskih gradova (A.Pauletta, O.Heininger, E.Trolis, A.Brussi, A.Turina, L.Moscheni, G.Brass, A.Mazzoni, E.Montuori, G.Pulitzer Finali, I.Bartolić, J.De Luca, M.Vodička, K.Ostrogović, Z.Sila, A.Krizmanić, …) koji su dali regiji i njezinim zdanjima multieuropska obilježja u sklopu raštrkanog mozaika povijesnih previranja.

kulturistra.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.