Istri trebaju medicinari, kuhari, slastičari i pekari

pekari_2014Prema posljednjoj analizi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u Hrvatskoj će do posla najlakše doći oni koji su završili studij medicine, matematike, elektrotehnike, strojarstva i računarstva, ali i anglistike i germanistike jer upravo su to najdeficitarnija zanimanja. Unatoč tome, i dalje u najvećem broju županija, a tako i u Istri, prevelik broj mladih ima kvalifikacije iz područja ekonomije i prava. Iz HZZ-a stoga preporučuju da se smanje, odnosno povećaju upisne kvote na fakultetima ovisno o ovim rezultatima te da se tome prilagodi i politika stipendiranja studenata.

U Istarskoj županiji se tako traži smanjenje kvota za ekonomiju, ali isto tako i učiteljski studij i studij predškolskog odgoja, a zatim i hrvatski, talijanski i povijest, a što su sve studiji koji se odvijaju i na pulskom Sveučilištu Jurja Dobrile. Nadalje, spominje se pravo i upravni studij, a pulska podružnica HZZ-a preporučuje mladima s juga Istre da u manjem broju upisuju studije fizioterapije, građevinarstva, kineziološki studij, politologiju, geodeziju, novinarstvo, politehniku, cestovni promet, glazbenu pedagogiju i komunikologiju.

Među studijima koje bi trebali upisati mladi iz ovog dijela Istre su medicina i nastavnički smjerovi iz matematike, geografije, fizike, kemije i informatike.

Što se tiče srednjih škola, dok se smanjenje kvota traži za većinu strukovnih škola, samo za četiri smjera postoji potreba da se ona poveća, i to jedino u Poreču za smjer kuhari, konobari i slastičari, te u Puli za smjer pekara.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.