Iz Pazina u Labin? Ne može!

Nestaje javni prijevozPazinci koji nemaju osobni automobil danas praktički ne mogu doći do niza istarskih gradova: Labina, Buja, Umaga, Novigrada, pa čak i nekih mjesta u središnjoj Istri (Motovun, Karojba…) koja nisu smještena na nekom od frekventnijih prometnih pravaca. I Pazin, prometno čvorište Istre, u zadnjem je desetljeću sve slabije povezan javnim prijevozom s drugim mjestima.

Prepuštanje sektora javnog prijevoza slobodnom tržištu, individualizacija prijevoza, kao i propadanje pazinske industrije razlozi su ovog smanjenja povezanosti, kojim je Pazin potpuno isključen od čitave Bujštine i Labinštine, ali i mnogih sela Pazinštine. Ipak, zahvaljujući geoprometnom položaju Pazin je s najvećim gradovima u regiji, Pulom i Rijekom, što autobusnim, a što željezničkim linijama, kvalitetno povezan. Do Rovinja vozi dnevno pet autobusa, do Poreča ih kreće četiri, dok do Buzeta ide tek jedan autobus i tri vlaka, no buzetska željeznička postaja nalazi se izvan samoga grada.

Ukidanje javnog prijevoza na manje frekventnim linijama žalosna je činjenica, jer poznato je da je on ekonomski daleko najisplativiji, ekološki prihvatljiv, a i smanjuje broj prometnih nesreća. No, često se događa da autobusi prometuju gotovo prazni, čemu prvenstveno kumuju visoke cijene voznih karata. Prijevoznici bi se vjerojatno pravdali da su baš zbog slabe popunjenosti prisiljeni imati visoke cijene.

Ostaje činjenica da zbog slabe povezanosti javnim prijevozom građani bez automobila ostaju odsječeni od okruženja, da radnici ne mogu obavljati poslove u drugom gradu, da mladi pogibaju u automobilima na povratku sa zabava u susjednom mjestu jer nemaju javni prijevoz…

Optimalna povezanost (istarskih) gradova i mjesta dogoditi se može samo kroz regionalnu inicijativu ili pak, što je mnogo vjerojatnije, daljnjim povećanjem cijena goriva.

Glasistre.hr

7 komentara na “Iz Pazina u Labin? Ne može!”

 1. studentbezpara napisao:

  odličan članak..kako je moguće da uopće nema buseva za srednjoškolce bar??

 2. putnik napisao:

  “što je mnogo vjerojatnije, daljnjim povećanjem cijena goriva.”
  Moguće, ali: Skuplje gorivo=skuplja autobusna karta. Skuplja autobusna karta=manje putnika. Manje putnika=ukidanje još nekih linija. Kad obični čovik vidi cijenu karte, snajde se drugačije ako more. Pogotovo od autotransa. Opet ispadne jeftinije poć s auton nekamo (pogotovo ako npr gredu 2 osobe, jer trošak za 2 karte je prilčan). I neka pojeftini ikad gorivo, karta neće.

 3. nebo napisao:

  ovo je idealan problem koji se može riješiti kroz EU fondove. Prometna povezanost i obrazovanje dvije su ključne odrednice bilo kakvog napretka.

  1. homersimpson napisao:

   na temelju čega si ti zaključio što su to ključne odrednice napretka, i koji to fond nudi rješenje za baš ovaj konkretni problem? da i mi malo pomognemo našim vlastima kad već oni ne znaju, a vidim imamo puno pametnih građana :-)

 4. dandjelo napisao:

  Mada nisam bio dovoljno jasan mislio sam na to da je udio troška goriva u ukupnom trošku javnog prijevoza (koji uključuje plaće vozača, konduktera, prodavača karata i ostale dodatne troškove) daleko manji nego u ukupnom trošku individualnog prijevoza gdje je to dominantan trošak.
  Povećanje cijena goriva (na što se dugoročno može računati) trebalo bi rezultirati povećanjem cijena oba načina prijevoza, ali ne proporcionalno jednako, jer je udio troška goriva u ukupnim troškovima javnog prijevoza niži, pa bi se u konačnici isplativost javnog prijevoza trebala povećavat zajedno s rastom cijena goriva. Trebali bi realni inputi troškova javnog prijevoza, pa bi se to moglo i matematički izračunat.

  1. putnik napisao:

   Ni mi bila namjera pobijat tvoj tekst, kapin ča želiš reć i slažen se. Ali brioni su već digli cijenu karte za više od kune (to neki dan, nakon zadnjeg povećanja cijene goriva). Za autotrans ne znan jer ne putujen s njima jer su dosta skuplji. I tako, kunu po kunu, cijena karte je u par godina dosta narasla. Kažen, isplati se eventualno jednen čoviku kad putuje sam, ali već ako su dva skupa odabrat će raje auto (govorin za te relacije unutar Istre + eventualno Rijeka).
   Onda npr. ljudima ne odgovara satnica kad gre taj bus itd. Teško da će ova situacija poć na bolje i da će ljudi poli nas počet više koristit javni prijevoz.

 5. studentbezpara napisao:

  valjda je bolje vajk kontra zdrave pameti se ponašat u našen društvu…a da ne govorimo o temu da vidin turiste kako pitaju za wc u busu a svi ih blijedo pogledaju kao da pitaju neki jacuzzi :-D
  ili kako drugdje (npr.Španjolska) svaka osoba ima mogućnost slušat i gledat ča god ga volja (sa slušalicama, na malen ekranu)…

  a joh :-)

Komentiranje je onemogućeno.

© iPazin.net portal 2001. - 2024.