Italija i Slovenija “brišu” granice

Italija - granicaPočetkom tjedna su se na talijansko-slovenskom graničnom prijelazu u Škofijama počele rušiti barijere koje su obilježile povijest 20. stoljeća na tim prostorima. Prvi su prionuli poslu Slovenci, koji su u samo jedan dan srušili sve kućice u kojima su djelovali granični policajci, a kontrola prometa odvija se na sporednoj traci. Nakon Slovenaca i Talijani će početi rušiti, da bi sve bilo spremno za 22. prosinca, kada će se tijekom svečanosti obilježiti nestanak talijansko-slovenske granice, odnosno dana kada će Slovenija pristupiti europskom schengenskom prostoru, a sve će se granično-policijske službe iz susjedne Slovenije premjestiti duž slovensko-hrvatske granice.
U biti, mi se Istrani nemamo čemu radovati, osim što ćemo uskoro nešto brže putovati prema Trstu i Europskoj uniji, naravno nakon kolona i kontrola na hrvatsko-slovensko graničnom prijelazu na Dragonji. Da upravo tako, dan kada će u Škofijama nestati granica, ona će se učvrstiti na Dragonji, odnosno na graničnim prijelazima u Kaštelu i Plovaniji.
Osim što se i dalje radi na eliminaciji fizičkih prepreka na svim talijansko-slovenskim međunarodnim prijelazima, valja zabilježiti da je nedavno zadnji put zasjedala talijansko-slovenska komisija koja je do sada nadgledavala poslove vezane uz rad tzv. malograničnih prijelaza koji su utemeljeni davne 1955. godine na Sporazumu iz Udina između Italije i tadašnje Jugoslavije. Dakle, pri prelasku Slovenaca u Italiju i Talijana u Sloveniju, osim putovnice, više se neće koristiti ni tzv. propusnica koja je obilježila život na granici žitelja Istre i Krasa u doba kada je talijansko-jugoslavenska granica predstavljala tvrdu ideološku granicu između dva različita politička sustava.
Pojam hladnog rata na ovim je prostorima oživio podizanjem zida i bodljikavih žica u Gorici, gradu koji je podijeljen i gdje su se godinama žitelji gledali s distance. Trg kod željezničke stanice u Gorici bio je podijeljen između Italije i Jugoslavije, a 22. prosinca vratit će stari izgled pa će gosti hotela na bivšoj talijanskoj strani moći slobodno prenoćiti ako čekaju vlak koji dolazi na bivšu slovensku stranu trga.
Dakle, Talijani i Slovenci pripremaju četverodnevne manifestacije kako bi dostojno obilježili nestanak granice. Dvadesetog prosinca započet će se velikom svečanošću u Fernetičima, gdje će se održati velika kulturna manifestacija uz nazočnost glumaca i pjevača iz Trsta, Udina, Sežane i Ljubljane. U Škofijama će se 22. prosinca obilježiti nestanak granice, gdje se očekuje i dolazak predsjednika Europske Komisije Josea Manuela Barrosa.
Radi se o nevjerojatnoj revoluciji, o preokretu ustaljenih navika, nataloženih predrasuda. Šteta što ćemo mi morati čekati još dugo na jednake povijesne mijene. Za sada naša granica sa Slovenijom postaje bedem schengenske Europe i poznavajući sistem rada naših susjeda, valja očekivati oštar rad i puno brižljivih kontrola, jer ipak predstavljamo vrata nestabilnog Balkana – Bosne, Srbije, Kosova i ostatka europskog juga koji još dugo neće biti u potpunosti pacificiran.

Glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.