Istri potrebno čak 3000 sezonskih djelatnika

RovinjZbog rekordne potražnje za kvalificiranim ugostiteljima i obrtnicima, pulska podružnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje otvorila je novi ‘job centar’ koji će mlade Istrane usmjeravati u deficitarna zanimanja.

– Istri u ovom trenutku nedostaje čak 3000 djelatnika u turizmu, i ukoliko ne zaposlimo domaću radnu snagu, morat ćemo uvoziti radnike iz inozemstva, upozorio je danas direktor pulskog Zavoda Marko Maršić.

Da je situacija alarmantna, govore i podaci o slobodnim radnim mjestima: samo u Puli se traži 117 turističkih animatora, 71 konobar, 69 sobarica, 57 prodavača, 50 konobara, 23 čistačice i 22 recepcionara.

U ostalim istarskim gradovima situacija je još teža: sva turistička poduzeća u Poreču, Rovinju i Umagu oglasila su potrebu za stotinama sezonaca! Kronično su deficitarna i zanimanja u brodogradnji i građevinarstvu, gdje se traži stotinjak kvalificiranih. Trenutno je na pulskom Zavodu prijavljeno 6740 nezaposlenih , a samo Pula traži 719 radnika.

Istra i ove godine bilježi najnižu stopu nezaposlenosti u Hrvatskoj od 6,3 posto, a nadležni očekuju da će ona još padati: – Zbog sve veće potrebe za stručnom radnom snagom otvorili smo novi Centar za profesionalno informiranje, u kojem učenici iz cijele Istre, uz pomoć programa “Moj izbor” mogu naći posao koji žele, dok nezaposleni preko web-portala mogu pretražiti stranice sa slobodnim radnim mjestima – rekao je Maršić.

U Puli 17. travnja Sajam poslova

Zbog alarmantne situacije na tržištu rada i rekordne potražnje za ugostiteljskim i obrtničkim zanimanjima, pulski Zavod 17. travnja organizira Sajam poslova, koji će u Domu hrvatskih branitelja u Puli okupiti 25 najvećih poslodavaca i sve koji traže posao.

Jutarnji.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.