Iz Gračišća kroz netaknutu prirodu i pitoreskna sela

gracisceNapokon po svim prognozama slijedi lijep sunčani vikend pa vam ovaj put od srca preporučujem posjet središnjoj Istri, onom prelijepom dijelu između Pazina i Pićna. Tu su se, svaki na svojoj uzvisini, smjestili Lindar, Gračišće i Pićan, i to od Pazina prema Potpićnu i Kršanu.

Za put u Gračišće najradije koristim cestu prema Žminju, a u Žminju je potrebno skrenuti lijevo prije ulaska u samo mjesto. U Gračišću počinje i završava prekrasna kružna pješačka staza svetog Šimuna. Duga je 11,5 km, možda vam se čini puno, ali nije, proći će vam u tren i dugo ćete nositi utiske s tog pješačenja, a sada u jesen i pregršt lijepih fotografija. Stazu mogu proći i oni sa lošijom kondicijom.

Zaštićeni krajolik

Početak staze je u Gračišću, ispod velikog stabla ladonje i blago se spušta do crkvice svetog Šimuna. U cijelosti prolazi područjem koje je početkom sedamdesetih godina proglašeno zaštićenim krajolikom. Različitost podloge – lapora i vapnenca – dovela je do fenomena neobično razvedenog reljefa, gdje su u laporima formirane potočne doline, dok čvršći vapnenci izgrađuju više brežuljke i glavice, koji dominiraju krajolikom.

Sklad postojećih poljoprivrednih površina s autohtonom šumskom vegetacijom dopunjen je brojnim kulturno-povijesnim spomenicima sa sveprisutnim motivima tipične arhitekture ovoga kraja.

Od Svetog Šimuna pruža se pogled na gotovo cijelo područje kojim staza prolazi: netaknuta priroda i pitoreskna sela pratit će vas cijelim putem. Slijedi pola sata hoda oštrijom nizbrdicom, krajem koji je u proljeće bogat šparogama.

Crkvice i vidikovci

Staza dalje vodi dolinom do označenog skretanja gdje nastavlja uz potok, i vodi nas ravno do starog mosta i vodopada Sopot, atraktivnog i malo poznatog prirodnog fenomena. Nakon 40-ak minuta duge uzbrdice stižemo u selo Lovrići. Crkva svetog Stjepana sa zvonikom udaljena je deset minuta, a crkva svete Marije Magdalene 25 minuta hoda od sela Lovrići.

Brdo na kome se nalazi crkva sv. Marije Magdalene prekrasan je vidikovac, a od nje staza nastavlja prema 20 minuta udaljenom brdu Pišćietak, u čijem se podnožju nalazi izvor koji, kažu mještani, nikad ne presušuje. Odavde vas čeka još 20 minuta hoda kroz prirodu, a u “civilizaciju” se vraćate opet na glavnu cestu, kod stare kapelice, stotinjak metara dalje od mjesta na kojem je staza započela.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.