Istrijani trijumfirali u daljinskom jahanju

Natjecateljski parovi iz Istre koji su pokazali, ne samo završivši ovu zahtjevnu utakmicu nego i postigavši zavidne rezultate, da se Istra svrstava u sam vrh hrvatskog daljinskog jahanja su: na A stazi od 44 kilometra prvo mjesto među juniorima Stefano Benazić na konju Mangup iz KK Soko  Pazin, na istoj stazi ali među seniorima najbolji je bio Toni Žufić na konju Star takodjer iz konjičkog kluba Soko  Pazin.

Prošli vikend se u Garčinu kraj Slavonskog Broda u konjičkom klubu Ramarin, jednom od najljepših i najelitnijih klubova u Hrvatskoj, održalo VI kolo Croatia cupa u daljinskom jahanju na kom su jahači iz Istre ponovo briljirali sa svojim sportskim  grlima.

Utakmica je bila jedna od najtežih i najzahtjevnijih utakmica organiziranih na prostorima Hrvatske. Izrazito zahtjevna staza koju je konjički klub Ramarin izvanredno označio i pripremio. Zbog velike suše bila je prepuna pukotina te je zahtijevala dodatnu koncentraciju i konja i jahača. Vremenski uvjeti također nisu bili naklonjeni natjecateljskim parovima te su  visoke temperature koje su prelazile 40 stupnjeva  u hladu i jako sunce dodatno otežavali i povećavali opasnost od dehidracije i povrede takmičara i njihovih ljubimaca.

Organizator je nastojao olakšati sudionicima izvrsno organiziranom ekipom na stazi tako da su svi punktovi sa vodom na stazi i na veterinarskim vratima bili dobro opskrbljeni i učinkoviti.

Staze su bile podijeljene na A stazu od 44 km, B stazu od 80 km te C stazu od 114 km koje je trebalo preći u minimalnom vremenskom razdoblju, ali uz uvjet da konj zadovolji,  nakon svake etape i na cilju, veterinarski pregled.

Unatoč svemu, još jedan pokazatelj da je ova utrka iziskivala jako dobru pripremu konja i jahača, je taj da 48 % konja nije zadovoljilo uvjete prolaza na veterinarskim vratima.  Veterinari su imali težak posao isključivanja velikog broja natjecateljskih parova iz raznih razloga međutim, mnogi se slažu, da je nakon ove utakmice napokon isplivala realna slika koja pokazuje da se rezultati na utakmicama daljinskog jahanja mogu postići isključivo dobrim i smišljenim treninzima te konstantnim radom.

Da je trka bila organizirana na svjetskom nivou te da je to jedan od rijetkih klubova u Hrvatskoj koji se može pohvaliti uvjetima za održavanje jedne takve utakmice potvrdio je i delegat koji je došao na utrku, sudac svjetskog ranga, šveđanin Bo Kjellgren.

Na utrci je po prvi puta na Croata Cupu primijenjena i metoda elektronskog mjerenja vremena za koju je došla posebna ekipa iz Mađarske sa svojom opremom. Svi učesnici su bili zadovoljni primijenjenom metodom koja je nadasve praktična i objektivna te ne ostavlja skoro nikakvog mjesta pogrešci.

Natjecateljski parovi iz Istre koji su pokazali, ne samo završivši ovu zahtjevnu utakmicu nego i postigavši zavidne rezultate, da se Istra svrstava u sam vrh hrvatskog daljinskog jahanja su: na A stazi od 44 kilometra prvo mjesto među juniorima Stefano Benazić na konju Mangup iz KK Soko  Pazin, na istoj stazi ali među seniorima najbolji je bio Toni Žufić na konju Star takodjer iz konjičkog kluba Soko  Pazin. Na B stazi od 80 kilometara medju juniorima su se iskazale sa drugim mjestom Deniesse Radin na konju Lara iz KK Manjadvorci i sa trećim mjestom Andrea Radolović na konju Morlock ibn Hawi  iz KK Capall Hrboki, te sa petim mjestom Natali Pliško na konju Kadiz također iz konjičkog kluba Capall Hrboki. Među seniorima na 80 km dugačkoj stazi se istaknulo već poznato Istarsko ime u  disciplini  daljinskog jahanja Željko Radola  iz konjičkog kluba Capall Hrboki koji je osvojio drugo mjesto na grlu Indy.

U ekipnom plasmanu istaknuo se ponovo KK Capal Hrboki sa osvojenim drugim mjestom za koje su se izborili Natali Pliško, Andrea Radolović i Željko Radola.

Klubovi i njihovi natjecateljski parovi pripremaju se za sljedeći izazov u vidu Prvenstva Hrvatske koje će ce odviti u organizaciji KK Husar u Čazmi krajem devetog mjeseca.

regionalexpress.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.