Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće

Agroturizam Paladnjaki, nedaleko Žminja i ove će godine biti domaćin manifestacije „Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće“ koja se održava već 5. godinu za redom. Manifestacija će se održati ove nedjelje, 9. travnja 2017. od 14 do 21 sata.

Manifestaciju „Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće“danas su najavili Lenka Šajina ispred TZO Žminj, načelnik Općine Žminj Marko Križman, inicijator i suorganizator Mirando Mužina i jedna od domaćica Zdenka Jakus, čiju smo pincu imali prilike probati već danas.

Bogati stol u prostorijama Općine žminj, dao je naslutiti što nas čeka u nedjelju u Paladnjakima. Pravi Uskrsni doručak, ili po domaće Vazmeno ručenje sastavljeno od pince, kuhane špalete, luka, crnim vinom ofarbanih jaja, traverši i odlično raspoloženi domaćini najavili su manifestaciju koja osim pinci i drugih slastica, okuplja sve ono što čini Uskrs, a to je dobra volja i najbolja hrana koju dijelimo s bližnjima.

Vrijedne domaćice iz cijele Istre na već tradicionalnoj manifestaciji izložit će svoje pince i uskrsne kolače koje će se moći degustirati. Kraj ognjišća domaćice će pokazati kako se nekad mijesila i pekla pinca pod čerepnjon, a moći će se dobiti i recept. Tajne pripreme pinci posjetitelji će moći saznati od domaćica: Zdenke Jakus, najmlađe domaćice Sare Mužina, Kristine Radetić Bertetić, Željke Kvalić i Gracijele Damijanić.

Manifestacija započinje izložbom, nakon čega će žiri proglasiti pobjednike, a potom se otvara degustacija za posjetitelje.
U manifestaciji mogu sudjelovati svi koji žele prezentirati običaje svoga kraja, te iz TZO Žminj pozivaju sve zainteresirane da donesu pince, uskrsne kolače i oslikana jaja na izložbu. Za svakog sudionika izložbe pripremljen je simboličan poklon i zahvalnica, a žiri će izabrati i nagraditi „Najštabeleju pincu“, „Najštabeleji vazmeni kolač“ te „Najlepče piturano jaje“. Poklon košaru sponzorira Valalta, a Tinal nagrađuje svaku domaćicu koja sudjeluje u izložbi.

Da na uskrsnom stolu ništa ne fali, u okviru manifestacije „Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće“ svoje će proizvode ponuditi lokalni proizvođači, te će posjetitelji moći kupiti špaletu, pancetu, luk, jaja i druge namirnice koje čine tradicionalni istarski Uskrsni doručak.

Osim degustiranja, neki će u nedjelju morati zasukati rukave, tako će se ove godine u pripremanju pinci okušati župan Valter Flego, zamjenica gradonačelnika Grada Pazina Mirjana Galant i pročelnica Upravnog odjela za turizam Nada Prodan Mraković.

Cijeli će događaj začiniti Folklorno društvo Cere, Osnovna škola Vladimira Gortana Žminj i Dječji vrtić Rapčići.

Od 16 sati će se održati turnir u pičenju jaja, a pobjednika će organizatori nagraditi špaletom Pršutarne Jelenić.

Da se recepti ne zaborave, TZO Žminj je u suradnji s Etnografskim muzejom Istre pokrenula projekt „Vazan u Istri“ te će se svaki kolač i pinca fotografirati, a recept sačuvati u posebnoj brošuri koja će biti promovirana iduće godine.
Ukoliko donosite recept svoje pince, organizatori mole da recepte pišete govorom svoga kraja kako bi se prikazalo bogatstvo jezika i običaja.
Ispečenu pincu, uskrsni kolač (po želji s napisanim receptom) ili uskrsno jaje potrebno je donijeti u nedjelju, 9. travnja u Paladnjake (Žminj) u terminu od 12 do 14 sati.

Ova manifestacija podsjetit će nas na ne tako davna vremena kada je običaj pečenja pince imao veliku važnost prigodom slavljenja Uskrsa. Iako je još uvijek neizostavan dio uskršnjeg objeda, sve su rjeđa domaćinstva u kojima se peče domaća pinca…

Svaki posjetitelj koji ispuni kratku anketu, može sudjelovati u nagradnoj igri u kojoj može osvojiti večeru za dvije osobe u Hotelu Katalyma.

Paccomerce sponzorira traverše, Izo Balići pince za goste, Agroturizam Paladnjaki je domaćin i sponzor vina, dok je Etnografski muzej Istre partner za izdavanje brošure.
Prijave za sudjelovanje na izložbi možete slati na e-mail: [email protected] ili nazvati na tel. 0911846251.

Više o manifestaciji možete pronaći na facebook stranici: Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće.

regionalexpress.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.