Iz rada Gradskog vijeća

Zatražena smjena Upravnog vijeća Učilišta

Rasprava o gradskom Pučkom otvorenom učilištu na 4. sjednici Gradskog vijeća (29. srpnja) je u pazinskoj vijećnici, unatoč postojećoj klimatizaciji, podigla temperaturu. Tome je ponajviše pridonio zahtjev nezavisnog vijećnika Valtera Milohanića da se zbog izgubljenog radnog sudskog spora POU-a s bivšom zaposlenicom, i izgubljenih gotovo milijun kuna (lani je isplaćeno 265 tisuća), smijeni Upravno vijeće Učilišta.

Na taj se zahtjev obrušila vijećnička opozicija, no Milohanić je bio uporan: »Nemamo pravo gurati glavu u pijesak, jer je tih 900 tisuća kuna novac poreznih obveznika i netko zbog toga mora odgovarati«.

Osjećajući se prozvanom, ravnateljica POU-a Sonja Matijašić rekla je da su sredstva koje je Učilište gubilo zbog nesavjesnog rada bivše djelatnice također bila iz džepa poreznih obveznika. Tadašnje se Upravno vijeće složilo s odlukom o otkazu djelatnici, a spor se jednako tako mogao dobiti, rekla je Matijašić. Naglasila je da joj je dosta prozivanja, a da se ne zna suština problema.

Izvještaji o poslovanju POU-a ipak su jednoglasno prihvaćeni. Učilište i gradski društveni odjel, zaključeno je, moraju razraditi način na koji će općine na Pazinštini sufinancirati rad POU-a.
Nezavisni vijećnik Tomislav Čubrić je naime ustvrdio da su općine Pazinštine ukupno sufinancirale pazinski POU, čiji je proračun 3,1 milijun kuna, sa svega četiri tisuće kuna.

Izmjene prostornog plana u rujnu

»Zašto skrivate obračun proračuna za 2008. godinu te za prvih šest mjeseci ove godine? Za dva mjeseca izrađuje se proračun za iduću godinu, a mi ne znamo čime raspolažemo«, upitao je nezavisni vijećnik Valter Milohanić gradonačelnika Renata Krulčića na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća Pazina. Dodao je da im ne treba gradonačelnik fikus, već onaj koji je spreman, ako je potrebno, napraviti kadrovske promjene.

Zanimalo ga je i što je s prostornim planom, koji se zakonski mora donijeti najkasnije u rujnu, te zašto se čeka s novim obračunom odvoza kućnog otpada.

Krulčić je odgovorio da je obračun za lanjsku godinu u proceduri, a izvještaj za prvih šest mjeseci ove godine nije mogao biti dovršen jer računi dolaze i do 15. srpnja. Dodao je i da nije »fikus«, već se maksimalno zalaže za razvitak grada.

Izmjene gradskog prostornog plana bit će spremne za donošenje na prvoj sjednici vijeća u rujnu, a novi model naplate (po osobi, a ne po kvadraturi) startat će od Nove godine.

– Stanari Volčićeve ulice (kvart Vranica) zbog prometnih problema uputili su predlani dopis Mjesnom odboru Pazin, na koji im nije odgovoreno, rekla je Irina Kivela Ukotić (nezavisna).

Predsjednik vijeća Renato Kalac obvezao je komunalni odjel da odgovori građanima.

Bruna Rabara (SDP) zanimalo je kad će se postaviti javna rasvjeta u Maloj Trabi, razmišlja li se o proširenju gradskog groblja te hoće li se ove godine izraditi strategija razvoja grada. Postoje tri verzije širenja groblja, ovisnoo cijeni, rekao je Krulčić, a strategija razvoja je u izradi. Postoji li mogućnost da Pazin prema novim kriterijima Strategije regionalnog razvoja dobije povlašteni status, zanimalo je Dragutina Bravara (HNS), kojem je Krulčić odgovorio da ga po tim kriterijima neće dobiti nijedna istarska općina, čak ni Lanišće.

Stanka Mališu (HDZ) zanimalo je hoće li se izraditi strategija razvoja turizma središnje Istre na što mu je Krulčić odgovorio da postoji Županijski master plan razvoja turizma.
Mališi se čini da se središnja Istra zanemaruje, dok se s druge strane koriste njeni kamenolomi i voda. Krulčić je odgovorio da nema zanemarivanja kada se grade vodovodi vrijedni milijune kuna za sela s dvatri domaćinstva. Ipak, za plinovod će vrijediti gospodarska računica investitora, kaže on, pa će se gradska vlast morati dodatno angažirati.

Uvođenje naplate parkiranja u Muntriljskoj ulici predlaže komunalni pročelnik Daniel Maurović, na upit nezavisnog vijećnika Tomislava Čubrića. Besplatno rezerviranje parkirnih mjesta za stanare nije pravno utemeljeno, kaže pročelnik, a jedino bi im se moglo pomoći povlasticama, poput parkirne kartice ili rezervacije mjesta. Od komunalca Usluge je stoga naručena analiza rješenja problema parkinga uvođenjem naplate.

