Izbjegavanje Ipsilona donosi sitne uštede

Otvaranjem nove dionice Istarskog ipsilona od čvora Rogovići do Kanfanara putovanje od najvećeg istarskog grada do središta županije postalo je udobnije i brže, iako se taj luksuz sada naplaćuje ravno 20 kuna, umjesto dosadašnjih 12.

Je li i koliko putovanje županijskom cestom jeftinije, odlučili smo provjeriti. Za to nam je poslužio redakcijski ford focus, novi automobil s benzinskim motorom od 1.400 kubika i 80 konjskih snaga.

Mjerač na nulu

Natankali smo ga “do čepa” na pulskom OMV-u, postavili mjerač kilometara na nulu, pogledali na sat i krenuli prema Pazinu. Budući da je bio radni dan i 15 sati, na Velom Vrhu smo se našli u manjoj gužvi koja se kod Vodnjana razrijedila.

S druge strane, dionica u smjeru Svetvinčenta bila je relativno prazna. Pokoji kombi i kamion, nekoliko automobila s obje strane, a susreli smo i jedan traktor. Cijelim putem strogo smo vodili računa o brzini kretanja, no dozvolili smo si onih deset kilometara na sat policijske tolerancije i vozili najviše 90 km/h, odnosno 60 km/h u blizini naseljenih mjesta.

Čuvare reda nismo sreli nigdje, na sreću nekoliko vozača koji su nas znatno većom brzinom pretjecali, od kojih jedan usred zavoja po punoj crti. U okolici Žminja naletjeli smo na nekoliko kamiona koji su također vozili u smjeru Pazina, što nas je nakratko usporilo budući da su ubrzo isti skrenuli s glavne ceste.

Što se tiče kvalitete kolnika, istrošena glatka podloga izražena je na dionici od Juršića do Svetvinčenta, dok se ispucan grubi asfalt uz obilje rupa primjećuje nakon Žminja, kod mjesta Jurići, skretanja za Šaine, pa sve do odvojka za Sv. Petar u Šumi. Kasnije je na nekim dijelovima zakrpan, a na nekim potpuno nov.

U Rogoviće smo stigli za točno 37 minuta, prevalivši do Petrolove benzinske postaje točno 46,3 km. Ondje smo ponovo dotočili gorivo, a crpkin pištolj iskopčao je 4,24 litre. Gorivo smo platili 41,21 kunu, što je ujedno bio i jedini trošak putovanja.

Brže, a sporije

U povratku smo krenuli Ipsilonom, skrenuvši na novu dionicu Rogovići. Iako na tom dijelu prepuna prilično oštrih zavoja, potpuno nova autocesta je toliko široka da smo se vozeći deset posto više od dozvoljenih 110 km/h osjećali kao da vozimo znatno sporije nego maloprije na lokalnoj cesti. Naročito kad bi pokraj nas, u lijevoj traci za (pre)brze, projurio pokoji automobil sa znatno većom brzinom.

Iako su nam brojni vozači kamiona tvrdili da im se Ipsilon nipošto ne isplati, primijetili smo popriličan broj kipera, cisterni i velikih kombija koju su se, uz tegljače i autobuse, držali desne trake. Očito je da mnogi cijenu cestarine kompenziraju s uštedom na gorivu i brzinom putovanja.

Na Peličetima smo korištenje dionice platili okruglih 20 kuna, odakle smo se ponovo uputili na pulski OMV. Zanimljivo, iako smo na Ipsilonu nerijetko spuštali ispod 120 km/h, putno računalo pokazivalo je pola litre nižu prosječnu potrošnju nego na lokalnim cestama.

Konkretno, trošili smo sedam litara, a na kraju putovanja, nakon 52,4 kilometra i 29 minuta vožnje, do vrha spremnika valjalo je dotočiti 3,87 litara. Ukupno, putovanje od Rogovića do Pule koštalo nas je 57,62 kune.

Rezimirajmo. Iako je putovanje Ipsilonom šest kilometara duže nego starom cestom, na odredište se stiže brže uz osjetno nižu potrošnju goriva. Dakako, to se odnosi na vozače koji se drže zakonskih brzinskih propisa.

