Iz Bačanove jame izvukli 7 tona smeća

Još jedna eko akcija održana je u subotu na pritoku Pazinčice bujici Brestovcu uz sudjelovanje brojnih Pazinjana. Čistio se divlji deponij na pazinskom Rijavcu, Bačanova jama, koja se tijekom proteklih desetljeća napunila svakojakim otpadom kojeg su pazinski volonteri sada pomoću kolotura i užeta te teretnog vozila dizaličara izvlačili iz provalije.

“Napravili smo više nego što smo planirali premda je samo izvlačenje bilo izuzetno teško, jer se radi o slojevima otpada između kojih se nalazi zemlja. Najveći su nam problem stvarale isprepletene žice, tepisi, dijelovi automobila”, kaže organizator hvalevrijedne akcije čišćenja Radenko Sloković iz Turističke zajednice središnje Istre.

«Izvučeno je oko sedam tona otpada od čega tri tone raznovrsnog komunalnog otpada, a gotovo četiri tone željeza, špahera, karoserija…», kaže Lučano Rigo iz pazinskog obrta Hortikultura «Rigo» koji je veći dio komunalnog otpada već odvezao na pazinsko smetlište, dok će se preostali, koji je namijenjen recikliranju, uskoro odvesti u Pulu.

Osim što se radi o nelegalnom deponiju ovo se posljednje veće smetlište na području Pazinčice sanira kako bi se spriječilo povremeno onečišćenje glavnog vodotoka. Naime, za vrijeme jakih kiša snažne bujične vode raznose otpad iz Bačanove jame nizvodno čime se poništava trud zaljubljenika u Pazinčicu koji su je doveli u zavidno stanje brojnim eko akcijama tijekom proteklih 13 godina.

Stoga je u dosadašnjim akcijama povrh novih sedam izvučeno preko 25 tona smeća, ali kako je čišćenje pri kraju ovoga se puta prišlo uređenju puteljka do krasnog vodopada koji se nalazi tik pored jame. Zainteresirani šetači do vodopada mogu stići ako na raskrižju na Rijavcu skrenu oštro desno (put prema Dibovljaku i Grdoselu), a zatim ponovo desno u šumu 15-ak metara prije potočića Brestovca. (A. DAGOSTIN; snimio D. ŠTIFANIĆ)

http://www.glasistre.hr/istra/vijest/278787

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.