Izglasali razvojnu strategiju Istre

Istra ima Županijsku razvojnu strategiju od 2011. do 2013. koju su sinoć na Županijskoj skupštini vijećnici usvojili s 26 glasova “za” i tri suzdržana nezavisnih vijećnika s liste Plinija Cuccurina.

Uvodno je Darko Lorencin, direktor IDA-e, rekao da se radi o temeljnom planskom dokumentu za održiv društveno-gospodarski razvoj županije te spomenuo ciljeve, prioritete i mjere. Josip Anton Rupnik (Zeleni) smatra da treba izraditi i strategiju o energetici, a Silviju Brunelliju (IDS) nedostaje zdravstveni turizam.

Iz redova opozicije diskutirao je samo Marino Roce (HDZ-HSS) koji je uz podršku strategiji ukazao na to da nije spomenut značaj željeznica. “Želimo upravljati našim razvojem i želimo suradnju u Županijskoj skupštini”, poručio je župan, ali mu se želja o konsenzusu kod donošenja strategije nije ostvarila.

Bez rasprave usvojeni su izvješće župana o lanjskom radu na njegovom mandatnom programu (22 glasa “za” i pet suzdržanih) i prvi rebalans proračuna kojim je s 265,65 smanjen na 261,24 milijuna kuna, isključivo zbog manje novca od države za decentralizirane funkcije (25 glasova “za” i četiri suzdržana).

Ivan Jakovčić naveo je tri teme koje su njega i suradnike najviše okupirale – konkurentnost gospodarstva i nezaposlenost, socijalnu i zdravstvenu sigurnost te međunarodnu suradnju. S obzirom na portfelj ambicija iskazan u projektima ovdašnjeg gospodarstva, župan vjeruje da se može relativno brzo doći do visokog stupnja zaposlenosti.

“Praktički sam stalno u poslu kako zatvoriti financijsku konstrukciju za bolnicu u Puli”, veli župan i ponavlja da je to najvažnije što u Istri treba napraviti. Tvrdi i da samo međunarodni novci za investicije u Istri mogu biti zamjena za centraliziranost hrvatske države.

O poslovanju i razvojnim planovima Zračne luke Pula do 2015. govorio je direktor Bruno Rogović. “Ne spavaju nego rade u mukotrpnim uvjetima i postižu rezultate”, tvrdi Tedi Chiavalon. Nenad Čendak je u ime nezavisnih koji su bili predlagači zaključka o poboljšanju rada Zračne luke Pula i međunarodnih pomorskih linija s Italijom – nakon izlaganja Valerija Drandića u funkciji predsjednika NO-a Zračne luke i toga što je župan usvojio sve predloženo osim izrade novih analiza – povukao prijedlog iz procedure.

Jednoglasno je usvojen program izgradnje ribarske infrastrukture koji je izradio Agronomski fakultet iz Zagreba. Dr. Vjekoslav Par tvrdi da je Istarska županija prva koja ima takav dokument s kojim, kada Hrvatska bude u EU-u, može ići prema strukturnim fondovima.

Iako je Županija osnivač muzeja i njihov glavni financijer, vijećnici su sada prvi put – na inicijativu županijskog pročelnika za kulturu Vladimira Torbice – dobili informacije o radu i uspjesima te ravnatelje nagradili pohvalama i pljeskom.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.