Vozači s vrlo teškom nogom na gasu stižu svega pet-šest minuta brže, a osim što riskiraju plaćanje visoke kazne, na visokim brzinama potroše i do 40 posto više goriva, što potpuno mijenja računicu. Vlasnici ENC uređaja imaju i 30 posto jeftinije prolaske, pa spomenutu dionicu plaćaju 14 kuna.

Na koncu, isplati li se izbjegavati Ipsilon? Financijski da, no uštede su trenutne. Dugoročno, razlika koja se uštedi vožnjom besplatnom cestom potrošit će se prilikom amortizacije automobila, s obzirom na to da vožnja autocestom znatno manje troši vozilo. (Krešimir TADIJIĆ)


ŽUPANIJSKOM CESTOM PULA – PAZIN

Dužina putovanja: 46,3 kilometra
Vrijeme putovanja: 37 minuta
Najveća brzina kretanja: 90 km/h
Potrošeno goriva: 4,24 litre
Cijena goriva: 41,21 kuna (9,72 kn/lit)
Ukupan trošak putovanja: 41,21 kuna

AUTOCESTOM ROGOVIĆI – PELIČETI – OMV PULA

Dužina putovanja: 52,4 kilometra
Vrijeme putovanja: 29 minuta
Najveća brzina kretanja: 120 km/h
Potrošeno goriva: 3,87 litara
Cijena goriva: 37,62 kune (9,72 kn/lit)
Cestarina Rogovići – Peličeti: 20 kuna
Ukupan trošak putovanja: 57,62 kuna

glasistre.hr

7 komentara na “Izbjegavanje Ipsilona donosi sitne uštede”

 1. ah napisao:

  6 kuna na 50 km nije malo. To na godisnjih recimo 10000 km iznosi 1200 kuna!
  Jos takodjer test nije izveden pravilno jer nije vozeno u istom smjeru. Ici iz Pazina u Pulu je “lakse” radi lagane nizbrdice. Znaci da je usteda jos i veca
  Mozda se sa ENCom isplati, ali onima koji putuju cesto i stignu potrositi kune u limitiranom vremenu.

  1. limitator napisao:

   najveći problem je limitirano vrijeme na 3 mjeseca, ali nitko to ne spominje. Da nema tako kratkog roka većina bi koristila ENC. Ali nekad je popust bio za PU i RI registracije radi doprinosa u izgradnji tunela, a danas ga mogu koristit svi.

   1. ah napisao:

    istina, ja prvi.

 2. vozač napisao:

  PA NORMALNO SA SU POTROŠILI MANJE GORIVA NA IPSILONU KAD JE UPITANJU 350 METARA NADMORSKE VISINE. probajte iz Pule doć po ipsilonu i vratit se “starom cestom p ti vidi razliku….. Novinari, trud vam je djelomično uspješan…..

  1. bon napisao:

   Na Y voziš petu brzinu 130-140 km/h
   na staroj cesti peta brzina 90km/h
   okretaji motora su drastično veći, a samim tim i potrošnja

 3. bon napisao:

  Osobno radim u Puli, putujem prosječno 22 dana na posao.
  Moj auto za odlazak ,i dolazak potroši 13 litara plina ako putujem Y,
  9 litara ako putujem starom cestom… i moj izračun razlike za period godinu dana iznosi 15840.00 kuna jeftinije ako idem starom cestom.
  Tko ne vjeruje neka sam izračuna siguran sam da će rezultat biti vrlo sličan.
  Ljepše, brže ,i sigurnije je Y, ali razlika je velika tako da obzirom na ovu krizu, i da je to 1320.00kuna mjesečno(nekome pola mj.plaće)…

 4. Dezulovic napisao:

  Članak je dosta paušalan.
  U prvom slučaju je potrošnja 9,2 L/100 km – po staroj cesti, brzinom do 90 km/h. Jedino ako turirate u crvenom stalno…
  U drugom slučaju je potrošnja 7,4 L/100km, na Y, na 110-120 km/h.

  Iz mojeg iskustva čestom vožnjom za Pulu, potrošnja po staroj cesti je daleko manja od navedene, barem za 20%, ako ne i više. Jedino treba imati na umu veću amortizaciju te nešto opasniju vožnju, posebice za loših vremenskih uvjeta.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.