A. Dagostin
Glas Istre

27 komentara na “Iz rada Gradskog vijeća”

 1. eko napisao:

  eko ga na, bravo sonja lipo si in ga takala…da porezni obveznici su trpjeli zbog nesavjesnog rada bivše djelatnice. Pa zato se i traži smjena upravnog vijeća učilišta i tebe, i to s pravom…

  1. Stabel napisao:

   Članak je generalno loš, površan i iznosi samo neke pojedinosti. Žali bože novinarskog truda i ovakvog izvješćivanja. Očito netko ne želi dati potrebnu težinu Gradskom vijeću jer mu ne teče po žilama ili nije naučio da se na ovom predstavničkom tjelu raspravlja otvoreno i donose zaključci.
   Rasprava je bila žučna, Milohanića je nedvosmisleno podržao i predsjednik GV, a pitanja su bila jasna i konkretna.
   Ravnateljica je pokazala i na samom vijeću svoju bahatost pa je upitna daljnja suradnja.

   1. dandjelo napisao:

    Ne kužim na što se žališ Stabel, koje to pojedinosti nisu iznijete?
    1. kažeš “netko nije naučio da se na ovom predstavničkom tjelu raspravlja otvoreno i donose zaključci” što zaista ne znam što bi trebalo značiti, ali znam da si ti očito donio krivi zaključak o tekstu kojeg komentiraš
    2. kažeš: Rasprava je bila žučna, a u Glasu Istre piše “Rasprava o gradskom Učilištu u pazinskoj vijećnici, unatoč postojećoj klimatizaciji, podigla je temperaturu”
    3. ti kažeš: “Milohanića je nedvosmisleno podržao i predsjednik GV-a”, što je točno, ali ga je podržao samo deklarativno, kažem deklarativno, jer su onda svi pazinski vijećnici jednoglasno prihvatili Izvještaj o poslovanju POU-a. Toliko o tome. BTW To što ga je podržao predsjednik vijeća je samorazumljivo i očekivano (jer “igraju” zajedno), a ako misliš da to (odnosno predsjednik GV-a) ima neku veću važnost – nema, jer je on samo prvi među jednakima, odnosno njegov vijećnički glas valja koliko i od bilo kojeg drugog vijećnika…
    4.Kažeš pitanja su bila jasna i konkretna implicirajući da takva nisu prenijeta u Glasu Istre. Ako možeš pojasni na što misliš, jer ovako ispadaš nedorečen i zlonamjeran, kao i sam početak tvoga komentara na koji se neću osvrtati, jer nije ničim potkrijepljen.
    Štoviše, bez da se potpišeš stvarnim imenom neću dalje ni odgovarati na anonimne (u najmanju ruku nehrabre, da ne kažem kukavičke) napise koji su još k tome netočni, neinformirani i iz nekog još meni nedokučenog razloga maliciozni

    1. naraport napisao:

     što se tiče izvješća općenito, nema smisla ih odbacivati ukoliko su potpuna, a ova to izvješća valjda jesu bila. E sad ako se nama ne sviđa da u izvješću stoji da se zbog izgubljene presude plaća odšteta, ne prihvaćanje samog izvješće to ne mijenja. Zato je jedino logično prihvatiti izvješće što je i učinjeno jednoglasno.

     1. a_ja napisao:

      Nevezano samo za ovaj konkretan slučaj: ako se prihvati izvješće, onda se ono podržava, a ostalo je stvar retorike i pomalo glumatanja.
      Ako u istome izvješću stoji objašnjenje za određenu stavku (u ovom slučaju rashodi za sudski spor i njegov ishod), onda se i ta stavka time podržava (i to formalno), neovisno o usmenim “očitovanjima” ovakvog ili onakvog raspoloženja. Izvješće je prihvaćeno U CIJELOSTI.
      Odvojeno je pitanje da li se drugim kanalima želi poduzeti neke druge “mjere”. Neke su implicitno i najavljene, ako se ne varam (smjena UV pa na dalje).

      Ipak, na umu bi trebalo imati jedan postulat, a on važi za sve: imati moć u rukama ne znači imati i kompetenciju i sposobnost upravljanja njome!
      Informacije su jako bitan čimbenik, a ako se uzima samo jedna strana medalje onda na temelju toga donesene odluke i njihove posljedice mogu biti vrlo negativne. Bespotrebno.

     2. chixo napisao:

      glej, postoji izvješće i plan rada, ako u izvješću stoji točna informacija onda se ono prihvaća, a ako treba nešto promijeniti vezano za naredno razdoblje onda se plan rada ne prihvaća, ukoliko nije kvalitetan.

     3. a_ja napisao:

      Imaš i puno i legitimno pravo da izvješće ne prihvatiš ako ono ima informacije koje su izričito dubiozne, kao što su neki iskazivali. Slaganje s izvješćem na neki način, pored korektno sastavljenog izvješća, govori da se i slažeš s istim. Dakle, i onime što u njemu piše i što je izvršeno.
      Koja je dosljednost da se nešto prihvati, a onda osudi nepravilnost ili nemoralnost toga istoga!?

     4. naraport napisao:

      izvješće je informacija, nema smisla ubiti glasnika ako ti nosi lošu vijest.

