Izabrano novo vodstvo Udruge umirovljenika Pazinštine

Na izbornoj Skupštini Udruge umirovljenika Pazinštine koja je održana 7. veljače 2018. godine jednoglasno je izabrano novo vodstvo Udruge za naredne četiri godine. Za predsjednika je izabran Damir Črnja, za dopredsjednicu Grozdana Lovrečić dok su članovi predsjedništva još Vladimir Antolović, Josip Jugovac, Branko Franjul,  Ljubomir Merleta, Radojka Ravnić, Željko Ščulac i Ondina Tomašić, a tajnica Marija Dobrila. Nadzorni odbor čine Stojan Opatić, Zora Ujčić i Valter Valenta. Delegati za Skupštinu MUH-a Istarske županije su Vladimir Antolović, Damir Črnja i Irma Šuran.

Na Skupštini je bilo 25 od 32 člana Skupštine te niz gostiju među kojima i gradonačelnik Pazina Renato Krulčić, pročelnica za društvene djelatnosti Grada Nevija Srdoč, predsjednik MUH-a Istarske županije Bruno Stermotić i Pavita Jelinčić, ravnateljica ovdašnjeg Centra za socijalnu skrb.

Izvješće o radu Udruge od 2013. do 2017. godine podnio je predsjednik Vinko Cerovac.  Detaljno su nabrojene glavne aktivnosti od socijalno humanitarnih, zdravstveno rekreativnih (u Pazinu se jednom mjesečno mjere tlak i šećer u krvi te povremeno sluh dok se to dva puta godišnje čini na 18 punktova širom Pazinštine), izleta (godišnje im se odazove 600-ak umirovljenika) do druženja, zabava i sportskih aktivnosti (na druženjima ima 800-ak umirovljenika svake godine) i ostalih aktivnosti. Udruga djeluje već 66 godina (lani je obilježeno 65 godina rada te dodijeljeno 20 priznanja članovima za višegodišnju aktivnost) i ima 650 članova organiziranih u 8 podružnica na cijeloj Pazinštini.

Cerovac je iznova ukazao na loš materijalni položaj umirovljenika i na to da je lani povećanje mirovina bilo svega 2,75 posto što umirovljenike u Hrvatskoj svrstava na samo dno među zemljama Europske unije. Realizirano je nekoliko projekata i izrađen Strateški plan Udruge od 2015. do 2020. godine. Udruga se zbog visokih troškova preselila iz Spomen doma u mali prostor od 16,5 četvornih metara u ulicu Franine i Jurine. Pohvaljen je rad podružnica posebno tinjanske dok se onu pazinsku nije uspjelo omasoviti. Dobro se surađivalo s Pazinom i općinama Pazinštine kao i s podružnicom SUH-a u Pazinu, strukturama MUH-a te patronažnom službom Doma zdravlja i Crvenim križom Pazina.

Izgradnja doma za starije osobe u Pazinu mora biti prioritet, naglasio je Cerovac dok je Krulčić, nakon riječi zahvale Cerovcu i dosadašnjem vodstvu Udruge  te čestitki novom rukovodstvu, rekao da je oko projekta doma provedena rasprava po mjesnim odborima, izglasana je lokacija u bivšoj vojarni i za izradu projektne dokumentacije je u 2018. godini osigurano 500 tisuća kuna.

Nakon rasprave u kojoj je Željko Ščulac govorio o dobroj suradnji s općinom Motovun i zajedničkim aktivnostima te Stermotić izrazio zadovoljstvo što Pazin i općine Pazinštine imaju razumijevanja za umirovljenike dok ga država nema, a Vladimir Antolović naglasio da su umirovljenici zaslužili svojim radom mirovinu,  izvješće je usvojeno.

Nakon provedenih izbora novi predsjednik Črnja je predstavio prijedlog programa rada od 2018. do 2021.godine.  Uz uobičajene aktivnosti zadaci su i rad na učlanjenju novih umirovljenika u Udrugu, organiziranje pravne pomoći kao i aktivno učestvovanje u  LAG-u Središnja Istra  i pronalaženje načina za prijavljivanje na programe financirane iz Eu fondova. Po financijskom planu Udruge za ovu godinu  su planirani prihodi i rashodi od 63 tisuće kuna.

Preuzeto iz: http://www.guu-pazin.hr/

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.