Iz godine u godinu raste broj poziva na 112

2Već je prošlo deset godina otkad je u Hrvatskoj uveden jedinstveni europski broj za hitne službe – 112, pa je Područni ured za zaštitu i spašavanje (PUZS) Pazin koji pokriva Istarsku županiju tim povodom pripremio niz aktivnosti i edukacija.

U utorak je tako održan zajednički svečani sastanak s predstavnicima Operativno-komunikacijskog centra Policijske uprave Istarske, Bina-Istre, Lučke kapetanije Pula, Crvenog križa Istarske županije, Hrvatske gorske službe spašavanja, Speleološke udruge Pula, Vatrogasne zajednice Istarske županije, Zavoda za hitnu medicinu, Zavoda za javno zdravstvo, Istarskih domova zdravlja, HEP-a, Hrvatskih voda, Istarske županije, Grada Pule, Pazina i Rovinja te Radio Istre s kojima je suradnja redovna i kvalitetna. Tom je prilikom uručena zahvalnica za promicanje broja 112 u Istarskoj županiji CIK-u “Dr. Božo Milanović” d.o.o. – Radio Istri, zatim Bina-Istri te OKC PU Istarske. Zahvalnice su preuzeli direktor Radio Istre Zvjezdan Jurcola, voditelj OKC Policijske uprave Istarske Zoran Risteski i Dano Červar iz uprave Bina Istre.

Za 120 polaznika Dječjeg vrtića “Neven” iz Rovinja također u utorak je održana edukacija s područja zaštite i spašavanja, dok će se slična edukativna radionica, u suradnji s labinskim Crvenim križem, provesti u srijedu za 90 polaznika labinskog Dječjeg vrtića Pjerina Vrbanac. Također tijekom sutrašnjeg dana Županijski centar 112 otvara svoja vrata za javnost, a najavljene su posjete srednjoškolaca Pazinskog kolegija i skupine Prstići iz pazinskog dječjeg vrtića.

– Nacionalni brojevi žurnih službi 192 (policija), 193 (vatrogasci), 194 (hitna medicinska pomoć), 195 (traganje i spašavanje u moru) još su uvijek u funkciji i nije nikakav problem ako se u slučaju požara nazove 193 ili ako je nekome pozlilo 194, međutim, sve smo više svjedoci kompleksnijih nesreća na čijem se rješavanju moraju angažirati i policija, i vatrogasci i HMP, a često i druge službe, pri čemu ŽC preuzima ulogu koordinatora u njihovom angažiranju, kazala je pročelnica Državne uprave za zaštitu i spašavanje Područnog ureda Pazin Nirvana Ukušić.

Sustav 112 također omogućuje, putem konferencijske veze, obradu poziva na engleskom, njemačkom, talijanskom, češkom, slovačkom i mađarskom jeziku.

“Iako je u proteklom razdoblju mnogo učinjeno na osuvremenjivanju informatičko-komunikacijske opreme, standardizaciji postupaka, rekonstrukciji i umrežavanju sustava javnog uzbunjivanja, pred ŽC 112 Pazin stoje novi izazovi”, kazala je Ukušić dodavši da im je namjera postići najviše standarde daljnjom modernizacijom opreme i edukacijom kadrova.

– Županijski centar 112 Pazin prošle je godine zaprimio ukupno 111.499 poziva, dok je u posljednje četiri godine zaprimljeno prosječno više od sto tisuća poziva godišnje. Primjerice u 2007. godini bilo je tek 56.648 poziva, kaže voditelj Županijskog centra 112 Pazin Doriano Orbanić napominjući da se broj 112 nakon deset godina koliko je u uporabi sve češće “okreće” umjesto brojeva ostalih službi koji su još uvijek u funkciji.

“Postotak namjenskih poziva, nakon kojih su izvršene akcije zaštite i spašavanja ljudi, materijalnih dobara ili očuvanja okoliša iznosi 45,1 posto, dok je zlonamjernih poziva samo 1,1 posto”, kaže Orbanić dodajući da “navedeni podaci pokazuju kako iz godine u godinu raste broj poziva na 112 što ukazuje na prepoznatljivost i značaj broja 112”.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.