     5. rap napisao:

      a što ako nosi namjerno iskrivljenu vijest

     6. naraport napisao:

      na primjer?

     7. U napisao:

      Na primjer u Umagu su počeli uklanjati nepropisno postavljene terase. Kada će se to početi raditi u Pazinu?

     8. tomcub napisao:

      možeš li napisati koje su terase u Pazinu nepropisno (bez dozvole) postavljene, pa ćemo se raspitati

     9. a_ja napisao:

      Čini mi se da je nedavno bio pregled na terenu od strane komunalnog odjela i sve je uredno ili je usuglašeno što nije bilo do tada. Mislim da su naplaćene i neke kazne. Izvjesno je da će uvijek biti onih koji malo prekrše “katastarsku česticu”, ali… :)

 2. istrian napisao:

  KONAČNO…
  Spomen dom je totalno neiskorišten, jedino šta tamo valja je Gradska knjižnica. Četiri godine je gospodi trebalo da osposobe veliku konc, dvoranu…zbog čega?… zbog par izgorenih fotelji… zašto?…jer su totalno nesposobni, jer se čekao novac da se kupi fotelje za cijelu dvoranu, jer je to bila prilika da se muti. Neznam koliko milijuna je potrošeno na fotelje, ali mislim da se sa mnogo manjim sredstvima moglo zamijenit oštećene novima, a ne mijenjat komplet dvoranu. Tako bi jedina takva dvorana u Gradu bila osposobljena u puno kraćem roku, potrošilo bi se puno manje novca, a za četiri izgubljene godine moglo se sakupit sredstva, i sa tim renovirat…ali puno je jednostavnije čekat novac, i ne radit ništa…hvala Bogu ista plaća a manje posla…
  Za kraj mislim da je u učilište u mandatu sadašnje ravnateljice ima više sudskih sporova , nego svi dosadašnji zajedno.

  1. gost333 napisao:

   Slažem se da u Spomen domu ne valja pol stvari, i da bi se moglo bolje upravljati prostorom. Je li itko sjedio na terasi u Epulonu i vidio kako stoje one ploče po zidovima. Ne daj Bože da nekome padnu na glavu. A tek lusteri u holu… I krov prokišnjava, pa morate na svoju odgovornost hodati onuda ako je jaka kiša… Treba li još jedan sudski spor da se uvidi šta je trulo u POU?????

 3. aaa napisao:

  Da je pameti dala bi sama ostavku

 4. mate napisao:

  zanima kega kako san brusi po spomen dome?

  1. jazbac napisao:

   samo piši

 5. Ja napisao:

  Suština problema POU je ravanteljičina bahatost i dobra vještina manipuliranja predsjednicima Upravnog vijeća, a de se “spor jednako tako mopgao dobiti” bio bi dobiven”. Sud presudio prema zakonu, a zakon je u ovom slučaju bio na strani otpuštene Ester Čikada. Dakle Sonja Matijašić je prekršila zakon i zato je izgubila spor koji Pazince košta skoro milijun kuna.
  Pošto su IDS -ovci Sonju Matijačić imenovali ravnateljicom sada je štite.

  1. axl napisao:

   Normalno da je štitite kad ste istu vodu mutili .

 6. olejdnad napisao:

  Jedna vesela pjesma za pazinsko glavarstvo, duo Renato:
  “Mina – Renato (1962) Alta Pressione” :-)))

  http://www.youtube.com/watch?v=GeboGx-KytM

 7. amalkaa napisao:

  Može jedna pohvala,Naš gradonačelnik recite vi šta hoćete se u ovih pola godine iskazao.Recimo asfaltiranje parkirališta iza vrtića,izrada proj.dok.,za novi trg i puno malih detalja koji nam oplemenjuju i olakšavaju život u ovom sve ljepšem gradu.
  Dajmo ljudi malo pozitive,najlakše je kritizirati….Viva Pazin

 8. amalkaa napisao:

  ŠIPRAKA DRAGAN,na sljedećim izborima glasajmo za Šipraku gradonačelnika.Pa da vidite kako će Pazin procvjetat

 9. perokojitigajeutero napisao:

  Amalkaa, moram obavijestit tvoju glavicu da su izbori tek za četiri godine. Nedavno su bili. Pa onda kreni u PR pizdarije ili još bolje otvori PR agenciju… a, ča se tiče novog gradonačelnika mogu kazat da je mnogo bolji nego ča smo očekivali (a očekivali nismo mnogo). No, sad je još rano za reć, ali je na dobrom putu…Samo da bude još konkretniji, neka zanemari i ne troši snagu (i gradske novce) na stvari koje su samo deklarativno pozitivne, već na one s kojima se konkretne stvari pokreću. Zasad ima moju punu podršku!

 10. wtf napisao:

  jos malo će i Belić Boysi počet navijat za Krulčića, ne zaboravimo čovik je školovan u Sloveniji, vidi di su oni sad, do alpa su došli :-)

  1. pepsi napisao:

   Belić boysi – dobra :)))

 11. Galjardo napisao:

  …”Belić boysi”…ha, ha , ja ću riknut….

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.